fbpx

Djeca su više nego ikad izložena online opasnostima: Znate li šta rade?

Preventivnim mjerama zabrane i ograničenja kretanja u BiH reagovalo se na vrijeme. Karantin i kućne izolacije poslužile su ljudima da se distanciraju jedni od drugih, kako ne bi došlo do većeg broja zaraženih virusom korona.

Međutim, ono što je nastalo kao određena vrsta problema i svakodnevnog izazova jeste organizovanje vremena sa djecom u kući. U Federaciji BiH na snazi je mjera zabrane za kretanje svim maloljetnim licima, osim u vozilu, što neminovno znači da će većinu vremena provesti u kući, a samim tim pred računarom. Tu dolazimo do pitanje „šta djeca rade online” i koje su potencijalne opasnosti?

Psihologinja Nermina Vehabović Rudež za BUKU ističe kako su djeca od ranije izložena različitim sadržajima korištenjem modernih tehnologija.

– Uputa je i ranije bila da roditelji kontrolišu količinu vremena koju djeca provode online. Ali i da ih zaštite od neprimjerenih sadržaja. Obzirom da su sada konstantno u kući, važno je organizovati njihovo vrijeme na što bolji način. Ali pritom ne zaboraviti da je ogromna odgovornost na roditeljima, koji bi trebalo da pregledaju istoriju pretrage i razgovarati sa djecom, čak i ako dođu u kontakt sa neprimjernim sadržajima.

Dodaje kako su opasnosti razne, a jedna od njih su i online predatori i pedofili, od kojih roditelji moraju biti u stanju odbraniti svoju djecu, na način da preventivno poduzmu mjere opreza i zaštite.

– Možete kontaktirati IT stručnjaka i tražiti upute kako da blokirate određene sadržaje, a najbolje bi bilo što više vremena provoditi u igri sa djecom. Uključite ih u razne zajedničke aktivnosti, jer je to jedna od najboljih prevencija.

S obzirom na to da i roditelji većinu vremena provode online, Jelena Joksimović, glavna i odgovorna urednica Ljepote i zdravlje, majka dječaka, za BUKU ističe kako ne može biti licemjerna i zabraniti mu da provodi vrijeme online.

– I sama sam cijelu osnovnu školu bila opsjednuta igricama, kasnije Game Boy i Sega Mega Drive, a sve to sam igrala, između ostalog, i sa mamom. Znale smo da zamračimo stan i ne izlazimo cijeli dan, dok nam bukvalno ne prisjedne Super Mario ili neka od igara. Stoga, ja nisam ona koja brani, nemam ništa protiv igrica, ukoliko one ne zaokupljaju dijete konstantno. Imam sreću da ne moram da ga opominjem, jer sam nakon pola sata igranja ustaje i igra se sa igračkama.

Dodaje kako su sportske aktivnosti nemoguće u stanu od 40ak kvadrata, zbog čega je, kako navodi, tablet više u upotrebi.

– Postoje super aplikacije koje sam instalirala sinu, a to su učenje slova, sabiranje, i poticanje logičkog razmišljanja. Ipak, ima jedna stvar koju sam zabranila, a to je youtube. Može samo Youtube kids da gleda, iako i tu ima sadržaja koji smatram neprimjerenim. Odnosno, potiče određene strahove kod djece. Ali i ti strahovi su poznati kao razvojni, pa pretpostavljam da bismo se svakako suočavali s tim, i bez youtubea. To su čudovišta, lopovi i sl. Ipak, sa kretanjem u školu, i većom socijalizacijom, vjerujem da roditelji starije djece imaju više “problema” sa ograničavanjem online sadržaja.

Jedan od velikih problema jeste upravo tzv. infodemija, kojoj smo svi sada izloženi. Upozorava na to i informacijski stručnjak Feđa Kulenović, koji za BUKU savjetuje roditeljima povećan oprez iz više razloga.

– Jedan razlog je sigurnost i čuvanje njihove privatnosti, a drugi je zbog njihovog mentalnog zdravlja kako ne bi bili izloženi infodemiji koja trenutno vlada pored pandemije. Roditelji bi trebali posvetiti pažnju da razgovaraju sa djecom o medijskoj i informacijskoj pismenosti i iskoriste ovaj momenat da ih dodatno poduče kako da sami procjene šta je tačna informacija. 

Dodaje kako je izloženost različitim aplikacijama rizična, jer one mogu sadržavati potencijalne sigurnosne propuste i izložiti djecu previše i prerano.

Uprkos tome što je većina svijeta trenutno preorijentisana online, ne treba zaboraviti na mjere opreza, koje najviše znače upravo najmlađima. S obzirom na to da u BiH nisu donesene jednake mjere za zabranu i ograničavanje kretanja, vrijedi napomenuti da djeca u FbiH i dalje nemaju mogućnost kretanja za razliku od one u RS. Zato bi za sami početak trebalo poraditi prvenstveno na tome, kako bi se smanjio rizik od potencijalnih online opasnosti svima.

(buka.com, Kidsinfo.ba) 

 
 
Prethodna priča

JU "Bosanski kulturni centar KS" organizira internet radionicu "Čitam ti Lego"

Naredna priča

Zvezdana Stojaković o porodičnoj izolaciji: Čini mi se da nam je svaki dan nedjelja

Najnovije iz VIJESTI

-->