fbpx

Mirela Jusić Dreković, žena koja je u prvoj trudnoći doživjela moždani: Rizikovala sam zbog zdravlja, ali je želja za drugim djetetom bila veća

Mirela Jusić Dreković, magistrica muzičke teorije i pedagogije, te  direktorica umjetničke škole „Mimika Music School“ iz Sarajeva, jedna je od onih žena koje se mogu navesti kao primjer za hrabrost. Naime, Mirela se tokom prve trudnoće suočila s brojnim zdravstvenim problemima, tačnije s hipertenzijom, preeklampsijom i moždanim udarom, nakon čega je u šestom mjesecu trudnoće na svijet donijela svoju, sada četverogodišnju, kćerku Medinu. No, sve to ovu profesoricu solfeggia, nije spriječili da, uprkos preporukama ljekara da to ne čini, ponovo ostane u drugom stanju i rodi sina Muhameda koji sada ima pet mjeseci.

Ona na početku razgovora za Kidsinfo otkriva šta ju je motivisalo da rizikuje kada je o njenom zdravstvenom stanju riječ, te da rodi sina.

Mirela: Motivacija mi je bila moja majka koja je ostala bez jednog djeteta i koja me je ohrabrila da Medini rodim brata ili sestru. Iako sam mnogo rizikovala zbog svog zdravstvenog stanja želja za drugim djetetom i za tim da izbrišem neke boli i traume je bila veća. Iskreno, nadala sam se i da ću sina roditi kao što i jesam, jer ni u mojoj ni u suprugovoj široj porodici nije bilo muškog djeteta nikako.

Kidsinfo: Vaša prva trudnoća je bila praćena brojnim komplikacijama. Naime, imali ste hipertenziju i bolovali od preeklampsije, a u jednom momentu doživjeli i moždani udar, te otkazivanje bubrega i jetre. Je li išta prije trudnoće, na redovnim pregledima, ukazivalo na to da ćete se suočiti s ovim komplikacijama?

Mirela: Nikada prije trudnoće nisam imala zdravstvene probleme. Zapravo, niskotlakač sam, kao i sad nakon trudnoća.

Kidsinfo: Kako su Vam stručnjaci objasnili uzrok ovih zdravstvenih problema?

Mirela: Doktori nisu znali uzrok jer nisam imala nikakve predispozicije da obolim od ove trudničke bolesti. Naime, preeklampsiju dobivaju žene koje imaju prirodno visok pritisak, šećer u krvi ili imaju više od 35 godina. Doktorima je bilo jako čudno zašto se meni to desilo u ranim mjesecima trudnoće.

Kidsinfo: Koja je bila Vaša prva reakcija kada ste saznali za ove dijagnoze?

Mirela: Nisam uopće imala predstavu da se bolest može tako brzo i sve gore razvijati. Ako se ne liječi dobro ili ako se ne desi porod, preeklampsija prelazi u eklapsiju pa u help sindrom, gdje 99 posto majki ne preživi. Ja sam doživjela zadnju fazu help sindroma kada su mi otkazali bubrezi i jetra. Kada sam čitala o tome, da mi se to može desiti, bila sam u panici ali isto tako nisam gubila vjeru i nadu da mi se to neće desiti, te sam se trudila da što duže budem dobro kako bi beba bila što duže u stomaku.

Kidsinfo: U kojem mjesecu trudnoće ste na svijet donijeli Medinu?

Mirela: Medina je rođena u šestom mjesecu sa kilažom od kilogram. Njena borba za život je tek počela s njenim rođenjem. Nakon 52 dana u inkubatoru imala je tri operacije. Doktori su joj morali operisati mokraćni kanal koji se nije zatvorio zbog prijevremenog rađanja, kilu i ciste na jajnicima. Osim tih operacije sa samo tri mjeseca morali smo da idemo redovno na kontrole mozga, srca i kod očnog ljekara. Sve to je herojski podnosila i sada sretno raste.

Druga trudnoća mi je bila potupno uredna s malim komplikacijama na početku dok doktorica nije pronašla odgovarajuću terapiju. Kasnije sam uživala u trudnoći. Ovaj put sam iz bolnice izašla kao gospođa

Kidsinfo: Kada gledate s ove vremenske distance, šta Vam je tokom perioda prve trudnoće, a zatim i nakon prvog porođaja bilo najteže?

