fbpx

Magistrica pedagogije Aida Čorbo za Kidsinfo: Kako naučiti djecu da vam ne prekidaju razgovor ili posao

Aida Čorbo je magistrica pedagogije, ali i majka troje mališana. Za Kidsinfo piše o odgojnim principima koji će vam pomoći ukoliko imate neke roditeljske dileme.

U nastavku pročitajte njen tekst.

Ukoliko ste roditelji, sigurno vam smeta kada vas dijete prekida u toku nekog razgovora ili posla. Je li vam se desilo da morate prekinuti razgovor i obratiti mu se, ili ostaviti posao i dati mu to što želi? Ovo njihovo ponašanje je vrlo neugodno i izaziva ogroman bijes kod odraslih.

Obaveze odraslih i djeca koja ih uznemiravaju

Zamislite da je u kući potpuna tišina. Vi ste završili sve obaveze kada je riječ o vašoj djeci. Dijete je tek objedovalo, okupali ste ga i zauzeto je nečim što voli. Izgleda da je ovo idealna prilika da nazovete svoju sestru ili nekog svog prijatelja. Međutim, čim ste počeli razgovarati dijete se “zalijepilo” za vaše noge, vuče vas za pantole i ne dopušta vam da razgovarate. Kako da postupimo kada nas naši mališani ovako prekinu? Ovakvo ponašanje djece, koja općenito prekidaju ili ometaju odrasle, zaista je neugodno i ako se ne zaustavi kako djeca rastu postat će sve izraženije. No, ako razmišljate o rješenju, postoje načini pomoću kojih možete promjeniti ovu naviku kod njih.

Zašto djeca ometaju odrasle?

Činjenica je da kada malo dijete prekine vas ili vaš posao, ono nema lošu namjeru, ali ne zna bolje i drugačije od toga i zato se tako ponaša. U tim momentima vi najčešće povisite svoj glas i kažete: “Hiljadu puta sam ti rekao da moraš pričekati da dođe tvoj red. Kako ne razumiješ?”

Imajte na umu da dijete to zapravo i ne primjećuje. Kao i drugi problemi koje dijete može imati u ponašanju poput laganja, psovanja, prekidanja govora odraslih i mnogih drugih sličnih stvari koje su povezane samo s nezrelošću djeteta. Postoje različiti uzroci zbog kojih se dijete navikava na ovu vrstu ponašanja.

  1. Djeca uzrasta između 3 i 5 godina postupno otkrivaju da u životu odraslih postoji nešto što kod njih ne postoji i ponekad rade neke stvari iz neznanja. Upravo to neznanje dovodi do toga da prekidaju odrasle.
  2. Ponekad dijete zaista zaboravi ono što ste mu rekli. U ovom uzrastu kod djece se tek formira kratkotrajno pamćenje.
  3. Djeca ove dobi nemaju ispravno razumjevanje važnosti stvari. Po njihovom mišljenju, crtanje cvijeta ili skrivanje igračaka od strane starijeg brata ili sestre je vrlo važno za njih da zbog toga prekidaju vaš razgovor.
  4. Ponekad je malo dijete toliko uzbuđeno pa želi silno nešto kazati i to ne može pričekati.

Kako ovu lošu naviku spriječiti kod djece?

Postoje načini kako mladima dati do znanja da mi razumijemo ono što nam žele reći i to je jako važno, ali imamo i mi stvari koje imaju prioritet.

 Ne obraćajte pažnju na prekide koje dijete čini

Ovo „ignorisanje“ u početku je teško jer može uzrokovati da dijete vrišti i stvara više buke. No vrlo brzo saznaje da, ako prekine nečiji rad ili govor, pažnja koju traži na taj način neće mu biti ukazana.

 Planirajte pauze koje djeca prave

Na primjer, ako vaš telefonski poziv traje 10 minuta, odvojite 15 minuta za njega i provedite dodatno vrijeme sa svojim djetetom da radi šta god želi, uključujući igru, čitanje, crtanje itd. Zatim postavite  alarm i objasnite djetetu da vas ne smije uznemiravati sve dok alarm to ne objavi, osim ako je nešto vrlo hitno.

 Objasnite djetetu zašto ne želite da vam posao ili razgovor budu prekinuti

Recite mu da kad vam prekine razgovor ili posao, zapravo spriječava da učinite nešto što vam je važno. I što je više ovih smetnji, duže vam treba da obavite svoj posao, pa što se više zadržite, duže ćete biti udaljeni od njega i nećete mu moći udovoljiti i provesti više vremena s njim.

 Ne dopustite djetetu da stalno ponavlja

Kad malo dijete prekine vaš posao ili razgovor, odmah prestanite razgovarati i recite da mu trenutno ne možete pomoći i da mora pričekati dok vaš posao ili razgovor ne završe.

Kako djeca odrastaju i bolje razumiju koncept izmjenjivanja, manja je vjerojatnost da će vam ometati posao ili razgovor. Kad shvatite da možete raditi svoj posao bez ometanja djeteta, trebali biste ga ohrabriti i reći mu koliko ste zahvalni što možete dobro obaviti svoj posao. Naprimjer, ja sam svoju djevojčicu oduvijek učila da ne treba prekidati razgovor odraslih i kada joj kažem da pričeka, zaista tako i postupi. Sada je njen brat, koji ima četiri godine, u toj fazi da konstantno traži pažnju i nema strpljenja da završim razgovor, ali ona mu objasni da mora sačekati dok mama završi razgovor, pa tek onda da kaže to što ima. Važno je ostati dosljedan i uporan i polako će ova, ne baš lijepa, navika isčeznuti.

Ključ za rješavanje ovog problema je da ostanete smireni. Kada dijete sazna da nije centar svijeta, a vi shvatite da to ono ne čini namjerno kako bi vas uznemirilo, problem će nestati sam od sebe.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Porodila se bh. manekenka

Naredna priča

Mama četvero mališana: Zavirite u porodični dom jedne od omiljenih influenserica

Najnovije iz VIJESTI

-->