fbpx

NOVA STUDIJA OTKRIVA Stroži pristup razvija dječji mozak

Iako nježno roditeljstvo ima svoje prednosti, disciplina može biti ključna za zdrav razvoj djece

Posljednjih godina nježno roditeljstvo postalo je popularna tema.

Ova se ideologija usredotočuje na to da ne budemo strogi u discipliniranju djece. Umjesto toga, podučavamo ih na miran način i ne kritiziramo ih.

Nova studija puna iznenađenja

Međutim, studija koju su proveli istraživači s Colorado State University otkrila je da strogoća i disciplina pozitivno utječu na rast i razvoj djece. Osim toga, striktno vrijeme za spavanje zapravo može poboljšati dječje pamćenje i razvoj mozga.

U istraživanje je bilo uključeno 94 djece u dobi između pet i devet godina, iz različitih ekonomskih sredina.

Voditeljica studije, profesorica Emily Merz, rekla je: 

Nedostatak sna može biti povezan ne samo sa strukturom mozga, već i s funkcijom moždanih sklopova za obradu emocija kod djece. To bi moglo objasniti zašto smanjeni san dovodi do veće osjetljivosti na negativne emocije – izvještava NationalWorld.

Iako je većina istraživanja razvoja sna usmjerena na tinejdžere, ovo istraživanje naglašava važnost procjene i podrške zdravlju sna djece prije ulaska u adolescenciju, objašnjava Merz.  

Osjetljivo razdoblje

Djetinjstvo je osjetljivo razdoblje u razvoju kada iskustva okoliša mogu imati snažan i trajan utjecaj na mozak – istaknula je.

Zasebna studija Akademije znanosti Sjeverne Karoline otkrila je da su tinejdžeri postigli bolje rezultate na testovima nakon što su spavali osam sati i nisu koristili mobitele prije spavanja.

Dakle, iako nježno roditeljstvo ima svoje prednosti, disciplina može biti ključna za zdrav razvoj djece.

Prethodna priča

DOMAĆA ZADAĆA Trebaju li roditelji pomagati i do kada?

Naredna priča

17 OBIČAJA ŠIROM SVIJETA Mame opisale razlike u majčinstvu

Najnovije iz VIJESTI

-->