fbpx

Velikodušnost na djelu: Greta Thunberg donirala nagradu od milion eura

Švedska ekološka aktivistkinja Greta Thunberg (17) saopštila je danas da će nagradu od milion evra koju je dobila za humanost od portugalske fondacije Gulbenkian donirati grupama koje se bore protiv klimatskih promjena i odbranu prirode.

Thunberg je nagradu dobila za pružanje medicinske pomoći autohtonim zajednicama u Amazoniji tokom epidemije korona virusa i zalaganje da ekocid postane međunarodni zločin, prenosi Rojters.

Tunberg je na svom Instagramu objavila da je nagrada više nego što je mogla da zamisli i da se nada da će joj pomoći da učini još više dobra svijetu.

Sav novac od nagrade biće doniran kroz moju fondaciju različitim organizacijama i projektima koji pomažu ljudima na linijama koji su pogođeni klimatskom i ekološkom krizom, posebno na globalnom jugu –  napisala je Thunberg.

Prve dvije donacije od po 100.000 evra biće uplaćene na račun SOS Amazonije grupe koja snabdijeva medicinskom opremom stanovnike Kišnih šuma u Amazoniji.

Druge uplate biće usmjerene na račune fondacije “Stop ekocidu” koja sarađuje sa međunarodnim krivičnim sudom u Hagu a koji procesuira osobe odgovorne za destrukciju prirodnog svijeta.

Thunberg je nagradu dobila u konkurenciji od 136 kandidata iz 46 zemalja i ta nagrada se dodjeljuje jednom godišnje.

(nezavisne.com, Kidsinfo.ba) 

 

Prethodna priča

Jazz radionica u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru

Naredna priča

Na Ilidži uskoro počinje Omladinski Film Festival

Najnovije iz VIJESTI

-->