fbpx

Trudnoća u doba pandemije: Kako bh. zdravstveni sistem tretira trudnice

Brojne žene, posebno one koje se porađaju po prvi put, se suočavaju sa strahom od porođaja, a naučnici tvrde da je to, prije svega, prouzrokovano činjenicom da ne znaju šta tačno ih čeka. No, znači li to da je strah još više izražen tokom pandemije korona virusa, obzirom na to da je ljudska svakodnevica, ali i način funkcionisanja zdravstvenih sistema u svijetu promijenjen u odnosu na ono na šta smo navikli u „normalnim“ uslovima?

O ovoj temi za Kidsinfo.ba govore tri trudnice; Irma Kalember Mešanović, Arna Karaga Omerović i Berina Ajdarpašić.  One nam otkrivaju detalje o tome kako je biti u devetom mjesecu trudnoće u doba pandemije korona virusa.

Irma Kalember Mešanović do porođaja ima otprilike četiri sedmice, a prije proglašenja vanrednog stanja je na kontrole kod ginekologa odlazila u Dom zdravlja Hadžići. No, zbog širenja korona virusa Irma već pet sedmica nije bila na kontroli.

 Moja zadnja kontrola kod ginekologa je bila prije pet sedmica. Tada mi je rečeno da nazovem kad budem 35. sedmica trudnoće kako bih došla i odradila briseve, te krenula na CTG. Međutim, kada sam nazvala i pitala sestru šta je s brisevima rekla mi je da je sve odgođeno do daljnjeg. Prijateljica, koja je u manjem stadiju trudnoće od mene, je išla na pregled i rečeno joj je da primaju samo pacijente s krvarenjem i bolovima, te da redovnih pregleda neće biti dok je ovakvo stanje – kaže ona.

Irma dodaje da je trebala da se porodi u sarajevskoj Općoj bolnici, ali joj je rečeno da su svi porođaji preusmjereni na Kliniku za ginekologiju i porodiljstvo (GAK).

Nisam dobila nikavu informaciju o tome šta treba, uz standardne stvari,  da nosim kada krenem na porođaj. Za nekoliko dana ću pokušati da kontaktiram nekoga s GAK-a i da vidim da li mogu da mi objasne. Što se tiče procedure  prijateljica,  koja se čula sa svojim doktorom, mi je rekla da, ukoliko krene porođaj, odmah dođemo na GAK gdje moramo proći kroz trijažni šator i onda idemo u kliniku – kaže ona i dodaje da nema nekih velikih nedoumica oko porođaja, iako se sa svojim doktorom nije mogla posavjetovati jer već pet sedmica nije bila na kontroli. 

Nešto drugačije iskustvo ima Berina Ajdarpašić koja do porođaja ima 20-ak dana, a na redovne kontrole odlazi u Dom zdravlja Novi Grad.

 Idem redovno na CTG. Stanje nije baš isto kao prije. Postoje nova pravila, duže se čeka zbog trijažnih šatora, a laboratorija se ne može raditi. Laboratorijski nalazi su, u mom slučaju, jako bitni zbog dijagnoze trombofilije i zbog štitne žlijezde. Sve to se prati od početka jer sam imala spontane pobačaje – objašnjava ona i dodaje da će ove nalaze raditi u privatnoj klinici.

Berina ne krije da se suočava s brojnim nedoumicama kada je porođaj u pitanju.

 Najveća nedoumica mi je to da li sve funkcioniše kao prije, a tu je i strah od velikih promjena u zdravstvu i u pristupu pacijentima. Znam da ću se poroditi na GAK-u, ali nisam sigurna da li prethodno trebam pozvati i najaviti se. Valjda samo odem ako krenu bolovi. Već imam spremnu uputnicu – kaže ona.

I Arna Karaga Omerović, kao i Berina, na redovne kontrole odlazi u Dom zdravlja Novi Grad, a do porođaja ima nešto manje od sedam dana.

Idem na redovne kontrole. Čeka se malo duže, ali me nikada nisu odbili za pregled. Što se tiče porođaja, nemam nikakvih nedoumica. Doktorica mi je bila na raspolaganju za sve što me interesovalo. Rečeno mi je da u bolnicu na Jezeru idem čim počnu bolovi, bez najave, a sve do tada sam pacijent doma zdravlja. Doktorica mi je dala uputnicu – kaže ona i dodaje da joj nije rečeno da, kada je riječ o stvarima koje mora ponijeti za sebe i bebu, treba da spakuje nešto što trudnice nisu nosile prije pojave virusa korona.

