fbpx
//

OPREZNO: Smiju li trudnice jesti meso s roštilja?

Prije nego navalite na pljeskavice ili ćevape dobro odvagajte jer neki od klasika s roštilja mogu biti opasni za buduće mame

Možda za praznik Prvog maja nećete nigdje putovati, jer trudnoća i to. Ali, sigurno ćete divne dane zajedničkog okupljanja s rodbinom i prijateljima iskoristiti za roštilj. To je tradicija i nekako se više niko ne može sjetiti proslave Dana praznika bez roštilja.

No, prije nego navalite na pljeskavice ili ćevape dobro odvagajte jer neki od klasika s roštilja mogu biti opasni za buduće mame.

Opasnosti iz mljevenog mesa

Portal Fit Pregnancy donosi kratku “kontolu” svakog roštilja:

Hot dog je sve više na meniju zajedničkih okupljanja, ali oprez. Hrenovke bi mogle sadržavati bakteriju pod nazivom Listeria, koja može napraviti ozbiljne probleme u tijelu jedne trudnice. Zato hrenovke moraju biti dobro kuhane kako bi ih trudnice mogle konzumirati.

Kuhajte ih ukipućoj vodi, a znat ćete da su dobre ako se počnu dimiti kad ih rastvorite.

Ćevapi i pljeskavice, kako to ukusno zvuči. No, dobro bi bilo imati na umu da u trudnoći morate zaboraviti na srednje pečeno meso. Zbog te kratke odluke, riskirate unošenje brojnih bakterija u tijelo, a možete dobiti i salmonelu.

To, naravno, ne znači da se odreknete pljeskavice. Tražite dobro pečenu, ali pripazite da vas ne zavara vanjština. Mljeveno meso mora biti dobro pečeno i iznuta i izvana.

Kad je u pitanju piletina s roštilja, baš kao i u slučaju mljevenog mesa, piletina koja je slabije pečena može dovesti do trovanja i unošenja brojnih bakterija u organizam.

Pažljivo birajte ribu

Nutricionisti savjetuju da pripazite i sa salatama, koje ako stoje predugo van frižidera, također mogu prenositi bakteriju Listeriju.

Ako ste pak ljubitelj ribe s roštilja, dobro promislite o konzumaciji vrsta koje su bogate živom, odnosno sirovoj, nedovoljno obrađenoj ribi. I količinama koje pojedete. Istraživanja su pokazala da visoke razine žive mogu oštetiti živčani sustav, bubrege i jetru nerođenih beba. Riba koja sadrži velike količine žive i ne preporučuje se trudnicama je riba koja dugo živi poput morskog psa, sabljarke, skuše i nekih vrsta tune. Meso žutoperajne tune dozvoljeno je povremeno, u manjim količinama.

Dimljena, nedovoljno termički obrađena ili sirova riba poput one u sushiju, ne preporučuje se trudnicama zbog rizika od zaraze bakterijama i parazitima koje mogu biti iznimno opasne u trudnoći.

S druge strane, dobrobiti ribe za razvoj ploda i zdravu trudnoću su brojne pa bi se ona na tanjuru trudnice trebala naći dva do tri puta tjedno. Visoke razine omega 3 masnih kiselina u ribi, nužne su za zdrav razvoj bebina mozga.

Ribe koje se, dobro obrađene, preporučuju trudnicama su oslić, srdele, inćuni, bakalar, losos, pastrmka, zubatac, som i škampi.

Šta je PAH?

Važno je zapamtiti da potencijalne bakterijske infekcije mogu narušiti zdravlje majke i djeteta.

Istraživanju objavljenom u časopisu Nutrition pokazalo se kako trudnice koje često konzumiraju meso s roštilja u trećem tromjesečju trudnoće, rađaju djecu s nižom porođajnom masom za gotovo 200 g.

Za sve su okrivljeni policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) koji se stvaraju prilikom pečenja mesa na roštilju, a mogu se udahnuti zrakom ili apsorbirati kroz kožu.

Što su PAH spojevi?

Pečenje ili prženje mesa, ali i ribe na otvorenoj vatri primjerice roštilju, i na visokoj temperaturi, dovodi do kontaminacije hrane spojevima koji mijenjaju genetički materijal organizama. Mutacijama dolazi do nastanka karcinogenih spojeva poput heterocikličkih amina i policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH spojevi) koji se talože na površini pripremane namirnice. 

Osim putem hrane, karcinogene PAH spojeve možemo i udahnuti, a nalaze u kućnoj prašini, kontaminiranoj zemlji i vodi, a mogu se također i apsorbirati kroz kožu.

PAH spojevi prolaze kroz placentu i mogu se vezati na DNA i utjecati na DNA replikaciju. Fetus u razvoju i djeca iznimno su osjetljivi na toksine, a nedavno je zabilježeno kako izloženost PAH spojevima u tom dobu može utjecati na kognitivni razvoj djece. 

Ukratko, meso ili riba s roštilja mogu biti izvor opasnih spojeva, ali nisu svi roštilji jednako opasni.

Što ove godine ne bi probali električni roštilj, zato jer je za nastanak opasnih spojeva potrebno izgaranje organske tvari primjerice drveta, ugljena i plina, jer kada otopljena mast kaplje na izvor topline dolazi do raspršenja čestica koje se deponiraju na površini mesa i ribe.

Možda nije ukusno kao što pamtite oduvijek, ali zdravlje je važnije.

Prethodna priča

KCUS: Nema informacija da li će bebe biti izmještene u inostranstvo

Naredna priča

VAŽNO JE ZNATI: O čemu tinejdžeri najviše brinu?

Najnovije iz Put do trudnoće

-->