fbpx

Zdravlje: Ove namirnice su idealne tokom toplih dana ljeta

Postoje namirnice koje su izuzetno korisne za vaše zdravlje tokom ljeta, a posebno za osobe  s visokim krvnim pritiskom i dijabetesom. U nastavku pročitajte o kojim namirnicama je riječ: 

Bobičasto voće sadrži favonoide koji imaju snažno antioksidativno svojstvo. Ono može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa povezanog s bolestima srca. Bobičasto voće je bogato vlaknima koja unapređuju zdravlje srca.

Banana je voće koje je dostupno tokom cijele godine, a dobar je izvor kalija koji pomaže u borbi protiv hipertenzije. Ovo voće također unapređuje probavu i sadrži vitamin C, a uz to je i zdrava užina. Banane sadrže i vlakna zbog kojih ćete se duže osjećati sitim.

Lubenica je ukusna i zdrava poslastica, a posebno je korisna osobama s visokim krvnim pritiskom. Sadrži mnogo vode, ali i likopen, vitamin C, vitamin A, kalij, aminokiseline, antioksidante, a uz to malo natrija i kalorija. Lubenica će pomoći u ublažavanju upale i oksidativnog stresa. Ona je po prirodi malo kisela tako da je ne treba jesti na prazan želudac i kasno navečer.

Dinja sadrži kalij koji je koristan za krvni pritisak. U njenom sastavu su vlakna i voda te kontroliše krvni pritisak. Može se jesti u bilo koje doba dana.

Krastavac je jeftino povrće i ukusno povrće koje pomaže u detoksifikaciji tijela te rashlađuje. Također, rješava probleme s konstipacijom, unapređuje imunitet i smanjuje upale, a efikasan je i u tretiranju opekotina od sunca. Sumpor potiče rast i volumen kose.

Zelenolisno povrće je bogato magnezijem, kalijem i vlaknima. Špinat, zelena salata i celer sadrže mnogo kalija i magnezija. Skuhajte povrće jer ćete tako povećati unos magnezija po obroku i do šest puta. Magnezij sadrže mrkva, brokule i krompir. Navedeno povrće je efikasno protiv hipertenzije.

Kokosova voda održava stabilnost elektrolita u organizmu te je izvrsno ljetno piće. Hidratizira organizam te unapređuje probavu, a uz to i reguliše krvni pritisak te djeluje kao prirodni diuretik.

Jogurt sadrži zdrave bakterije te pomaže u razvoju mozga i ublažavanju napetosti. Također sadrži korisne mikroorganizme za cijeva koji pomažu u procesu probave. Jogurt smanjuje hronične upale odgovorne za anksioznost, stres i depresiju.

Biljni čajevi i sokovi su odlični za hipertenziju, posebno hibiskus, kamilica, menta te sokovi od narandže i limete.
 
(Klix.ba, Kidsinfo.ba) 
Prethodna priča

Rezervišite svoje mjesto: Sve je spremno za prvi Ice Cream Party u Importanne centru

Naredna priča

Koliko vode trebaju djeca piti

Najnovije iz VIJESTI

-->