fbpx

5 činjenica koje ih čine posebnim: Danas je Međunarodni dan srednjeg djeteta

Često se govori o najstarijem ili najmlađem djetetu u porodici, dok je srednje uvijek “zapostavljeno”.

No, jeste li znali da se svake godine 12. avgusta obilježava Međunarodni dan srednjeg djeteta? U nastavku vam donosimo pet fascinantnih činjenica koje ih čine posebnima.

1. Imaju svoj dan

Kao što smo spomenuli, 12. avgusta obilježava se Međunarodni dan srednjeg djeteta.

2. “Izumiru”

Tokom 70. godina je većina porodica imala četvero i više djece, navodi New York Magazine. Danas, dvije trećine žena rađa samo jedno ili dvoje. To znači da će srednje dijete uskoro postati prava rijetkost jer će većina porodica imati samo dvoje ili jedno dijete.

3. Postoji sindrom srednjeg djeteta

Sindrom srednjeg djeteta nije izmišljena stvar, on je stvaran. Taj pojam je prvi upotrijebio austrijski psiholog Alfred Adler početkom 20. vijeka. Naime, srednje dijete u porodici često se osjeća zanemareno ili manje voljeno u odnosu na svoju braću ili sestre. Srednje dijete može osjećati da je zarobljeno između bebe i najstarijeg i mudrijeg brata ili sestre.

4. Potpuno se razlikuju od starijeg brata ili sestre

Drugorođenče će tražiti ulogu koja je potpuno suprotna onoj koju ima prvorođenče u porodici, tvrdi dr Kevin Leman, autor knjige The Birth Order. 

5. Zaduženi su za održavanje mira u porodici

Nije sve loše kad su u pitanju stereotipi koji se tiču srednjeg djeteta. Adler i drugi savremeni psiholozi vjeruju da im to što su srednja djeca pomaže razviti vještine poput diplomatije, otpornosti i nezavisnosti. Adler je također smatrao da se zbog nedostatka roditeljske pažnje srednja djeca vjerojatnije bore protiv nepravde.

(Index.hr, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Glumica otkrila da neprekidno doji sedam godina: Ima dana kada mi je teško

Naredna priča

Ines Jarak: Sve što niste znali o "pravilnom spavanju" beba i ekranizaciji

Najnovije iz VIJESTI

-->