fbpx

dm drogerie markt BiH: Priroda u dnevnom boravku

Vaš frižider opremili ste zalihama povrća? Savršeno! No, trebate znati da oni koji ovih dana ostanu u svom domu, ne moraju odustati od prirode i vrtlarstva. Sadnice povrća uspjet će i u dnevnom boravku. Donosimo vam savjete dm drogerie markt-a BiH. 

Za indoor vrtlarstvo potrebno Vam je samo ono što imate kod kuće: zaliha povrća iz frižidera. Nemate zemlje i saksiju za cvijeće? Ni to nije problem. Kod nekih vrsta ni to nije nužno.

ZASADITI PARADAJZ JE KAO SLAGANJE PIZZE 

Paradajz iz frižidera čini se star i gnjecav da bi se jeo? Onda je savršen za pizzu. Odnosno „sadnju pizze“. Tako se zapravo zove metoda: Za isto se paradajz nasječe u kriške, poreda se – kao na pizzi – u saksiju ispunjenu zemljom, potom se iste pokriju tanjim slojem zemlje. Onda slijedi zalijevanje i čekanje. Kada prvi rasadi ugledaju svjetlo dana, tada ih presadite u zasebnu saksiju.

A LUK? 

Luk koji je počeo da klija, u zemlji se da umnožiti. U nekom kasnijem koraku, isti će biti potrebno presaditi u vrt. Ako luk ipak želite zadržati u saksiji, isti ćete kasnije moći iskoristiti kao dodatak salati i drugim jelima.

PRASA I MLADI LUK U POTPUNOSTI BEZ ZEMLJE 

Prasa i mladi luk mogu se razvijati u potpunosti bez zemlje. Jednostavno, stavite stabljiku u čašu s vodom i prasa odnosno mladi luk će izrastati. Jedina želja, koju ove inače skromne biljke imaju, jeste da im se svakodnevno mijenja voda.

DIVLJI HREN NA KUHINJSKOM UBRUSU

Slično je i sa divljim hrenom. Možete ga staviti na vlažni kuhinjski ubrus, vatu ili blaznicu – i on će se razvijati i izrastati. Već nakon kratkog vremena, moći ćete uživati u svježem dodatku namazima ili salati.

(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Klasika u doba korone: Mario Drmać priča priču o Verdiju

Naredna priča

RTRS: Školski čas za 22. april od prvog do šestog razreda

Najnovije iz VIJESTI

-->