fbpx

Općina Novi Grad i ove godine sufinansira troškove vantjelesne oplodnje

 Općina Novi Grad Sarajevo i ove godine će sufinansirati troškove postupka vantjelesne oplodnje za bračne parove, koji nastoje postati roditelji. Za tu namjenu iz općinskog budžeta izdvojeno je 100.000 KM.

U saopćenju za javnost pozivaju parove s područja općine Novi Grad Sarajevo (koji su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici a zainteresovani su za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje) da podnesu zahtjev putem protokola Općine Novi Grad Sarajevo.

Poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na tu vrstu podrške, bit će otvoren od 1. do 30. juna. Dodatne informacije građani mogu dobiti u nadležnoj općinskoj službi, na telefonski broj 033 29 11 67 – navodi se.  

Zainteresirani, uz zahtjev, trebaju dostaviti odgovarajuću medicinsku dokumentaciju, kao i ostalu dokumentaciju navedenu u zahtjevu. Mogu se prijaviti buduće majke starosti do 42 godine. Jedan od uslova je da je jedan od supružnika, najmanje tri godine, stanovnik općine Novi Grad.

Projekt se realizira putem općinske Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo. Pravo na sufinansiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje ostvarilo je dosad 136 bračnih parova.

Prve godine iz budžet Općine osigurano je 50.000 KM. Međutim kako se pokazao veći interes bračnih parova za tu vrstu pomoći, prošle i ove godine osigurano je po 100.000 KM – saopćeno je iz Općine.

Sufinansiranjem troškova postupka vantjelesne oplodnje Općina Novi Grad nastoji bračnim parovima olakšati da postanu roditelji. Cilj je da izdvojena sredstva podjednako budu podijeljena onima kojima je ta vrsta pomoći potrebna.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Marija Hudolin: Kako moja djeca gledaju na period iz kojeg smo izašli kao pobjednici

Naredna priča

Sara Bero o kćerkama: Irma i Ilda su sada mnogo sretnije i bezbrižnije

Najnovije iz VIJESTI

-->