U potrazi ste za ukusnim desertom koji će oduševiti sve članove porodice? Čokoladni ekleri s kremom od vanilije su pravi izbor za vas. Osim ukusa, prednost im je i u tome što se jednostavno i brzo pripremaju.
Donosimo vam recept Harryja Coopera za savršene čokoladne eklere.
Potrebni sastojci:
5 jaja (jedno za premazivanje)
120 grama brašna
110 grama maslaca/putera
120 mililitara vode
Velika kašika šećera
Mala kašika soli
Tamna čokolada za glazuru
Dolcela krema kao punjenje
Priprema:
Prokuhati vodu, maslac, šećer i so. Kada se maslac istopio skloniti šerpu sa zagrijane ploče i dodati brašno. Smjesu miješati otprilike 30 sekundi dok se sve ne sjedini, a zatim vratiti na zagrijanu ploču. Nastaviti miješati narednih 30 sekundi, a zatim smjesu prebaciti u plastičnu posudu i mikserom umutiti jaje po jaje. Smjesa ne bi trebala biti previše tečna, ali da se pri podizanju vrati u oblik smjese.
Nakon toga smjesu prebacite u vrećice za dekoraciju sa zvjezdastim nastavkom. Oblikovati eklere po želji (preporučeno je da budu otprilike 10 cemnitematara dugi). Premazati umućenim jajetom. Rernu zagrijati na 180 stepeni i eklere peći 30 minuta.
Istopite čokoladu i pripremite kremu. Kada se ekleri u potpunosti ohlade napunite ih i prelijte glazurom.
(Kidsinfo.ba)