fbpx

Domaća zadaća za 9. razred: Biologija – Sistem organa za izlučivanje

BHRT emitira emisiju “Domaća zadaća”, koja ima za zadatak informirati učenike po nastavnom planu i programu iz geografije, fizike, hemije, matematike i drugih predmeta. 

Na videu pogledajte lekciju “Sistem organa za izlučivanje” za učenike 9. razreda. U njoj prof. Jasin Hodžić govori o tome zašto je taj sistem organa toliko važan. Naime, u svakoj ćeliji našeg tijela se svake sekunde događa  oko 1 000 000 000 hemijskih reakcija (samo u jednoj ćeliji), a ukupno u našem tijelu imamo preko 37 000 000 000 000 ćelija. Ako to pomnožimo sa milijardu hemijskih reakcija, dobijamo broj 37 sekstilijona hemijskih reakcije koje se svake sekunde dešavaju u tijelu odrasle osobe.

Samim tim te hemijske reakcije proizvode štetne materije koje se moraju izlučiti iz našeg organizma i tu nam pomaže sistem organa za izlučivanje koji te štetne materije odstranjuje u spoljašnju sredinu, a taj proces izlučivanja nazivamo i ekskrecija. Profesor u lekciji govori  o mokraćnim organima: bubrezima, mokraćovodima, mokraćnoj bešici, mokraćnoj cijevi i funkciji ovih organa.

{youtube}IB2C1BV0Hts{/youtube}

(bhrt.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Jedna od omiljenih turskih glumica ne krije sreću: Čestitka za sinov rođendan

Naredna priča

UNICEF BiH: Povezanost BCG vakcine i COVID-19

Najnovije iz VIJESTI

-->