fbpx

Članovi Plivačkog kluba Spid: Ismail Zulfić i njegovi drugari vježbaju u kući

Pandemija korona virusa promijenila život u mnogim aspektima, pogotovo djeci koja su bila više sedmica u kućnoj izolaciji. Članovi Plivačkog kluba Spid već dva mjeseca ne mogu trenirati jer je bazen Otoka u Sarajevu zatvoren. Ipak, zajedno sa svojim trenerom Amelom Kapom pronašli su način kako da budu aktivni, vježbaju i pripremaju se za dan kada će ponovo zaplivati. Jedan od svjetski poznatih članova, Ismail Zulfić, sam je kreirao izazov koji su mnogi prihvatili i snimke objavili na društvenim mrežama.

U razgovoru za N1, Kapo je rekao kako su veoma brzo, nakon što su aktivnosti na bazenu zaustavljeni, organizovali i počeli trenirati svoju djecu od kuće. Treninge za djecu s invaliditetom i tipičnu djecu su organizovali online.

Naši treneri u klubu su svoje aktivnosti sabazena prilagodili kućnim uslovima i organizovali treninge tri puta sedmično. Preko online platformi organizovali smo suhe treninge koje djeca rade od kuće. U trening su uključeni podjednako i osobe sa invaliditetom ali i tipična djeca gdje i u ovom slučaju radimo pozitivnu inkluziju. Vježbe prilagođavamo prema sposobostima djece te njihovim vrstama, stepenima i oblicima invalidteta jer želimo da imaju jednaku priliku i mogućnost učešća u ovim treninzima – rekao je Kapo.

Po sedmicama su organizovali posebne izazove koje su djeca radila, pored trening. Jedan od njih je bio “Baci markicu i uradi vježbicu” koju su djeca odlično uradila.

Otkako smo primorani raditi od kuće pored redovnih online treninga imamo i sedmične zadatke, challenge, kreativne radionice i sl. Te vježbe i zadaci su isključivo plod kreativnosti trenera u našem klubu koji vode računa da budu prilagođene svima. Imali smo zadatke sa kartama gdje savaka izvučena karta ima svoje značenje u obliku vježbe i broja ponavljanja. Također vježba sa kockicom gdje su na sličan način vježbice bile raspoređene zatim vježba pronađi svoje ime i uradi vježbu gdje svako slovo nosi drugu vježbu i broj ponavljanja. Jako je bitno napomenuti da te vježbice i zadaci nisu obavezni već djeca to dobrovoljno urade, snime se i pošalju nam što mi naravno obajvimo njihove postignute rezultate. To veoma pozitivno utiče na njih u nekom mentalnom smislu gdje se stvara takmičarski duh. Bazen i takmičenje na bazenu smo zamjenili ovim vježbicama – kazao je Kapo.

Organizovali su i kreativne radionice u okviru kojih su djeca pravila crtež o temi koliko im nedostaje bazen. Poslije svakog online trenninga imaju i svojih “pet minuta u malom bazenu” gdje svako od njih pjeva, recituje, priča viceve ili radi nešto drugo.

Vidi se koliko su se poželjeli. Radimo i na očuvanju duha i pozitivnog razmišljanja jer je to jako bitno u ovom periodu. Posebno ako znamo da je ta populacija inače na marginama našeg društva – rekao je Kapo.

U kreiranju izazova učestvovala su i sama djeca. Njihov Ismail Zlfić, poznat širom svijeta kao Leptir bez krila koji nas je sve naučio da svako biće može sve ako ima jaku volju i trenira, postavio je izazov koji se sastoji iz vježbe da se bez pomoći ruku iz stojećeg stava spusti u ležeći te vratiš u stojeći, te koliko ponavljanja možeš uraditi za 20 sekundi. Ovaj izazov prihvatili su mnogi.

Cilj nam je bio da se tipične osobe pokušaju 20 sekundi staviti u Ismailovu situaciju koja je njegova svakodnevnica. Itekako težak poduhvat i zanimljivo je to da je neočekivano veliki broj sportista uzelo učešće u ovom izazovu. Dejana Bačku, Svjetska i Evropska prvakinja u para tekvandou, Amar Šapčanin – rekorder Bosne i Hercegovine u svim dionicama u disciplini prsno, Odbojkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Adi Osmanovič, reprezentativac Bosne i Hercegovine u Krosu Uroš Gutić, selektor paraplivačke reprezentacije Crne Gore Boško Radulović i mnogi drugi. Čak je ekipa iz Plivačkog kluba Natator iz Zagreba svojim plivačima postavili Ismailov izazov kao sedmični zadatak da urade njihovi članovi kluba kazao je ponosno.

Ističe kako su se djeca mnogo zaželjela treninga i bazena, te je glavno pitanje kada će početi bazen raditi i kada će moći na takmičenja.

Dnevno dobijamo po nekoliko poruka od roditelja koji se zahvaljuju našim trenerima što nisu zaboravili njihivu djecu i u ovom periodu. Postavljaju pitanja kako ćemo dalje? Hoćemo li moći kao klub izdržati i dalje da pokrijemo troškove njihovog plivanja, jer kao što znate sve aktivnosti u našem klubu za osobe sa invaliditetom su besplatne. Iskreno se nadamo da će nadležni imati razumjevanja prema sportu prije svega pa i prema ovoj populaciji. Jer plivanje je jedini sport koji se mogu baviti osobe sa invaliditetom bez obzira na njihov stepen, vrstu i oblik invaliditeta. Zbog toga smo u vodi svi jednaki. Sada želimo i na suhom da budemo jednaki –  rekao je Kapo.

Za ovu godinu imali su mnogo planova među kojima je i nastup na Evropskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom koje se trebalo održati u Portugalu gdje je trebao nastupiti naš najbolji paraplivač Nermin Memić koji ima oborenu A normu. Takmičenje je trenutno odgođeno i tačan datum bi se trebao znati u septembru. Također, imali su u planu da organizuju drugo po redu međunarodno paraplivačko takmičenje u Bosni i Hercegovini Sarajevo Open koje se trebalo naći u kalendaru Svjetske paraplivačke asocijacije. Takmičenje je bilo planirano da se održi 25. – 26.7.2020. godine, malo prije Paraolimpijade u Tokyu gdje su imali najavu dolaska najboljih svjetskih paraplivača.

Nažalost morali smo odgoditi ovo takmičenje. Svi naši projekti koje smo planirali realizovati za osobe sa invaliditetom su zaustavljni i nadamo se da ćemo iste nastaviti čim prije – rekao je Kapo.

Kada se vrate treninzima, prvi cilj im je da se posvete fizičkom vježbanju i poboljšanju imuniteta djece.

Jako dugo su kući, slabo se kreću, nemaju baš neku fizičku aktivnost kakvu su navikli da imaju te im opada imuni sistem. Poznavajući činjenicu da ovaj virus napada osobe sa slabijim imunitetom želimo prevenirati to i osnažiti našu djecu, te održati i poboljšati njihov psiho-fiziči status. Mislim da je to krucijalno – zaključio je Kapo.

S ponosom je rekao ti kako su njihove igrice i zadatke koje koriste u vježbama kod kuće, preuzeli i pojedini nastavnici tjelesnog odgoja u školama te ih šalju svojim učenicima kao zadatke.

(N1, Kidsinfo.ba) 

 

Prethodna priča

Aktivnosti tokom izolacije: Kako društvene igre utiču na zdravlje i psihu

Naredna priča

Porođaj u doba pandemije: Zvijezda serije "Teorija velikog praska" rodila dječaka

Najnovije iz VIJESTI

-->