fbpx

Da li je moj porod počeo?

Kako se približava datum vašeg poroda, pojavljuje se i sve više znakova da je vaše tijelo spremno za porod. Ovo je naš vodič o tome što ti znakovi doista znače.

Ako se vaš „dan D“ sve više približava i bojite se izaći iz kuće kako se ne biste porodili u obližnjem restoranu, vrijeme je da se prestanete brinuti. Iako je porod svake žene drukčiji, i prije vremena za tiskanje postoje jasni znakovi da je vaše dijete spremno doći na ovaj svijet.

Ali imajte na umu da ne morate nužno osobno doživjeti sve spomenute znakove niti se oni moraju nužno odvijati baš tim, zacrtanim redoslijedom.

Čitate li priručnike o porodu, mogli biste steći dojam da vam prvo treba puknuti vodenjak, nakon čega slijede trudovi – pa porod.

No, iskustva porodničara pokazuju da ne postoji točno određeni slijed znakova koji bi se na isti način ponovio kod dviju rodilja.

Evo kako ćete prepoznati lažne i prave znakove skorog poroda:

1. znak: imate Braxton-Hicksove kontrakcije

Poznatije kao lažni trudovi, Braxton-Hicksove kontrakcije trudnice obično ne osjećaju prije 32.-34. sedmice trudnoće, iako ih neke mogu osjetiti već oko 20. sedmice.
Prilikom ovih kontrakcija osjećat ćete da vam je trbuh odjednom postao tvrd kao kamen. No razlika između ovih i stvarnih trudova je u tome što ovi trudovi nisu bolni – iako vam mogu biti malo neugodni – i ne javljaju se redovno. A najvažnije je to što u pravilu nisu znak početka poroda.

2. znak: spuštanje djetetove glavice

Tokom zadnjih nekoliko sedmica trudnoće žene često osjećaju pritisak na zdjelicu ili vaginu. Također primjećuju da imaju više mjesta na vrhu trbuha, zbog čega se i manje žale na uobičajene trudničke tegobe poput žgaravice i zadihanosti.

To se događa zato što se dijete spušta dolje, prema zdjelici, ponajprije djetetova glavica, kako bi bila spremna za izlazak. Ali čak ako vi to ne osjećate, vaš će vas ginekolog redovito pregledavati kako bi utvrdio položaj vaše bebe.

Nemojte se brinuti ako ništa ne osjećate – on će provjeravati napreduje li sve kako bi trebalo i voditi o tome računa te vas na vrijeme obavijestiti ako primijeti bilo kakav problem. Ali katkada porod počne, a da se glavica još nije spustila, posebno kod druge i svake sljedeće trudnoće.
Jednom kad se glavica spusti, primijetit ćete da morate češće na wc, a normalno je i da osjećate bolove u području vagine.

3. znak: čep je ispao

Sluzni čep koji zatvara maternicu ispada kad se grlić maternice opušta, pripremajući se za porod. Nekim ženama sluzni čep uopće ne izađe, a čak i ako izađe, do poroda može proteći još nekoliko dana. Ipak, savjetujemo vam, ako se to dogodi, potražite savjet ginekologa. Ako vam je sluzni čep ispao noću, slobodno pričekajte sljedeći dan, osim ako je krvav – u tom slučaju odmah krenite prema rodilištu. Krv bi mogla biti iz krvnih žila na grliću maternice, ali isto tako može značiti i da je došlo do ‘ljuštenja’ posteljice te da ona izlazi iz maternice. U tome je slučaju nužno odmah poroditi bebu jer posteljica više ne štiti bebu kako treba.

4. znak: imate bolove u leđima slične onima prilikom mjesečnice

Bolovi u donjem dijelu leđa slične onima prilikom mjesečnice sasvim su normalni. To može biti pokazatelj da su počele kontrakcije maternice. Neke žene osjećaju te bolove  nekoliko sedmica prije nego što počnu pravi trudovi, a neke ih pak ne osjećaju sve dok ne krene porod.

