fbpx

Mali trikovi za jačanje imuniteta

Zima zna biti preduga ako su vaši mališani često bolesni ili prehlađeni. Nosić je crven, temperatura je stigla, a sve jer je imunitet vašeg djeteta oslabljen. U takvim situacijama mogu vam pomoći mali trikovi korištenja prirodnih preparata koji popravljaju i jačaju imunitet.

Savjete kako popraviti imunitet kod djece donose vam Kidsinfo.ba i doktorica Evelina Čehajić.

Boravak u prirodi je ono što je zasigurno najbolja preporuka. Planina, svjež zrak i snijeg bolji su imuno stimulans nego uzimanje bilo kakvih preparata. Ipak, razumljivo je da ne mogu niti svi roditelji niti sva djeca tako često boraviti vani – kazala je doktorica.

Simptomi slabog imuniteta su umor, nedovoljna kilaža za određenu dob, česte infektivne bolesti i alergijske reakcije. Svaki od njih je specifičan, zato obratite pažnju. Prirodni preparati uvijek su dobra ideja, a prerađeni u sirupe koji mogu popraviti imunitet svakako su od velike pomoći. Jedan od uspješnijih je sirup sa ekstraktom bobica crne zove.

Pored ovakvih sirupa tu su i beta glukani i različiti vitamini koji se preporučuju kod pedijatara. Od domaćih pomagača pri održavanju i podizanju imuniteta preporučuje se pekmez jer on poboljšava i krvnu sliku i stimuliše rad koštane srži. Med za sve one koji nisu alergični na njega te se preporučuje uzimanje vitamina C kroz kiseli kupus i citruse. Naravno, djeca treba da se hrane šaroliko, da uzimaju meso, jaja, željezo i bjelančevine – govori ona.

Ističe da je isto tako jako važno da djeca što manje uzimaju slatkiše, čips, i ostale nezdrave grickalice. Možda je teško, ali u ovom zimskom periodu kada su gripe i prehlade uvijek blizu možemo pokušati, zar ne?

Snažan imuni sistem je od suštinskog značaja da dijete bude zdrava odrasla osoba. Ako se vaše djete povremeno razboli, to je sasvim normalno, ali ako često pati od raznih infekcija i oboljenja, u tom slučaju postoji neki problem sa imunim sistemom. Imunitet kod beba i imunitet kod djece vrtićke i školske dobi može se lako narušiti, a razlike u njegovom očuvanju postoje. Doktorica naglašava da navedene preporuke vrijede za djecu iznad godinu dana.

– Pekmez se može početi davati djeci tek nakon što napune 9 i više mjeseci, a do sada se loše reakcije na ovu hranu nisu primjetile. Postoje i određeni preparati za bebe koji sadrže kolostrum koji mogu biti od koristi. Djeca koja doje su u određenoj prednosti ukoliko se majka zdravo hrani jer tako oni preko majčinog mlijeka dobijaju  potrebna antitijela – rekla je.

Dodaje da djeca od rođenja treba da dobijaju omega kiseline kroz preparate prilagođene njima, a nakon navršenih godinu dana dobijaju ih kroz standardne sirupe.

(Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Zamišljeni prijatelj – ima li ga vaše dijete?

 

(

Prethodna priča

Zamišljeni prijatelj – ima li ga vaše dijete?

Naredna priča

Istraživanje potvrđuje da je drugo dijete 'najteže'?

Najnovije iz RODITELJI

-->