fbpx

Kraj nastave u KS, poruka nadležnih: Unaprijediti online sistem

Jučer je završena školska godina u Kantonu Sarajevo. Nakon nepuna tri mjeseca, završena je i online nastava. Iako je nadležni ocjenjuju jako uspješnom, dodaju da je pred njima još mnogo posla, kako bi se sistem učenja na daljinu sistemski uobličio i unaprijedio.

Pusti i tihi školski hodnici i gotovo prazna zbornica. Neuobičajen prizor za posljednji školski dan. Zbog korona virusa, neuobičajen tempo rada i za nastavnike i učenike. Ipak, online nastava ima i određenih prednosti.

U online nastavi učenik mora sigurno više da se potrudi sam. Ovako nastavnik je stalno tu da više objasni. Iako su i oni pitali, konstantno, po cijeli dan smo bili dostupni, postavljali su pitanja i u 8 sati naveče – rekao je Anis Puteš, nastavnik biologije u OŠ Aneks.

U nadležnom ministarstvu zadovoljni su postignutim rezultatima u online nastavi.

Rezultati i indikatori koje imamo danas su zadovoljavajući. Jedini smo u BiH koji smo uspjeli organizovati online nastavu, održati kontinuitet online nastave, ocijeniti učenike, izvesti sve nastavne jedinice. Prisustvo nastavi je izuzetno visoko, puno bolje nego u redovnoj nastavi. S tim da opet ostaje jedna žal za redovnom nastavom jer je ona zaista nezamjenjiva –  poručio je Anis Krivić, ministar obrazovanja Kantona Sarajevo.

Zadovoljni su i roditelji, koji su imali veliku ulogu u online nastavi. Ipak, ističu da se sistem nastave na daljinu mora urediti i poboljšati.

Nakon ovoga treba sjesti i odvagati koje su to bile prednosti, a koje mane, jer i njih je bilo. U biti, treba nam jedna uniformisana platforma koja će obuhvatiti cijeli kanton, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje i edukacija kako nastavnika, tako i učenika da se adaptiraju na ovaj vid nastave –  rekao je Vahidin Đaltur iz Vijeća roditelja KS.

Jedinstvenog tijela za obrazovanje na nivou države nema. Podijeljene nadležnosti, ali vrlo slični stavovi o online nastavi u oba entitetska ministarstva.

Mi se sada nalazimo na jednoj raskrsnici kada je obrazovanje u pitanju i moramo udružiti sve relevantne snage u ovoj državi ili u Federaciji BiH, ako govorimo o ovom entitetu, da potpuno promijenimo paradigmu obrazovanja. Jer PISA istraživanje je pokazalo da naša djeca ne posjeduju funkcionalna znanja –  navela je Nadija Bandić iz Ministarstva obrazovanja FBiH.

Rad i izvođenje nastave na daljinu u prethodna tri mjeseca u Republici Srpskoj je pokazalo da smo mi na neki način morali ubrzati sve svoje aktivnosti koje smo planirali da ćemo uraditi negdje do 2024. ili 2025. godine –  stav je Predraga Damjanovića, direktora Pedagoškog zavoda RS.

Dobra vijest za maturante je da će proslava matura, biti. Ipak, u sarajevskoj osnovnoj školi “Aneks” roditelji su se izjasnili da ne žele proslavu mature.

Mislim da su roditelji ispravno postupili. Svi smo mi bili mladi, distancu i ove mjere ispoštovati na maturskoj večeri je jako teško, da ne kažem nemoguće. Rizik je veći – kazao je Omer Begović, direktor OŠ Aneks.

U onim školama koje će imati proslave matura sve mjere zaštite moraju biti ispoštovane. A kada slavlje prođe, slijede upisi u srednje škole, koji će takođe biti obavljeni putem inetrneta.Ž

(N1, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

RTRS: Školski čas za 11. jun od prvog do šestog razreda

Naredna priča

Poznata glumica iskreno: Prestajem dojiti, iscprljena sam

Najnovije iz VIJESTI

-->