fbpx

Leo Hodžić za Kidsinfo: 8 trikova za uređenje dječije sobe

Dječija soba je pravo malo carstvo u kojem mališani spavaju, igraju se i uče. To je prostor u kojem se osjećaju sigurno i zaštićeno i upravo zbog toga posebnu pažnju treba posvetiti njegovom uređenju.

O ovoj temi za Kidsinfo govori Leo Hodžić, interijer bloger, dizajner i dekorater koji je sa samo deset godina ušao u svijet uređenja interijera. Od tada pa sve do danas Leo, zajedno s roditeljima, uređuje domove, a o ovoj temi piše i na svom blogu inwithleo.com. S nama je podijelio 8 trikova za uređenje dječije sobe.

Leo Hodžić

1. TRENDOVI

– Tapete koje su samoljepljive i koje se lako uklanjaju.

– Bold dizajn, odnosno dizajnerski stil koji se zasniva na svjetlijim bojama posteljine i namještaja u kombinaciji s pastelnim bojama i hladnim zemljanim tonovima.

– „Storage“ je nešto što je, definitivno, najtraženije i što je roditeljima jako važno. To znači da u sobi imate dovoljno prostora, odnosno da za sve igračke, odjeću i slikovnice imate unaprijed predviđeno mjesto na koje ih možete spremiti.  

– Djeca svih uzrasta vole boje. Ako u sobi nema malo „jačih“ tonova, to morate promijeniti barem na ladicama ili na jednom dijelu zida. U sobe djece uzrasta do četiri godine možete ubaciti i intezivnije boje, ali maksimalno tri u prostoru.

2. „SAVRŠENA“ SOBA

Teško je govoriti o ovom pitanju jer ne postoji ništa što je savršeno, pa tako ni savršena dječija soba. Najvažnije je da unutar sobe ima dovoljno prirodnog svjetla, te dosta prostora i svježeg vazduha. Naravno, ne treba zaboraviti boje kojima ćete definitivno uljepšati dječiju sobu, kao ni zanimljive i edukativen knjige kojima podstičete inteligenciju vašeg djeteta.

3. BOJE

Postoji razlika između boja za dječake i onih za djevojčice. Možda to roditelji nekada neće da prihvate, ali u većini slučajeva dječaci imaju svoje boje, dok djevojčice vole neke druge. Boje za dječake su: teget plava boja i većina plavih tonova, siva boja koja je jedna od najtraženijih kada je riječ o sobama dječaka jer se lako kombinira s žutom, bijelom, crnom, zelenom i plavom, te zemljani i hladni tonovi. Boje za djevojčice: zemljani tonovi (Skandinavski stil koji važi i za dječake), svi tonovi roze boje, bijela i crna, baby plava, prihvatljivi tonovi crvene boje i narandžasta. Važno je da s djetetom uzrasta od pet do osam godina zajedno izaberete boje u sobi. Za sobe dječaka od osam do 12 godina koristite sivu boju u kombinaciji s hladnim tonovima (teget plavom, baby plavom, krem i zelenom bojom). Za djevojčice tog uzrasta se preporučuje soba u rozoj boji, te u bijeloj i sivoj koju je lako uklopiti s drugim bojama. Crvena boja je popularna među djecom starijom od 14 godina.

4. INSPIRACIJA

Inspiraciju za uređenje dječije sobe možete pronaći na Pinterestu, kao i na profilima interijer dizajnera na Instagramu, kao što je i moj profil. Na društvenim mrežama imate super mame koje rado podijele neke svoje trikove za uređenje dječijih sobica.

5. VAŽNO JE ZNATI

Vrlo je važno da omogućite djetetu da sudjeluje u odabiru kada je uređenje sobe u pitanju. Naravno, sve u granicama vašeg budžeta. Svakako je važno s djetetom pričati o realnosti i o tome šta, zapravo, možete i želite promijeniti u domu, zapravo, o tome koje su vaše mogućnosti. Jako je važno da dijete bude upućeno i da zna da „sitnice“ mogu biti veliki korak kada je riječ o poboljšanju. Uvijek parcijalno uređujte i konsultujte se sa svojim djetetom u vezi boja sobe, te ga pitajte koje su njegove želje. Danas je, uz Skandinavski stil moguće ispuniti roditeljske, ali i djetetove želje.

6. ŠTA SVAKA SOBA TREBA DA IMA?

Svaka soba, bez obzira da li je za djevojčicu ili djećaka, treba da ima krevet koji je prilagođen uzrastu, te mnogo prostora za igru i učenje. Mnogo je važno da u njihovim sobama bude prirodno svjetlo jer to ima važan učinak na odrastanje. Svakako, važno je da u svakoj sobi bude ormar s mnogo polica i prostora za odlaganje odjeće, a soba nije soba ako nema radni stol i kompjuter za učenje. Bitno je da u sobi bude i tepih ili prostirka koja je periva, a koja na sebi ima maksimalno tri boje. Roditelji trebaju s djecom da odaberu jednu baznu boju, dok su druge dvije obično na detaljima. Također, moja preporuka je da pronađete zanimljivu plafonjeru i sobnu lampu.

7. NAJČEŠĆE GREŠKE

Jedna od najčešćih greški je da roditelji sami biraju boju sobe za djecu. Veoma je važno da s djetetom odaberete boje po njihovoj želji jer je bitno kako će se dijete osjećati u sobi. Vrlo često se desi da roditelji „natrpaju“ prostor namještajem, a bitna je i energija u prostoru. Često veliki značaj igra primjena Feng shui pravila o tome gdje koji dio namještaja postaviti. Dijete bi trebalo odrastati u kvalitetnom prostoru s dosta pozitivne energije koju možemo dobiti kroz boje i dotok svjetla.

8. MALI PROSTOR

Moguće je manju prostoriju „pretvoriti“ u veću. Za uređenje manjih prostorija bih preporučio Skandinavski stil, a uz njega i opremanje drvenim namještajem svjetlijih tonova, te što veći dotok prirodnog svjetla i pastelne boje u kombinaciji sa zemljanim tonovima. Tepih, odnosno prostirka ne treba da bude velika, tačnije važno je da se vidi parket/laminat u prostoriji. Zatim, preporučuju se bijeli zidovi, a preporuka je da jedan zid okrečite u neku boju koju volite ili da napravite dekorativni zid pomoću saharske tehnike ili nečega sličnog tome.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Ilda Humić: Neopisiv je osjećaj sreće kada ugledate to malo stvorenje koje vam je ležalo na srcu devet mjeseci

Naredna priča

Bh. destinacija po mjeri Andrijane Vujović i preslatke Nikolije

Najnovije iz VIJESTI

-->