5. znak: pražnjenje crijeva

Sigurno ste čuli priče o ženama koje su jele ljuta jela s ananasom ili pile ricinusovo ulje kako bi pokrenule veliko pražnjenje crijeva i tako potaknule porod.
Mitovi poput ovoga šire se jer se ženama dogodi da slučajno pojedu nešto ljuto, nakon čega dobiju trudove, a zatim pričaju te priče drugima. Internetom se takve priče brzo prošire među rodiljama i time još više dobivaju na važnosti, iako nisu zasnovane na činjenicama.

Neke žene iskuse pražnjenje crijeva na početku poroda, ali podjednako ih je mnogo kojima se to ne dogodi. Moguće je eventualno da rani stadij poroda pokrene pražnjenje crijeva jer se tijelo priprema na aktivni porod.

6. znak: pucanje vodenjaka

Kad dođe do prsnuća plodovih ovoja koji okružuju vašu bebu i plodova voda iscuri van, obično kažemo da je pukao vodenjak.  Rijetko je riječ o curenju vode kao iz kabla, tvrde porodničari. To češće nalikuje na curenje ili lagano kapanje, kao da ste se upiškili. Nekad vodenjak ne pukne do početka trudova. U tom slučaju on može puknuti tijekom trudova ili vam ga mogu probušiti liječnici u bolnici.

Jednom kad vam vodenjak pukne, svakako kontaktirajte rodilište. Ako je voda bistra, osjećate se dobro i nemate česte trudove, možda vam savjetuju da se ne žurite u bolnicu. Ipak, u većini će vas rodilišta savjetovati da odmah dođete na pregled.

Može proći i 24 sata, pa čak i više, od pucanja vodenjaka do aktivnog poroda. Ako se ništa ne dogodi u sljedeća 24 sata, u većini će bolnica inducirati vaš porođaj kako bi se smanjio rizik od infekcije djeteta. Ako je s djetetom sve u redu, u nekim će bolnicama pričekati i dan-dva prije nego što započnu porod.
Ako u vodi ugledate krv ili mekonij zelene ili zelenkaste boje, odmah se zaputite u bolnicu i obavijestite liječnike o tome ili nazovite hitnu pomoć. Mekonij može značiti da s bebom nešto nije u redu.

7. znak: osjećate trudove

Siguran znak početka poroda su prvi pravi trudovi koji šire i omekšavaju grlić maternice. Možete ali i ne morate osjećati simptome početka poroda – kad se vaš grlić počne otvarati 3-4 centimetra. Isprva su trudovi nepravilni i traju otprilike 15-30 sekundi.
Bilježite vremenske razmake između trudova i njihovo trajanje. Ne morate cijelu noć bdjeti da biste ih bilježili – jer u ovoj latentnoj porođajnoj fazi možete biti i do tri dana.

Nazovite rodilište kad se trudovi budu ponavljali svakih deset minuta. Po tome kako zvučite liječnik će zaključiti trebate li doći u bolnicu – za trajanja pravih trudova nećete moći pričati. Tokom prvog porođajnog doba trudovi postaju sve bolniji i redovitiji, a vaš se grlić otvara do deset centimetara. U tom trenutku trudovi mogu trajati i cijelu minutu. Jednom kad imate otprilike tri takva truda svakih deset minuta, ušli ste u aktivnu porođajnu fazu.

Tada je vrijeme za odlazak u bolnicu – jer beba je na putu!

(pitajmamu.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Moj sin je usvojen i da, ja sam njegova prava majka

 
Prethodna priča

Možete li čuti otkucaje svog srca? Ono što ćete odgovoriti puno govori o vama

Naredna priča

Deformiteti kičme: Kifoza kod djece - simptomi i liječenje

Najnovije iz TRUDNOĆA

-->