fbpx

Video: Četiri bh. destinacije koje možete posjetiti s djecom

Ukoliko ste zbog trenutne situacije s korona virusom u dilemi gdje da provedete godišnji odmor ili da odmorite za vikend, nemojte zaboraviti da i u našoj zemlji postoji jako puno destinacija koje možete posjetiti i uživati s ostatkom porodice.

Naime, u Bosni i Hercegovini (BiH) postoje četiri nacionalna parka, koja su idealan izbor ukoliko želite da sa članovima porodice uživate u netaknutoj prirodi.

Nacionalni park Sutjeska je nastariji nacionalni park u BiH. Zauzima površinu od 175 kilometara kvadratnih i prostire se na području opština Foča, Kalinovik i Gacko. U sklopu ovog nacionalnog parka nalazi se Perućica, jedna od posljednjih prašuma u Evropi, kao i Maglić, najviši planinski vrh u našoj zemlji. Sutjeska je, prije svega, javnosti poznata kao mjesto odvijanja bitke za vrijeme Drugog svjetskog rata, tačnije 1943. godine. Nacionalni park ima devet pješačkih staza, kao i 48 kilometara dugu biciklističku stazu, a posjetioci mogu uživati i u raftingu na rijeci Tari.

Nacionalni park Kozara smješten je u centralnom dijelu istoimene planine i udaljen 24 kilometra od Prijedora. U njegovom sastavu nalazi se Memorijalni kompleks Kozara koji je napravljen kako bi svjedočio o stradanju naroda toga kraja tokom Drugog svjetskog rata. Park ima nekoliko uređenih pješačkih staza koje su najbolja opcija ukoliko želite da uživate u netaknutim prirodnim ljepotama. Tu su i trim, te staze za motore i bicikle, a mališani se mogu zabaviti u Avantura parku koji se sastoji od visećih prepreka.

Nacionalni par Una nalazi se na krajnjem sjeverozapadu Bose i Hercegovine, tačnije na području opštine Bihać. Top atrakcije ovog nacionalnog parka su Štrbački Buk, Kulen Vakuf, Martin Brod i Lohovo – Račić. Ukoliko ste ljubitelj adrenalinskih i sportskih aktivnosti, u ovom nacionalnom parku se možete zabaviti vožnjom bicikla, ronjenjem, ribolovom i raftingom. U ponudi imaju i jednodnevne izlete edukativnog karaktera namijenjene djeci osnovnih i srednjih škola.

Nacionalni park Drina  nalazi se na teritoriji opštine Srebrenica i predstavlja najmlađi nacionalni park u našoj zemlji. Jedna od glavnih specifičnosti mu je to što je stanište endemičnih i reliktnih biljnih vrsta, prije svega Pančićeve omorike. U svom sastavu ima značajne kulturne spomenike, kao i stare gradove Klotjevac i Đurđevac u čijem obilasku će uživati svi članovi porodice. Posjetitelji ovog nacionalnog parka mogu se posvetiti biciklizmu, kampovaju i planinarenju, kao i lovu i ribolovu.

{youtube}Yj0cIUH4-IM{/youtube}

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Video: Jelena Jugović Tuncel pokazala kako izgleda svakodnevica majke blizanaca

Naredna priča

Video: Specijalistica pedijatrije Amra Junuzović-Kaljić o korona virusu kod djece

Najnovije iz Destinacije u BiH

-->