fbpx

UNICEF BiH: Ovo je pismo zahvalnosti nekome koga nikad nisam upoznao

Zvao se James Phipps, a 1796. godine, kada je imao samo 8 godina, Edward Jenner mu je dao prvu modernu vakcinu.

Ova vakcina ga je štitila od malih boginja. Inspirisana je vjekovima inovacija ljekara Sjeverne Afrike, baka iz Konstantinopolja i ljekara iz Kineske dinastije Ming, koji su svi tražili načine da zaštite sljedeću generaciju od bolesti i smrti.

To je potraga koju dobro poznajem. Radim u UNICEF-u, koji je već 75 godina najveći svjetski dobavljač vakcina, odgovan za imunizaciju 45 posto djece svijeta. Ali nekad davno, kada sam ja sam bio dijete, postojala je velika je šansa da ja, kao i mnoga djeca s kojom radimo, danas ne bih bio ovdje bez vakcina. Dakle, ovo je pismo od mene, i od svih nas u UNICEF-u, u ime svakog djeteta, koje je danas živo zbog vakcina.

Zato želimo da kažemo… hvala.

Hvala virusologu Jonasu Salku za vakcinu protiv dječje paralize. Hvala Kati Kariko, na životnom radu na mRNA koja nam je pomogla u borbi protiv COVID-a. Hvala dobitniku Nobelove nagrade Maxu Theileru čiji je tim hranio komarce vlastitom krvlju, kako bi stvorio vakcinu protiv žute groznice.

Hvala radnicima koji pune bočice u fabrikama. Hvala dizajnerima koji prave solarne frižidere koje ih održavaju. Hvala posadama čamaca, pilotima i vozačima koji su se borili sa poplavljenim rijekama u sezoni monsuna ili pješačili kilometrima po snijegu, kako bi bebama dostavili prvu dozu.

Hvala kamilama Pakistana koje su nosile vakcine u prošlogodišnjem dvonedeljnom sprintu da vakcinišu više od 90 miliona djece protiv malih boginja i rubeole. Hvala doktorima i medicinskim sestrama koje daju vakcine i nasmijavaju djecu, da ne boli previše. I hvala Elvisu Prisliju, koji je 1956. primio vakcinu nekoliko trenutaka prije nego što je izašao na scenu da proširi glas o dečijoj paralizi, jer tako kraljevi rade.

Do ‘dana mira’, kada UNICEF dogovara prekide vatre zbog vakcinacije djece u zonama sukoba; Jimu Grantu, izvršnom direktoru UNICEF-a koji je 1980-ih pomogao da se globalna stopa vakcinacije djece podigne sa 20 posto na 80 posto; i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koja je 1966. pokrenula Osnovni program imunizacije i za samo 11 godina zbrisala velike boginje s lica Zemlje.

Svake godine vakcine spase živote do 3 miliona djece. Ali još uvijek ima djece koja to propuštaju. Dok ulažemo u oporavak od pandemije, imamo jedinstvenu priliku da izgradimo zdravstvene sisteme koji dopiru do svakog djeteta. Dakle, ovo je pismo našim liderima – onima koji zdravstvenu zaštitu shvataju ozbiljno – jer jedini način na koji smo stigli tu gde jesmo i način na koji ćemo ići dalje, jeste ulaganje u zdravstvenu zaštitu za sve.

Na kraju, ostaje samo jedna osoba kojoj se želimo zahvaliti, a to ste Vi. Ovo je pismo za Vas, jer ako ste ikada bili vakcinisani ili ste vakcinisali svoju djecu, onda ste dio lanca spojenih ruku koji nas sve štiti. Vi ste živi dokaz šta čovječanstvo može učiniti kroz posvećenost, saradnju i ljubav. Tako da, od svih nas iz UNICEF-a, i od svakog djeteta koje je živo zbog vakcina, hvala Vam.

Hvala. Hvala. Hvala.

Prethodna priča

Čekali su blizance: Ronaldo i Georgina dobili kćerku

Naredna priča

Ljetni šoping & Otvaranje nove prodavnice Casa Bianca BIH  u Importanne centru uz 4h besplatnog parkinga

Najnovije iz VIJESTI

-->