fbpx

Zagađenje utječe na razvoj dječijeg mozga

Visok stepen izloženosti prometnom zagađenju zraka u ranoj dobi može rezultirati strukturnim promjenama mozga, pokazuje novo istraživanje.

Snimke mozga 12-godišnje djece pokazalo je smanjenu debljinu moždane kore i smanjeni volumen sive tvari kod onih koji su u prvoj godini života živjeli na udaljenosti manjoj od 400 metara od velikih prometnica, prema radu objavljenom u medicinskom časopisu PLoS ONE.

Poruka koju se može izvući jest da je kvaliteta zraka koji udišemo važna, posebno za našu djecu – kaže voditelj istraživanja Travis Beckwith iz dječje bolnice Cincinnati u Ohiju.

Tanja kora i manje sive moždane tvari može sugerirati da je na raspolaganju manje moždanih stanica i manje veza u mozgu, kaže Beckwith.

To, zauzvrat, može izmijeniti ili oštetiti funkciju, ovisno o tome gdje je (u mozgu) promjena smještena i gdje se događa – dodaje Beckwith.

Pitanje na koje još nismo odgovorili je znače li ti rezultati da se mozak ne razvija odgovarajuće ili znači da stanice mozga odumiru zbog izloženosti. Ako se radi o razvojnom problemu, moguće je da se mozak može premrežiti sam i to kompenzirati. Ako postojeće stanice odumru, promjena funkcije može biti izraženija i moguće trajna -.

Čini se da su najpogođenija područja mozga primarni motorni i senzorni korteks, kaže Beckwith.

Primarni motorni korteks odgovoran je za planiranje naših pokreta i izvedbu tih pokreta. Primarni senzorni korteks uključen je u taktilne osjete, primjerice određivanje kakve su stvari na opip, osjet temperature ili vibracije kao i identificiranje predmeta opipom-.

Mali mozak, koji je zadužen za mnogo finog kalibriranja u kontroli motorike i koji igra ulogu u reguliranju emocija i ponašanja, također je uvelike pogođen, kaže Beckwith.

(Index.hr, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Velika zabava za djecu danas u Importanne centru sa LOL i Super Wingsima

Naredna priča

ŽENE POTVRDILE: Muževi zadaju više stresa od djece

Najnovije iz VIJESTI

-->