Mirela: U trudnoći su mi najteže bile neizvjesnost i briga kako će se sve završiti, kao i odgovornost za dijete. Poslije toga najveća bol je bila gledati malu bebu kako odlazi na operaciju. Sve te pripreme prije operacije, snimak pluća, konstantno vađenje krvi, patnja, bolovi i vriske. Ja se još nisam bila oporavila od operacije i kome, a zadesilo me da se moram ponovo vraćati u bolnicu. Također, sam dolazak kući bez bebe je jako bolan.

Mirela: Čemu Vas je ovo iskustvo naučilo?

Mirela: Život nas svakodnevno uči. Ja sam naučila da smirenije živim, s manje stresa.

Kidsinfo: Zbog čega ste na sebe i Medinu najviše ponosni s obzirom na činjenicu da ste obje uspjele da se izborite s teškim zdravstvenim problemima?

Mirela: Najviše sam ponosna na sreću koju imamo sada. Nisam dozvolila da problemi koji su iza nas utiču na naše živote. Medina je sretno dijete okupano ljubavlju, heroj našeg doma. Također sam ponosna što javno mogu govoriti o ovome kako bi buduće majke izvukle pouku.

Kidsinfo: Šta biste poručili ženama koje se bore za potomstvo, bez obzira na uzrok te borbe?

Mirela: Da se bore za svoju sreću i da nikada ne odustaju od potomstva. Najveće blago je u djeci. Također, ako nemaju uspjeha ni s vantjelesnom oplodnjom nek se opredjele za usvajanje djece.

Kidsinfo: Ko Vam je u svemu tome bio najveća podrška i koliko je ta podrška bitna?  

Mirela: Najveća podrška mi je bila majka Nafila  koja se brinula za Medinu od samog rođenja, kao i za mene tokom trudnoće. Također suprug Senad mi je mnogo pomagao i  bez njega ne bih sve uspjela.

Kidsinfo: Šta je, s aspekta zdravlja, druga trudnoća zahtijevala?

Mirela: Od samog saznanja da sam u drugom stanju odmah sam otišla ginekologu, dr. Lejli Imširiji koja je  vodila trudnoću i koja me je operisala. Zahtjevi su bili izuzetno naporni. Morala sam konstantno da vadim laboratorijske nalaze kao i ostale pretrage, da vodim dijetu jer se nisam smjela udebljati i da mirujem, što je za mene bili najteže. Uporedo sam primala redovno terapiju koja je održavala dobro stanje mog tjelesnog pritiska.

Kidsinfo: Je li Vam druga trudnoća bila u potpunosti uredna?

Mirela: Da, druga trudnoća mi je bila potupno uredna s malim komplikacijama na početku dok doktorica nije pronašla odgovarajuću terapiju. Kasnije sam uživala u trudnoći. Ovaj put sam iz bolnice izašla kao gospođa. 

Kidsinfo: Danas, kada pogledate na svoju porodicu, zbog čega ste najviše ponosni?

Mirela: Najviše sam ponosna na svoju djecu i porodicu koju suprug i ja čuvamo i njegujemo.  Ponosna sam sam što su mi djeca na prvom mjestu , što im posvećujem najviše vremena, a pored toga uspijem završiti i poslovne obaveze.

Ako se ne liječi dobro ili ako se ne desi porod, preeklampsija prelazi u eklapsiju pa u help sindrom, gdje 99 posto majki ne preživi. Ja sam doživjela zadnju fazu help sindroma kada su mi otkazali bubrezi i jetra. Kada sam čitala o tome, da mi se to može desiti, bila sam u panici ali isto tako nisam gubila vjeru i nadu da mi se to neće desiti, te sam se trudila da što duže budem dobro kako bi beba bila što duže u stomaku

Kidsinfo: Čemu Vas je uloga majke naučila?

Mirela: Biti majka je najbolje stanje jedne žene, ali sa tim dolaze velika odgovornost i požrtvovanost ako želite da vam dijete bude odgojeno u zdravu i sretnu osobu. Djeci treba posvećenost majke. Na kraju je najlakše roditi dok je odgoj djeteta najteži dio roditeljstva. Majka ima najveću ulogu i mora biti maksimalno brižna i odgovorna za svoje dijete. Ako nije tako onda će dijete biti nesretno,  nezadovoljno, destruktivno i tražit će ljubav kod drugih osoba. Ostali u porodici trebaju biti dopuna. Majke koje su svoje brakove završile razvodom trebaju još više da budu uz svoju djecu i da budu sretne što su se ostvarile kao majke. Moj najveći uspjeh je sretno dijete.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)  

Prethodna priča

Maja Munda: Emotivna poruka posvećena kćerki

Naredna priča

Interijer: Zavirite u porodični dom jednog od omiljenih pjevača

Najnovije iz Komplikacije u trudnoći

-->