fbpx

dm drogerie markt BiH: Zašto koristiti prirodnu kozmetiku za zaštitu od sunčevih zraka?

Zaštita od sunca je obavezna! Za sve one koji vole prirodne sastojke, prirodna kozmetika nudi zaštitu od sunca kao alternativa uobičajenim preparatima.

Zaštita od sunca uz prirodnu kozmetiku: Zaštita pomoću mineralnih UV filtera

Većina uobičajenih proizvoda za zaštitu od sunca u sebi sadrže hemijske UV filtere. Kako bi se te hemikalije aktivirale, koža ih mora upiti, a one početi djelovati. Spajaju se s prirodnim masnoćama kože i pretvaraju sunčeve zrake u toplotu. U slučaju da koža djeluje alergijski ili nadraženo na te filtere, postoje i prirodne alternative koje u sebi sadrže mineralne filtere.

Ti filteri se također nazivaju fizikalni filteri koji su bazirani na titanij dioksidu i cink-dioksidu. Oni djeluju drugačije od uobičajenih filtera: Rasprostrane se na koži poput zaštitnog sloja i reflektuju sunčeve zrake, dok biljna ulja i ekstrakti istu njeguju. Ono što se ne može pronaći na popisu sastojaka prirodnih proizvoda jesu parabeni, silikoni, konzervansi, dodaci mirisa, mikroplastika i hormonski preparati. Stoga su mineralni, zaštitni proizvodi posebno pogodni za osobe sklone alergijama kao i za djecu i trudnice.

Zaštita u trenu

Za razliku od hemijskih filtera, koje koža prvo mora upiti kako bi djelovali, mineralni UV filteri djeluju direktno nakon nanošenja. Stoga su proizvodi koji sadrže mineralne filtere posebno pogodni za zaštitu osjetljive dječije kože. Važno je napomenuti da, jednako kao i kod konvencionalnih proizvoda za zaštitu od sunca, zaštita koja sadrži mineralne filtere smanjuje se u kontaktu s vodom, prilikom znojenja ili sušenjem nakon kupanja. Stoga je neophodno redovno nanositi zaštitu!

Kod zaštite od sunca vrijedi pravilo: Više je bolje. Samo ukoliko se nanese dovoljno zaštite, ista može i da djeluje. Za jednu prosječnu odraslu osobu potrebno je oko šest supenih kašika zaštitne kreme. Napomena: Vrijeme djelovanja zaštite može se produžiti samo dodatnim nanošenjem.

Također je važno da je zaštita vodootporna – kako za djecu tako i za odrasle. Tada možete biti sigurni da ste zaštićeni i spremni za kupanje ili sportske aktivnosti. Nakon što izađete iz vode i osušite se, ponovo se namažite.

Bjelina stvar je prošlosti

Strah od dugog zadržavanja bjeline na koži je kod novije prirodne kozmetike za zaštitu stvar prošlosti. Početni bijeli sloj nakon nanošenja u pravilu nestaje već nakon nekoliko minuta.

Za to su zadužene posebne nanočestice. Do sada još uvijek nije tačno utvrđeno kako se one ponašaju u našem tijelu, zbog čega mnogi takve proizvode izbjegavaju. Stoga provjerite popis sastojaka: Na njemu se mora navesti svaka nanočestica – s dodatkom „nano“ ispred sebe.

(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Amra Džeko oduševila novom fotografijom: Nas troje

Naredna priča

Legendarni atletičar objavio prve fotografije kćerke

Najnovije iz VIJESTI

-->