Sezona je lubenica koje su zbog svoje sočnosti i slatkoće omiljene tokom toplih dana ljeta.
Ponekad je teško izabrati sočnu lubenicu, ali ako znate ovih nekoliko činjenica o njima, taj zadatak će vam biti znatno olakšan. U nastavku pročitajte o koji “trikovima” za prepoznavanje slatke i sočne lubenice je riječ:
1. Pokucajte
Pokucajte po lubenici, ako ‘zvoni’ i imate osjećaj kao da malo odjekuje – lubenica je zrela i slatka.
2. Izgled
Zrele lubenice imaju donji dio na kojem su ležale na zemlji žute boje. Ako je bijela, nije zrela.
3. Peteljka
Izgled peteljke odaje svježinu lubenice. Ako je zelena – svježa je, a ako je suha, vjerojatno već duže vrijeme stoji.
Zašto je dobro jesti lubenicu?
Lubenice su iz porodice bundeva ili tikvi te dolaze iz srednje Afrike, a mogu biti duguljaste ili okrugle. Iako ih možemo naći gotovo cijele godine u trgovinama, najbolje ih je ipak jesti ljeti jer tad imaju najviše hranjivih sastojaka.
Na 100 grama imaju tek 30 kalorija te sadrže puno vode, koja nam je ljeti veoma važna, a istodobno su bogate vitaminima A i C te kalijem i magnezijem, piše 24sata.
Lubenica se sastoji od gotovo 90% vode što ju čini idealnom za hidratiziranje tijela bez suvišnih kalorija. Ne samo da sadrži jako malo kalorija nego je i odlična za dijete i čišćenje toksina iz organizma.
(N1, Kidsinfo.ba)