fbpx

Pročitajte savjete za vašu djecu tokom korištenja ekrana u vrijeme trajanja COVID-19

Internet i televizija će mnogim roditeljima biti prvi izbor kako bi mogli organizirati svoj rad dok su djeca kod kuće u vrijeme pandemije koronavirus. Slijedom ovih okolnosti, sastavile smo tekst s uputama i popisom stranica s korisnim sadržajima kako bi obiteljima pomogle da izbjegnu neke od zamki koje prekomjerno vrijeme pred ekranima i internet donose. Ukoliko ne možemo u ovom trenutku utjecati na vrijeme provedeno pred ekranima, možemo i trebamo se dodatno potruditi voditi računa o kvaliteti sadržaja.

Prilagodite sadržaje dobi djeteta

PEGI smjernice za zabavne sadržaje

PEGI sistem oznaka, prihvaćen širom Europe i podržan od Europske komisije, osmišljen je kako bi pomogao roditeljima prilikom kupnje videoigara i zaštitio djecu i mlade. Prije kupovine, skidanja i korištenja igre ili drugog sadržaja, provjerite oznaku sadržaja u PEGI sustavu te odaberite odgovorno u skladu s uputama i upozorenjima. 

PEGI oznake nemaju veze s težinom igre, već s primjerenošću sadržaja za određenu dob. 

Dobna oznaka potvrđuje da je igra prikladna za igrače iznad navedene dobi pa je, primjerice, igra s oznakom PEGI 7 namijenjena djeci od sedam godina i starijoj, dok je ona s oznakom PEGI 18 prikladna samo za punoljetne osobe.

Pripazite kod kupovine unutar igre (in-game purchases) i preuzimanja dodatnog softvera jer nekim igrama se time izmjeni sadržaj pa se promijeni i dobna oznaku koju je ta igra prvotno dobila.

PEGI daje korisnicima informaciju o prikladnosti neke video igre, međutim svako je dijete različito. Stoga u PEGI-ju smatraju da su roditelji ti koji u konačnici bolje znaju što će njihovo dijete vidjeti ili doživjeti igrajući neku video igru. Pokušajte pronaći sažetak ili recenziju video igre koja će vam dati više informacija je li video igra koju želite kupiti prikladna djetetovoj dobi. Idealno bi bilo kada biste igru prethodno odigrali sami i tako najbolje prosudili je li ona primjerena vašem djetetu ili ne.

Tražilice

Na uređaju koji mlađe dijete primarno koristi, umjesto Googlea instalirajte tražilice namijenjene djeci kao što su KidRex.org ili Kiddle.co. Te tražilice imaju bolje filtere za nepodobne sadržaje.

Također, ako ste djetetu dozvolili pristup YouTubeu, predlažemo korištenje YouTube for Kids verzije.  

YouTube i YouTube for Kids

Djeca (i roditelji) vole YouTube jer pruža zabavne sadržaje i lako biraju što žele gledati sljedeće temeljem prijedloga koji im nudi YouTube algoritam.

Mnoga djeca počinju koristiti YouTube već u prvoj godini života iako korištenje ove digitalne platforme nije preporučljivo za djecu ispod 13 godina. YouTube je platforma osmišljena za odrasle osobe te su postavke privatnosti i većina sadržaja na njoj osmišljene za odrasle osobe.  

Naš savjet je da, ukoliko zaista odlučite dopustiti svom djetetu da koristi ovu digitalnu platformu, dijete uputite na korištenje YouTube for Kids aplikacije koja ne pruža potpunu zaštitu od neprikladnih sadržaja i reklama, ali je puno bolja opcija od originalnog YouTubea. YouTube for Kids nudi niz roditeljskih zaštita za djecu s kojima se trebate upoznati i namjestiti ih na primjeren način za vašu dob djeteta.

Bez obzira na postavljene roditeljske zaštite, vi kao roditelj još uvijek ste odgovorni za nadzor nad djetetom dok je na YouTubeu te je uključeni roditelj i dalje djetetova najbolja sigurnosna postavka.

 

Imajte na umu smjernice Svjetske zdravstvene organizacije

Podsjećamo da pripazite i na količinu vremena koje stručnjaci nazivaju green time (vrijeme u prirodi), koje bi trebalo biti barem jednako vremenu provedenom pred ekranima (screen time). Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije su jasne – svakodnevno potičite djecu na fizičku aktivnost te ograničite sjedilački način života. 

Djeca u dobi od 5 do 11 godina trebala bi dnevno provesti barem sat vremena u nekim fizičkim aktivnostima. U trenutnim uvjetima globalne pandemije COVID-19, slijedite upute zdravstvenih stručnjaka o izbjegavanju okupljanja i držanju udaljenosti među ljudima na 1 metar. Povedite djecu u šetnje u prirodi, vozite bicikle, romobile i role te izbjegavajte mjesta gdje se okupljaju ljudi kao što su dječja igrališta. Bez obzira na vremenske prilike, izađite s djecom svaki dan na svjež zrak. Time ćete pridonijeti zdravlju cijele obitelji, no i smanjiti svoju razinu stresa.

Savjeti za kraj

  • Svakodnevno dezinficirajte uređaje alkoholom.
  • Kada dijete koristi digitalne sadržaje na internetu, povremeno provjerite povijest pretraživanja i uvjerite se da dijete nije slučajno otklikalo do neprimjerenih i nepoželjnih sadržaja. Ukoliko vidite u povijesti nešto neprikladno, nađite pogodan trenutak za razgovor o tome. 
  • Obratite pažnju na to kako se dijete ponaša tijekom i nakon korištenja digitalnih sadržaja

(roda.hr, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Aktuelno radno vrijeme dm prodavnica

Naredna priča

VIDEO Zlatni retriver Sunny pomaže komšinici tako što joj donosi namirnice

Najnovije iz VIJESTI

-->