fbpx

Udruženje za edukaciju djece „Pričalice“: Pametno koristite IT uređaje tokom izolacije

Iz Udruženje za edukaciju djece „Pričalice“ poručuju da misle nas vas dok ste u sigurnosti svojih domova i savjetuju  da pametno koristite IT uređaje. 

U nastavku vam donosimo neke od njihovih savjeta.

Razvoj informacionih tehnologija donio je nove načine ispunjavanja potrebe za učenjem  igrom i druženjem i to nam je od velike koristi dok taje obustava nastave i zabrana okupljanja djece i odraslih. Zahvaljujući IT uređajima, naši mališani mogu pristupiti online nastavi, održavati kontakt jedni sa drugima i uživati u edukativnim, kreativnim i zabavnim sadržajima  dok borave kod kuće.

Djeca rado svoje vještine izgrađuju u skladu sa potrebama tehnologije, nauke, programiranja i umjetnosti, posebno kada ih se uputi na kreativna rješenja nekog zadatka.

 Zato  mi odrasli moramo sebi dati ozbiljan zadatak da usmjeravamo djecu i mlade da biraju adekvatne sadržaje, kao i načine komunikacije, ali da pritom ne zapostavljaju ni izgradnju bliskih odnosa sa članovima porodice sa kojima se nalaze u izolaciji. Također, dužni smo djecu kontinuirano edukovati o tome što znači zloupotrebljavati online komunikaciju ili prekomjerno koristiti IT sadržaje.

Internet djeci nudi mnogo prilika za učenje, čitanje i istraživanje, ali da bi dijete pravilno razvilo svoje čitalačke sposobnosti, kritičko razmišljanje, svoje govorne vještine i empatiju, ne smijemo zanemariti važnost knjige. Vratite se ovih dana svim knjigama koje već dugo čekaju da im se posvetite.

Također, kada se požele odmoriti, djeci se često ponudi neki od ekrana. Iako ih tamo čeka mnogo zabavnih sadržaja, kvalitetan odmor može ponuditi jedino dovoljno sna. Ostanite kod kuće, čuvajte se, edukujte se, igrajte se, čitajte i razvijajte svoju kretivnost. A internet neka vam bude alat koji umjereno i mudro koristite!

Projekat “Moja slika svijeta”  koji realizira Udruženje za edukaciju djece “Pričalice” za cilj ima potpomoći sprečavanje štetnih posljedica prekomjernog korištenja IT uređaja kod djece i omladine, kao i unapređenje njihove medijske i informacione pismenosti. Projekat “Moja slika svijeta” je podržan od strane Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

RTRS: Školski čas za 20. mart

Naredna priča

Ostanite u kući: Dostava hrane na vašu adresu u Sarajevu, Tuzli i Zenici

Najnovije iz VIJESTI

-->