fbpx

Eldin Huseinbegović, Ademir Kenović i Darko Tomović: Kćerke znaju biti najbolji drugovi svojim očevima

Odnos oca i kćerke oduvijek je poseban i drugačiji, ispunjen naročitom vrstom emocija i obožavanja. Počinje da se gradi u najranijem djetinjstvu kada kćerka, još nesvijesno, počinje da pravi suštinsku razliku između majke i oca. U svijesti malenog bića majka se podrazumijeva, ona je uvijek tu, dok je otac, kako to objašnjavaju psiholozi, nešto nedostižno i uzvišeno, te za njegovu ljubav i naklonost treba da se bori.

Zašto kćerke toliko vole očeve i kako nastaje ta trajna i neraskidiva veza među njima, objašnjava psihologinja i psihoterapeutkinja Aleksandra Janković.

Ovde se potvrđuje Frojdova teza koju prolaze dijeca sa roditeljima suprotnog pola. Za djevojčice je majka u porodičnom miljeu stalno prisutna figura koja brine o hrani, oblačenju i drugim svakodnevnim stvarima. Otac je neko poput ministra koji brine o krupnijim stvarima, a prije svega o novcu. Kćerke to u najranijem uzrastu, tačnije od treće godine prepoznaju, ali još ne mogu jasno da iskažu. U njihovim očima on je često idealizovana figura koja se pojavljuje poslije svih završenih obaveza i tada slijedi vrijeme za ljubav i igru. Očevi su najčešće ti koji se bave samo “lijepim” stvarima, rijetko kritikuju i vaspitavaju u pravom smislu te riječi – kaže ona.

A da je veza između kćerke i oca zaista posebna najbolje znaju očevi koji imaju kćerke. U svijetu poznatih u tu skupinu svakako spadaju poznati bh. kantautor Eldin Huseinbegović, producent i reditelj Ademir Kenović i glumac Darko Tomović.

Naime, Eldin ima dvije kćerke, Asju i Ajnu.

– Kćerke znaju biti najbolji drugovi svojim očevima, većinom su za dobre očeve  jako vezane. Sinovi, često, znaju biti puno „hladniji“ prema roditeljima, dok su kćerke u većini slučajeva, a na osnovu primjera iz moje bliže i dalje okoline, naklonjenije i više vezane za porodicu. Ako bi me Bog dragi opet obradovao djetetom, bio bih presretan kada bi to opet bila kćerka – kaže Eldin za naš portal.

Glumac Darko Tomović, otac kćerke Lane, ne krije da je svjestan da je na našim prostorima i dalje zastupljeno mišljenje da je rođenje kćerke “neuspjeh” u odnosu na rođenje sina.

Znam neke primjere i svjedočio sam promjeni razmišljanja kod takvih ljudi. Onima koji i dalje, možda, razmišljaju na takav način bih poručio: “Imajte kćerke i posmatrajte ličnu promjenu kroz odnos između oca i kćerke – kazao je on u jednom od intervjua.

Producent i reditelj Ademir Kenović ima četiri kćerke; Mirnu, Rinu, Diju i Adu.

Vrijeme koje provodim s porodicom mi je najdragocjenije, najljepše, nenadoknadivo. Gdje god one vole da budu volim i ja, gdje je njima prijatno, i meni je, volim ih gledati, to me odmara. Za sve četiri svoje kćerke mogu reći da bih volio da su uvijek sretne, prije svega kako žive, zatim da otvoreno komuniciraju s drugima, da su bezbjedne i uvijek okružene s mnogo ljubavi – rekao je u jednom od intervjua.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Pet savršenih poklona za prvi rođendan

Naredna priča

Porodila se bh. manekenka

Najnovije iz Samo za Tatu

-->