fbpx

SOS Dječija sela BiH: Live video razgovor sa psihologinjama

SOS Dječija sela BiH, pored brige o djeci bez roditeljskog staranja, pomažu mladima i roditeljima kroz Program jačanja porodica kako bi porodice sa djecom ostale na okupu.

Situacija izazvana pandemijom korona virusa natjerala nas je da se prilagodimo životu u izolaciji i da pokušamo naći najbolji način kako prevazići teške dane. Svjedoci smo mnogobrojih savjeta kako razgovarati sa djecom, pružiti im osjećaj sigurnosti i razonodu u kući. Međutim, rijetko ko se zapitao kako će se situacija odraziti na adolescente čiji mentalni razvoj umnogome zavisi od uticaja okoline, pogotovo u vanrednim okolnostima – navodi organizacija SOS Dječija sela BiH u saopćenju za javnost.

Kako se ističe, psihologinje i psihoterapeutkinje Senka Čimpo iz SOS Dječijih sela BiH i mr. sci Nermina Vehabović-Rudež odlučile su putem live videa na Facebook stranici SOS Dječijih sela BiH podijeliti sa roditeljima stručne savjete i odgovoriti na njihova pitanja i nedoumice u vezi sa adolescentima.

Adolescencija je sama po sebi izazovno razdoblje, mladi žele biti ravnopravni s odraslima, a ipak traže zaštitu roditelja i ohrabrenje u donošenju odluka. Iako su mladi uglavnom okrenuti online svijetu i bolje nego odrasli se snalaze u komunikaciji putem tehnologije, situacija kada su izolovani od svojih vršnjaka zasigurno za njih nije jednostavna. Sve to kod adolescenata dovodi do osjećaja ljutnje, nesigurnosti i zatvaranja u sebe. Često dobijamo upite, kako se izboriti sa ovom situacijom i kako razgovarati sa adolescentima, a da to ne prouzrokuje još veće distanciranje od roditelja. Stoga smo, u ovim izazovnim danima, odlučili pomoći roditeljima, ali i mladima i odgovoriti na njihova pitanja – kaže Senka Čimpo.

Neke od tema o kojima će, putem live videa, Senka i Nermina govoriti jeste kako mladi često rizike doživljavaju i procjenjuju nižim nego što jesu, a dobre stvari boljim, ne shvatajući ozbiljnost situacije.

S obzirom na činjenicu da mlađa populacija nije zdravstveno ugrožena novonastalom situacijom, često smatraju da ne moraju nužno poštovati donesene odluke, te je važno znati šta očekujemo od adolescenata u uobičajenoj situaciji i šta donosi ova nova i kako sve to utiče na njihovo distanciranje ili jaču povezanost sa roditeljima – navodi se u saopćenju.

Live video razgovor sa psihologinjama planiran je za 28. april u 20 sati, a svi zainteresovani se mogu registrovati već danas i ukoliko žele poslati svoj upit na ovom linku.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Domaća zadaća za napredne: Informatika – Programiranje IV dio

Naredna priča

Ublažene mjere zabrane kretanja mlađih od 18 godina

Najnovije iz VIJESTI

-->