fbpx
/////////

Pročitajte novi broj: Proljeće u znaku Kidsinfo magazina

Dragi naši, 16. izdanje Kidsinfo magazina je online. I u ovom broju, kao što ste s našim magazinom navikli, donosimo intervjue s poznatim roditeljima i stručnjacima iz različitih oblasti, a kako bismo vam pomogli ukoliko imate neke roditeljske dileme.

Našu naslovnicu, sa članovima porodice, krasi influenserica Ivona Aleksić koja nam predstavlja kćerku Laru. Novoj članici porodice najviše su se obradovale starije sestre Mila, Iva i Jana, a s Ivonom smo razgovarali o roditeljstvu i izazovima koji se vežu za ovu životnu ulogu.

Jelena Blagojević Harbinja, majka uskoro četverogodišnje Tare, nam je govorila o najvećim „mitovima“ i očekivanjima s kojima se susrećemo kada je majčinstvo u pitanju.

Možete čuti hiljadu mišljenja, ali ipak će vaš majčinski instikt biti taj koji će imati najbolji odgovor. Najbitnije je da slušate sebe, kako u majčinstvu tako i u životu. Pitajte sebe i dobićete najbolji odgovor – kazala nam je.

Sara Bero, majka preslatkih djevojčica Irme, Ilde i Ine nam je, između ostalog, govorila o izazovima koje je pred nju stavio Irmin i Ildin pubertet, te o tome kako najmlađu kćerku uči o Down sindromu. O djeci s poteškoćama u razvoju nam je govorila i defektologinja Jasenka Lazić, a o odgoju djece je za naš magazin pisala pedagoginja Merima Šatrović.

Poznata voditeljica Tamara Trgovčević nije krila koliko uživa u ulozi tetke.

Po meni, biti tetka znači u odnosu na roditelje sačuvati neki živac više za otići negdje gdje nismo bile do tada, za igrati se žmurke u kući, napraviti kolač i isprljati brdo suđa, kupati lutke, prosuti boju, skijati, plivati, jahati konja ili jednostavno ležati i gledati crtani – napisala je, između ostalog, ona.

Ni u ovom broju nismo zaboravili na trudnice, te smo s Nejrom Džombić Abdagić razgovarali o fizičkoj aktivnosti tokom trudnoće.

Fizička aktivnost tokom trudnoće je korisna i za mamu i za bebu. Važno je da trudnica sluša svoje tijelo prije nego krene s bilo kakvim oblikom treninga, te da se posavjetuje sa svojim doktorom, odnosno da utvrdi da li je trudnoća rizična ili ne – objasnila nam je Nejra.

S obzirom na to da se polako budi proljeće, Zoran Matić, autor knjige „Putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu“, nam je predložio 10 destinacija koje možete posjetiti sa članovima porodice, a donosimo vam i prijedloge za savršen poklon za prvi rođendan.

No, to svakako nije sve. Uposlenice Bibliteke Sarajevu su za naš magazin predložile knjige za djecu različitih uzrasta, a Maja Kovačević za Kidsifno piše o „Plavom telefonu“, online i telefonskom savjetovanju za djecu i porodice u BiH.

Sve to, ali i još mnogo zanimljivih sadržaja pronađite na ovom linku.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Moda: Ella Dvornik kao inspiracija

Naredna priča

Psihologinja Danijela Ostojić: O balkanskom roditeljstvu

Najnovije iz BEBE

-->