fbpx

Pionirska dolina: Upoznajte stanovnike sarajevskog zoo vrta

Omiljeni rekreativno zabavni centar sa zoo vrtom, popularna Pionirska dolina, interesantna je svim generacijama zbog mnoštva sadržaja koje nudi. No, najviše pažnje svakako privlače stanovnici zoo vrta koji posebno oduševljavaju mališane.

Jeste li znali da većina stanovnika zoološkog vrta u Pionirskoj dolini ima imena? Ovde, zamislite, zajedno žive Ivan, Sejo, Sonja, Rily, Sarajčica, Piolina, Nina, Volfi, amidža Džiboni…

Ivan je američki bizon težak gotovo pola tone. Inače je Beograđanin rođen u zoo vrtu na Kalemegdanu na Ivandan, pa je tako i dobio ime. U sarajevski zoološki vrt doselio se prije dva ljeta. Sejo je mrki medvjed. U Pionirsku dolinu je doselio kao tinejdžer nesposoban za samostalan život u bh. šumama nakon velikih poplava u našoj zemlji 2014. godine. Ime je dobio po čovjeku koji ga je spasio nakon što mu je vodena bujica uništila dom. Sonja je Sejina rodica po vrsti. Ona je trenutno jedna od najstarijih stanovnica Pionirske, a 2006. godine je stigla iz Zagreba.

Rily, Sarajčica i Piolina čine porodicu lavova. Rily je iz bugarske Sofije u sarajevski dom stigao 2013. godine.  Sada već ima 11 godina, a ime je dobio po jednom sarajevskom košarkaškom klubu. Sarajčica je njegova ženka, s nedvosmislenim porijeklom svoga imena koje je dobila kao znak dobrodošlice nakon što je u Pionirsku stigla iz Osijeka. Potom su Rily i Sarajčica dobili bebu, prvu lavicu rođenu u Sarajevu kojoj su djeca smislila da se po Pionirskoj zove Piolina.

Nina je krasna, šarena i otmjena tigrica, rijetko zainteresirana za društvo i svjesna svoje ljepote kojom samouvjereno parira porodici lavova već dvije i po godine. Nina je Francuskinja, stigla iz Amnevila na pragu proljeća 2019. godine, a ime je dobila u zoo vrtu u kojem je rođena. Volfi je vuk, rođen u to proljeće kada je Nina stigla u BiH. Nakon što mu je u šumi uginula majka, utočište i spas našao je u Pionirskoj dolini, a ime su mu birale najmlađe Sarajlije. Amidža Džiboni posebna je atrakcija. On je gibon, crn, nestašan i zabavljač. U pratnji sestre stigao je u Pionirsku dolinu ovog proljeća iz Ljubljane. Ime su mu dali čike hranioci.

Ima tu još mnogo zanimljivosti, ali da ih sve saznate dođite u Pionirsku dolinu. Sejo, Sonja, Ivan, Nina, Rily, Sarajčica, Volfi, Piolina i svi drugi vas s radošću očekuju. U goste im možete doći svaki dan već od 8:00 sati. Ipak nemojte čekati mrak, jer tada Pionirska zatvara svoje kapije, pošto i njenim stanovnicima treba mir, odmor i san. Dobro nam došli.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Mama četvero mališana: Zavirite u porodični dom jedne od omiljenih influenserica

Naredna priča

Glumica o vakcinaciji u sedmom mjesecu trudnoće: Moja odluka je da slušam svog ljekara

Najnovije iz VIJESTI

-->