Kako bismo riješili eventualne nedoumice trudnica, kontaktirali smo tri porodilišta u BiH, tačnije Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKCRS), Univerzitetski klinički centar Tuzla (UKCT)  i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), te zatražili informacije oko procedure i tretmana trudnica u doba pandemije korona virusa.

Kako nam je otkrio doc. dr. Igor Hudić,  šef  Odjeljenja za reproduktivnu medicinu na UKCT, u ovoj zdravstvenoj ustanovi rade s kapacitetima koje su imali i prije proglašenja vanrednog stanja, te su sve njihove pacijentice i novorođenčad zbrinuti na adekvatan način.

U potpunosti smo opremljeni svom zaštitnom opremom, kako onom za osoblje koje radi s porodiljama, tako i onom za majke koje dolaze da se porađaju. Bez obzira na to da li porodilje spadaju u grupu onih kod kojih se sumnja na infekciju korona virusom ili u grupu onih kod kojih nema tih sumnji, zdravstvena zaštita i majki i djece je potpuno jednaka. U skladu s našim kapacitetima nastojimo da porodilje koje leže u klinici budu fizički odvojene jedna od druge. Tako da smo, kada je riječ o epidemiološkim zahtjevima koje je ova vanredna situacija nametnula, u potpunosti odgovorili – objašnjava on i dodaje da, do sada, nisu imali pacijenticu koja je zaražena virusom.

No, to svakako ne znači da se prije ulaska sve pacijentice ne kontrolišu.

Svi pacijenti prolaze trijažne punktove na kojima se radi epidemiološka i lična anamneza, a na osnovu njih mi određujemo koji pristup i koji put pacijenti prolaze prilikom dolaska u našu kliniku. Apelujem na trudnice da daju prave podatke jer će, bez obzira na to da li imaju pozitivnu jednu ili drugu anamnezu, imati jednak tretman kao i svi ostali. Nema potrebe da izbjegavaju odgovore na neka pitanja jer iskrenim odgovaranjem mogu zaštiti i sebe i nas – objašnjava doktor Hudić i dodaje da se porodilje ne moraju najaviti prije dolaska u bolnicu.

O stanju u UKCRS nam je govorila prof. dr. Vesne Ećim-Zlojutro, načelnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Ona je istakla da se u ovoj klinici normalno odvijaju porođaji i u vrijeme pandemije korona virusa, prilikom čega se pridržavaju mjera zaštite koje su definisane Odlukama Kriznog štaba i rukovodstva UKCRS.

Što se tiče tretmana porodilja one su smještene najviše dvije u jednoj sobi, a boravak u bolnici se smanjuje koliko god je to moguće. Trudnice dolaze u Kliniku ako imaju akutne porođajne simptome ili se radi o termiskoj trudnoći. Preporuka je da se najave trudnice sa respiratornim simptomima ili pozitivnom epidemiološkom anamnezom – objašnjava ona.

Na ulasku u Kliniku postoji trijaža gdje se pacijenticama daju maska i rukavice, mjeri temperatura i uzima epidemiološka anamneza koju trudnica potpisuje kao znak tačnosti njene izjave.

Ako je  epidemiološka anamneza negativna, a pacijentkinja bez simptoma ona se prima u našu Kliniku. U slučaju da ima respiratorne simptome ili pozitivnu epidemiološku anamnezu šalje se u Kliniku za infektivne bolesti gdje se odlučuje da li će biti testirana ili ne. Ako se pacijentkinja vrati s nalazom da ne treba da se testira, Klinika za ginekologiju i akušerstvo je prima u tzv. „sivu zonu“ koju smo napravili u našem prizemlju. Siva zona ima poseban ulaz, te svu opremu za vaginalni porođaj i zbrinjavanje djeteta, a  obezbijeđena je i kompletna zaštitna oprema. Ako je pacijetkinja visoko rizična ili pozitivna na korona virus prima se u tzv. Covid 3, novoformirani centar za pozitivne na korona virus – objašnjava doktorica Ećim-Zlojutro.

Kada je riječ o tretmanu porodilja na KCUS-u, odnosno na GAK-u, do trenutka pisanja ovog teksta, nažalost, nismo dobili povratnu informaciju na upit koji smo im dostavili kad drugim bolnicama.

(Kidsinfo.ba/Milica Brčkalo) 

 

Prethodna priča

Zagreb film objavio 31 epizodu Malih letećih medvjedića besplatno za gledanje

Naredna priča

Novi spisak: Aktuelno radno vrijeme dm prodavnica

Najnovije iz Vodič kroz trudnoću

-->