fbpx

Urgentni centar Opće bolnice od sutra radi 24 sata svaki dan

Sedam vrsnih ljekara, specijalista urgentne medicine potpomognuti sa po jednim ljekarom internistom i hirurgom te  medicinskim sestrama i tehničarima, od sutra počinje novi način rada u Urgentnom centru Opće bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ u Sarajevu. Bit će na usluzi pacijentima 24 sata svaki dan, koji zahtijevaju sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Medicinsko osoblje bit će raspoređeno u timove, a bolnički specijalisti pružat će (po trenutnim potrebama) usluge iz svoje specijalnosti, kao dosad.

Šefica Urgentnog centra Opće bolnice dr. Merima Šišić predvodi medicinski tim profesionalaca, najodgovornija je da na tom odjeljenju sve funkcionira dobro.  

Sudeći po pripremama, nema sumnje da će tako i biti, iako se počinje s minimalnim kadrom.

S obzirom da nam je određena složena lista dijagnoza na koju dajemo uslugu očekujemo i tešku trijažu. Kao osobe koje se bave urgentnom medicinom,  u posao ulazimo hrabro i odgovorno – kaže dr. Šišić.

Nada se i dobroj saradnji s kolegama iz domova zdravlja i Hitne medicinska pomoći, koji inače rade trijažu pacijenata što se upućuju u Opću bolnicu ili KCUS.  

Kako se ističe u saopćenju za javnost, ono što bi trebalo doraditi je lista dijagnoza koja nije izbalansirana između različitih nivoa zdravstvene zaštite.

Tako je na ovoj listi ostalo da se u Opću bolnicu upućuju  i pacijenti za koje u Ustanovi nemamo specijaliste kao što je hematolog, nefrolog, torokalni hirurg, specijalista za interventnu kardiologiju. Zbog toga je  Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo upućen zahtjev za reviziju te  liste – navodi se.

Novi način rada podrazumijeva i povećan obim posla, ali i povećane troškove za lijekove, dijagnostiku, dupliranje broja dežura u svim službama bolnice. Stoga je, navodi se, neophodno da taj proces prati i povećano finansijsko ulaganje, ali i kadrovsko popunjavanje.

Na osnovu dogovora, postignutog između domova zdravlja, Hitne medicinske pomoći i Opće bolnice, uspostavljen je „evidencijsko-informacijski  sistem“ da bi se u svakom trenutku znao broj raspoloživih slobodnih kapaciteta u Bolnici. O tome će izvještavati dva puta dnevno, kolege iz primarne zdravstvene  zaštite – navodi se. 

Kako naglašavaju iz Opće bolnice, zbog transparentnosti, isti izvještaj prosljeđivat će i Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, MUP-u KS i Tužilaštvu, a po Uputstvu o postupanju uposlenika Opće bolnice.

Nadam se da ćemo odgovoriti izazovima, ali uz podršku svih u zdravstvenom sistemu, kao i naših građana – kaže tim povodom direktor Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

Prethodna priča

ROWNAK KHAN, UNICEF BIH: Djeca trebaju znati tačne informacije o pandemiji. Kad steknu osnovna znanja kako da se zaštite, usvojiće ih zauvijek

Naredna priča

Ljeto kod Tete Pričalice: Djeci je tokom raspusta potreban aktivan odmor

Najnovije iz VIJESTI

-->