fbpx

Poruka iz OŠ “Novi Grad” Tuzla: Ponosni na učenike, roditelje i prosvjetare

Iz Osnovne škole “Novi Grad” u Tuzli stiže uspješna priča o savladavanju teškoća i nastave i u vrijeme pandemije Korona virusa, nesreće koja je zadesila svijet.

Da nam je  neko prije samo nekoliko  sedmica postavio pitanje kako bismo se nosili s tim da nam neka epidemija poremeti svakodnevni život, zatvori škole, obustavi društvena okupljanja, sportske događaje, proslave matura, ekskurzije, zatvori nas u kuću iako je napolju proljeće, odgovorili bismo da je to nemoguće ili da se ne bismo uspjeli izboriti s tim jer nismo dorasli tako ozbiljnoj situaciji. Ipak… Da li je bilo tako?

Sve to upravo nas je i zadesilo. Preko noći smo se svi našli u potpuno novoj i nepoznatoj situaciji. Svi, pa tako i prosvjetni radnici. U jednom fantastičnom Kamijevom romanu, čija tema je danas itekako aktuelna, jedan od likova, doktor, svom prijatelju kaže da je najbolji način borbe protiv nesreće koja je zadesila svijet poštenje koje se ogleda u tome da “vršimo svoj poziv”. U toj rečenici prepoznaju se mnogi koji ovih dana čestito, pošteno i odgovorno obavljaju svoj posao i na taj način se bore, a među tim “borcima na svom polju” svakako se moraju pohvaliti naše kolege, prosvjetari – navode iz ove škole.

Čim su učenici prestali pohađati redovnu nastavu zbog pandemije korona virusa, u toku prve dvije sedmice nastavnici su uspješno komunicirali putem školske web-stranice, postavljali nastavne jedinice, zadatke, primali povratne informacije. Učiteljice su sa svojim učenicima i roditeljima razmjenjivale zadatke putem vibera, classrooma, e-maila, upućujući ih na to da redovno prate “TV školu” za učenike od 1. do 5. razreda, koja se svakog radnog dana prikazuje na RTVTK. Od 23. marta, učenici od 6. do 9. razreda i njihovi nastavnici postepeno su se uključili u rad na moodle platformi i krenuli s online nastavom.

Dakle, vratimo li se malo na početak teksta, na pitanje da li smo se izborili sa novonastalom situacijom, mogli bismo odgovoriti da jesmo i mi i naši učenici. U par dana savladali smo zajedno i tu “novu lekciju”, oni informatički pismeniji malo brže, ovi drugi malo sporije, ali nisu odustali. Svjesni smo svih nedostataka, ali i prednosti “nastave na daljinu”. O tome se mnogo ovih dana govori i piše. Ono što nas trenutno zanima jeste kako je učiniti što funkcionalnijom, kako svoje učenike adekvatno aktivirati, ali istovremeno ih ne opteretiti previše. Naravno, naišli smo pri tome na mnogo problema koje smo na različite načine rješavali.

Više od trideset naših učenika nije imalo pristup internetu i računarsku opremu potrebnu za nesmetano praćenje online nastave. Menadžment naše škole odmah je pokrenuo akciju prikupljanja računarske opreme, koja je, zahvaljujući brzoj intervenciji uposlenika i roditelja, uspješno realizovana. Akciji se priključila i neformalna grupa građana koja je željela sredstva iz svog fonda uložiti u nabavku računarske opreme za naše đake, zatim Rotari klub Tuzla i Petrol BH Oil Company d.o.o. Ovim putem se zahvaljujemo donatorima koji su omogućili da svi učenici naše škole kontinuirano prate nastavu – navode također iz ove škole.

Iako više od mjesec dana đaci nisu u učionicama, škola ipak radi, više od mjesec dana nastavnici nisu vidjeli učenike, a ipak ih uspijevaju naučiti.

Mi se na svom polju borimo, ponosni na svoje učenike, roditelje, na sve nas,prosvjetare, a vi? – poručuju također u ovoj priči iz Osnovne škole “Novi Grad” u Tuzli. 

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Srce za djecu: Šta smo uradili da olakšamo našim najvećim herojima

Naredna priča

Vlasnica Instagram profila My Bosnian Home objavila novi video: Deveti mjesec u doba korone

Najnovije iz VIJESTI

-->