fbpx

Korona virus: Sve što roditelji treba da znaju

Širenje korona virusa i sve veći broj oboljelih, ali i smrtnih slučajeva doveli su do nastanka stanja panike u cijelom svijetu. Iako je dosadašnje iskustvo pokazalo da su pripadnici nešto starijih generacija, koji su pri tom već imali određene zdravstvene probleme, najugroženija kategorija stanovništva, to svakako ne smanjuje osjećaj straha kod roditelja koji se boje za sigurnost svoje djece.

Iako se, a zbog činjenice da je riječ o novoj vrsti virusa koja se tek istražuje, još uvijek ne zna dovoljno o tome kako korona utječe na djecu, UNICEF je na zvaničnoj stranici objavio savjete koje će vam riješiti sve nedoumice oko toga kako možete zaštiti sebe i ostale članove porodice.

Prije svega trebate znati da se korona virus prenosi direktnim kontaktom, respiratornim kapljicama koje su sastavni dio kašlja i kihanja, te preko površina koje su zagađene virusom, pri čemu nije poznato koliko dugo on preživljava na njima.

No, postoji pet mjera predostrožnosti koje možete preduzeti kako biste izbjegli infekciju:

1. Često i temeljno perite ruke sapunom i vodom ili sanitarnim gelom na bazi alkohola;
2. Ukoliko kašljete, obavezno prekrijte nos i usta;
3. Izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju simptome prehlade ili gripe;
4. Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete ili otežano dišete, obratite se doktoru;
5. Izbjegavajte direktan kontakt s domaćim ili divljim životinjama.

Ukoliko imate neki od simptoma koji su navedeni pod 4. tačkom preporučuje se upotreba medicinske maske kako biste zaštitili druge, te to da se obratite doktoru koji će odlučiti da li je potrebno da se testirate. Naime, test podrazumijeva uzimanje brisa iz grla ili iz grla i nosa, te, ukoliko postoji potreba, uzimanje uzorka iz dubokih disajnih puteva koji se dobijaju iskašljavanjem.

Ukoliko ste jedan od onih roditelja koji moraju putovati s djecom UNICEF preporučuje da se prije polaska na put raspitate o stanju koje vlada u zemlji u koju planirate putovati, a kada je riječ o korona virusu. Tu se, prije svega, misli na prikupljanje podataka o tome da li je zemlja u koji želite ići proglasila karantin, te da li imaju neke posebne zahtjeve u pogledu kontrole na granici. Ove informacije možete pronaći na sajtu “AIR Transport Associatin” na kojem stoje podaci o stanju korona virusa u svim zemljama svijeta, te oni o mjerama restrikcije koje je svaka zemlja uvela. To će vam, kako tvrde stručnjaci, pomoći da stvorite jasnu sliku o tome koliko je bezbjedno posjetiti, ili čak samo proći kroz određenu zemlju. Također, tokom putovanja se svi članovi porodice koji putuju moraju pridržavati standardnih higijenskih mjera. To podrazumijeva da i vi i djeca ruke perete u svakoj prilici koja vam se pruži, a u međuvremenu se preporučuje da koristite dezinfekcijsko sredstvo s najmanje 60 procenata alkohola. Svi članovi porodice se moraju naučiti i dobrim praksama održavanja higijene respiratornih organa. Tu se misli na pokrivanje usta i nosa savijenim laktom ili maramicom prilikom kašlja i kihanja, uz odbacivanje maramice u zatvorenu kantu za otpatke, te na izbjegavanje dodirivanja očiju, usta ili nosa ako ruke prethodno nisu dobro oprane. Kada je riječ o savjetima koji se tiču samog polaska na putovanje, preporučuje se da maramicom za dezinfekciju očistite sjedište, naslon za ruke, ekrane pametnih uređaja i sve druge predmete koje ćete tokom puta dodirivati. Maramice za dezinfekciju ponesite i u hotel u kojem ćete biti smješteni kako biste mogli očistiti ključne površine koje ćete dodirivati.

(Unicef.org/Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

dm drogerie markt BiH: Dizolve deterdžent za veš prijatelj je okoliša

Naredna priča

Obustavljena nastava u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu

Najnovije iz VIJESTI

-->