fbpx

Opasnost vreba s interneta: Danas se obilježava Međunarodni dan nestale djece

Gotovo svakodnevno širom svijeta djeca nestaju, bježe od kuće ili postaju žrtvama otmice ili trgovanja, bilo od strane članova porodica ili nepoznatih osoba.

U Njujorku 1979. godine nestao je šestogodišnji dječak Itan Pac, tim povodom 25. maj se obilježava kao Svjetski dan nestale djece sa nadom da će sva djeca za kojom se još uvijek traga biti pronađena.

Gotovo svakodnevno širom svijeta djeca nestaju, bježe od kuće ili postaju žrtvama otmice ili trgovanja, bilo od strane  članova porodica ili nepoznatih osoba. Samo u Evropskoj uniji godišnje se bilježi preko 250.000 nestanaka djece. Treba istaći da se nestanak djece smatra jednom od najrizničnijh situacija u kojoj se nad djetetom mogu počiniti razna kaznena djela, djeca su u tim situacija izložena zostavljanju, iskorištavanju ili trgonini ljudima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kako član Međunarodne organizacije „Amber Alert Jurop“ (,,Amber Alert Europe’’) povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale djece provodi kampanju #NemojBitiLakPlijen (#DontBeAnEasyCatch) čiji je cilj da obrazuje djecu, naročito tinejdžere o vrbovanju na internetu.

Ovu preventivnu kampanju, koja se sastoji od animiranog videa u kojem su djeci dati vrijedni savjeti, osmislili su članovi Mreže policijskih eksperata za nestala lica – Police Expert Network on Missing Persons (PEN-MP).                                                 

Kako navode stručnjaci ove Mreže „još uvijek ne postoji svijest o vrbovanju na internetu“.

Pažnja je često usmjerena na opasnosti iz spoljnog svijeta dok djeca jednako mogu biti izložena bezbjednosnim rizicima kada su kod svoje kuće i kad su uključena u aktivnosti na internetu. Naročito sada kada djeca više nego ikada provode vrijeme na internetu, važno je podići svijest o ovom problemu i dati djeci neophodne smjernice kako bi se zaštitili od predatora na internetu – smatraju policijski stručnjaci.

Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske u prva četiri mjeseca ove godine prijavljen je nestanak šestoro djece (5 djevojčica i jedan dječak). Policijski službenici MUP-a Republike Srpske su sve njih pronašli žive i zdrave. Ukoliko dijete samo pobjegne od kuće, to predstavlja na neki način poziv u pomoć. Dijete činom bijega daje do znanja da u njegovoj kući nešto nije dobro i da bi bilo potrebno nešto uraditi da se situacija u domu promijeni.

{youtube}pHlAWogEYT8{/youtube}

(buka.com, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Slađana Ikić objavila novi video: Kako da se beba uspava sama i da duže spava

Naredna priča

Foto: Ovako su poznati proslavili Bajram

Najnovije iz VIJESTI

-->