fbpx

Sve što trebate znati ako želite posjetiti planinu s djecom

Priroda je izvrsno pustolovno igralište za mališane. Poveli djecu sa sobom pješke, u marami ili nosiljci za bebe, ili u dječjim kolicima puno je toga što možete otkriti. U nastavku pročitajte savjete za opušteno planinarenje i pakiranje ruksaka kako vam ništa ne bi nedostajalo.

Planine i planinarske staze nisu samo za sportaše i iskusne izletnike, koji imaju dovoljno kondicije i spremni su za teške uspone. Postoje i planinarske staze za neiskusne planinare, izletnike, djecu i osobe u invalidskim kolicima.

Planinarenje ne samo da je zabavno; svježi zrak i priroda također doprinose razvoju djece.

Obavezno ponesite hranu sa sobom

Planirajte svoju planinarsku rutu adekvatno, uvijek razmislite dva puta kad ste s djecom i ne forsirajte ih.

Ako želite ići visoko, najbolji način za penjanje je žičarom. Na vrhu postoje kružne staze na kojima djeca mogu udahnuti planinski zrak.

Spakujte dovoljno običnih grickalica i grickalica pogodnih za djecu, pića, rezervnu odjeću, pelene i podloge za previjanje ako je potrebno, u slučaju da ćete morati presvući vašu bebu.

Uz motivaciju je lakše

Put je cilj. Upoznajte i istražite s djecom šumu, pašnjak i životinje. Ne moraju biti velike stvari – i male su stvari velike avanture za djecu, kao što su: kucanje djetlića, gužve u mravinjaku ili lovački štap uz rub šume.

Kad stignete na odredište nagradite male planinare, na primjer, ukusnom zakuskom u kolibi, razgledavanjem malog zoološkog vrta uz gostionicu ili plivanjem u jezeru.

Pri planinarenju uvijek obratite pažnju na stanje djece. Počnite s manje zahtjevnom stazom pa nastavite s nešto zahtjevnijima. Ako od samog početka postane iscrpljujuće i zamorno, djeca mogu izgubiti zanimanje za planinarenje.

Nemojte preopteretiti bebe

Čak je i za one najmanje izlet u nosiljci za bebe ili kolicima poseban doživljaj. Tada vrijedi sljedeće: planinarenje ne smije biti duže od dva sata. Dugi izleti ne preporučuju se jer mogu biti naporni za bebu.

Osim toga, tokom planinarenja ne bi trebalo ići na velike visinske razlike, a za vrijeme hladnog vremena uvijek pazite na temperaturu djeteta. Odrasli se znoje tokom planinarenja, a bebe ne.

I nemojte zaboraviti:

  • kad sunce zasija i temperature narastu, budite sigurni da ste dijete zaštitili od sunca i insekata.

  • puno hrane –  za djecu: napitke, grickalice, sendvič; za bebe i malu djecu: dječje grickalice ili kašice u staklenici

  • proizvode za zaštitu od sunca, uključujući šešir, a eventualno i sunčane naočale
  • proizvode za zaštitu od insekata
  • flastere
  • pelene, vlažne maramice i podlogu za prematanje
  • rezervnu odjeću i vodootpornu torbu za višekratnu upotrebu za vlažnu odjeću

(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Spisak najpopularnijih imena u BiH

Naredna priča

Edin Džeko: Za porodicu sam oduvijek vezan najjačim lancima

Najnovije iz VIJESTI

-->