fbpx

Recepti iz Miličine kuhinje: Jela koja će mališani obožavati

Milica Spasić iz Smedereva majka je Petra i Pavla. Sinovi su, kako ističe, glavni degustatori u njihovom domu, a najčešće zajedno, s puno ljubavi, pripremaju hranu. Milica svoje recepte dijeli na Instagram profilu @kuhinja_kod_ milice, a za naš Kidsinfo predlaže jela koja će djeca, ali i oni nešto stariji, obožavati.

TURSKA PIZZA

Sastojci:

500 g brašna

Kašika šećera

½ kocke kvasca

100 ml mlijeka

100 ml vode

2 kašike soli

20 ml ulja

Paradajz sos ili kečap

400 g salame

400 g mozzarele

Origano 

Žumance + Kašika ulja

Susam

Priprema:

U mlako mlijeko dodajte šećer i kvasac, te ostavite 5 minuta da zapjeni. Brašno, so, ulje i mlaku vodu pomiješajte i dodajte pripremljen kvasac, te umijesite meko tijesto. Ostavite tijesto otprilike sat vremena da naraste, a zatim ga podijelite na 5 ili 6 dijelova. Oklagijom razvucite svaki dio pojedinačno i premažite kečapom i dodajte ostale sastojke po sredini. Oblikujte tako što ćete presaviti tijesto i krajeve malo izdužiti. Koru premažite žumancetom i pospite susasmom. Pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.

ČOKOLADNI KUGLOF

Sastojci:

4 jajeta

Čaša jogurta

½ čaša šećera

Čaša ulja

3 čaše brašna

Prašak za pecivo

2 kašike kakaoa

Po želji šećera u prahu

100 g bijele čokolade

100 g crne čokolade

Priprema:

Izmiksati bjelanca sa šećerom, a žumanca sa uljem, jogurtom, brašnom i praškom za pecivo, te sve to sjedinite. Smjesu podijelite na dva dijela i u prvi dio dodajte istopljenu bijelu čokoladu, a u drugi dio istopljenu crnu čokoladu (mogu  mrvice čokolade). Kalup za kuglof premažite margarinom i sipajte dvije kašike tamne, pa dvije kašike svijetle mase dok ne potrošite obje smjese. Pecite na 200 stepeni oko 35 minuta, a pečen kuglof pospite šećerom u prahu ili glazurom od čokolade.

SLANE KIFLICE

Sastojci:

3 kašike mlijeka

206 ml vode

Kašika šećera

2 kašike soli

360 g brašna

Pola kocke kvasca

3 kašike ulja

Žumance za premazivanje

Salama i sir za punjenje kiflica

Priprema:

U posudu stavite polovinu mlake vode i dodajte šećer i kvasac, a u drugu činiju ostale sastojke. Umjesite meko tijesto, stavite ga u činiju koju ćete pokriti folijom i krpom, te ostavite pola sata da naraste. Tijesto premjesite i podijelite na dva dijela. Razvijte ga što tanje i sijecite na trokutove koje možete puniti čime želite. Kiflice premažite žumancetom i pecite na 180 stepeni dok ne porumene.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Maja Munda: Devet mjeseci ljubavi

Naredna priča

U četvrtak u Sarajevu darivanje krvi za liječenje djece oboljele od raka

Najnovije iz RECEPTI

-->