fbpx

Uz vašu podršku, žene i djeca žrtve nasilja mogu biti sigurni

Bivša korisnica Sigurne kuće Sarajevo, a danas uspješna poslovna žena, Dženana Juzbašić, dipl. profesorica geografije, pridružila se izgradnji Fonda “Zajedno smo sigurne”, koji je osnovala Fondacija lokalne demokratije u Sarajevu. Ovo je njena priča:

Prije šest godina sa svojom djevojčicom ušla sam u Sigurnu kuću za žene žrtve nasilja kako bih pobjegla od nasilnog partnera. Od trenutka kada sam ih pozvala na besplatan telefon pa do danas, osoblje Sigurne kuće i Fondacije lokalne demokratije moji su prijatelji. Da li znate šta znači biti žrtva nasilja? Kako hodati tim putem? Kako otići korak dalje? Sve su to pitanja koja postavljate sebi u najtežim momentima života, a niko u vašoj okolini nema odgovor ili rješenje za vas? Danas sam uspješna, obrazovana, stabilna žena i majka, a Sigurna kuća i Fondacija lokalne demokratije su meni u tome pomogli! Danas njima treba moja  i vaša pomoć kako bi mogli pomoći drugim ženama i djeci! – kaže ona. 

Od osnivanja Fondacije 2000. godine do danas, u Sigurnoj kući Sarajevo je boravilo 2002 žena i djece. Nažalost, slučajevi nasilja u porodici su u porastu. U 2019. godini  je povećan broj prijema žrtava (žena i djece) u Sigurnu kuću, 62% više u odnosu na 2018. godinu. Zbog nepostojanja sistemskog rješenja u periodu tranzicije prema samostalnom životu, poslu, smještaju i sigurnom životu bez nasilja, veliki broj žena je prinuđeno vratiti se u nasilno okruženje. Prema važećim zakonima, žene i djeca mogu samo određeni period boraviti u Sigurnoj kući. U tom periodu stručni tim Fondacije lokalne demokratije pomaže ženama da vrate svoje samopouzdanje i daje im punu psihološku, sociološku i ekonomsku pomoć. Ali, najduže nakon šest mjeseci žene moraju napustiti Sigurnu kuću i nažalost, mnoge se nemaju gdje vratiti.

U prijelomnom trenutku kada napušta Sigurnu kuću, ženi je najpotrebnija podrška – da se ne vrati ponovo u krug nasilja. Uvjerena sam da će javnost prepoznati važnost Fonda „Zajedno smo sigurne“ te da će se uz podršku građana i društveno-odgovornih kompanija prikupiti neophodna sredstva koja će se utrošiti na obezbjeđenje sigurnog smještaja i plaćenih troškova života u prelaznom periodu svake žene koja je koračala ovim putem – naglasila je Dženana nadajući se da će građani i društveno odgovorne kompanije shvatiti važnost podrške i izgradnje ovog Fonda.

Zajedničkom podrškom i uplatom sredstava u ovaj Fond podržat ćete ljepšu, vedriju i sigurniju budućnost žena i djece koja su proživjela nasilje kao što su to do sada uradili: Fondacija OAK iz Švicarske, Best &Team d.o.o. Sarajevo, H Fashion Design, Hayat TV, Extea d.o.o. te empatični građani i građanke koji su prepoznali važnost podrške, kao i mediji dijeljenjem informacija o kampanji.

Dženana Juzbašić kao bivša žrtva nasilja osjeća ljudsku potrebu da pomogne drugim ženama da ponovo žive svoj život i zato daje podršku Fondu „Zajedno smo sigurne“. Kampanji se priključuju i javne ličnosti, novinarke/i i blogerice. Pokažimo zajedno ženama i djeci, žrtvama nasilja da nisu sami i da će uz našu podršku biti sigurni.
Da li ste već podržali naš Fond „Zajedno smo sigurne“ novčanom uplatom? Ukoliko niste, uradite to sada!

Sve informacije o kampanji dostupne su na www.zajednosmosigurne.ba, fb stranici www.facebook.com/zajednosmosigurne ili putem telefona +387 33 236 899. Donaciju možete izvršiti putem računa 3387302205402474 otvorenog kod UniCredit Bank dd. Mostar ili online putem dugmeta Doniraj na našoj web stranici http://zajednosmosigurne.ba/fond/.

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Mostarski teatar mladih organizira 34. Dane teatra mladih

Naredna priča

Preporuke Instituta za sigurnost i zdravlje hrane: Iskoristiti prednosti ljeta bez posljedica po zdravlje

Najnovije iz VIJESTI

-->