fbpx

Festival dječije umjetnosti u online izdanju od 3. do 7. maja

Direkcija 6. Festivala dječije umjetnosti (FEDU) najavljuje početak internacionalnog umjetničkog i takmičarskog festivala koji afirmira umjetnost za djecu i dječije stvaralaštvo od 3. do 7. maja putem online platformi Festivala. 

Književnost, teatar, muzika, slikarstvo i kiparstvo su grane umjetnosti koje su zastupljene na Festivalu i koje uključuju djecu kao kreatore a ne samo puke konzumente. 

Šesti Festival dječije umjetnosti je prvi umjetnički takmičarski festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera ali je jedinstven i u regionalnim okvirima jer osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, on afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije. 

Nažalost, kako se navodi u saopćenju, ove godine će svi program ići online zbog pandemije, i to zahvaljujući dozvolama pozorišnih trupa iz BiH i Hrvatske, moderatorima kreativnih radionica, djeci stvaraocima, školama i svim suradnicima koji su vrijedno radili na organizaciji čitavu godinu.

Nakon što su raspisani konkursi za najbolju neobjavljenu bajku za afirmirane književnike i učenike osnovnih škola, žiri u sastavu Mirsad Bećirbašić – predsjednik i članovi Slavica Lončarić, Lidija Pavlović-Grgić i Draško Došljak su donijeli odluke.

Na regionalnom konkursu za najljepšu bajku 2020. Đurđica Stuhireiter je osvojila prvo mjesto za bajku “Lucijina svjetiljčica”. Drugo mjesto je Rizo Đafić za Bajku o škrtom bogatašu, a treće mjesto – Igor Knićek za bajku “Ribarevo posljednje blago”.

Nagrađeni u kategoriji učeničkih radova su prvonagrađena Lejla Russell učenica “IV Osnovne škole” Mostar za bajku Vituljak, drugi su Adnan Čengić učenik OŠ “Safvet beg Bašagić”, Breza za bajku Bajka o stjenovitom kraljevstvu, te Mihaela Jerkić učenica KŠC Sarajevo za bajku Obećanje vječnosti. Treće mjesto je osvojio Eli Kristić učenik Katoličkog školskog centra, Sarajevo za bajku Bajka o bojama.

Pohvale Viljenjakovo pero – knjige istoimene edicije dobili su: Asja Hadžić, učenica OŠ “Husein ef. Đozić” Goražde, Una Filić, učenica OŠ “6. Oktobar” Sanski Most, Amina Nurkić, učenica “Prve osnovne Živinice” Živinice, Emana Tabaković, učenica IV osnovne Mostar, Almedina Bujak, učenica OŠ “Mak Mehmedalija Dizdar” i Mihaela Jerkić, učenica Katolički školski centar Sarajevo.  

Nagrade ove godine nisu novčanog karaktera zbog toga što je obećana podrška dosadašnjih sponzora i pokrovitelja izostala radi postojeće krize.

Program Festivala će biti objavljen 25. aprila, saopćeno je iz Odnosa s javnošću 6. FEDU. 

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Ublažene mjere zabrane kretanja mlađih od 18 godina

Naredna priča

Prijave u toku: Počinje novi ciklus muzejsko-obrazovnih radionica Umjetničke galerije BiH

Najnovije iz VIJESTI

-->