fbpx

Amila Lačević Ćoralić za Kidsinfo: Savjeti za uređenje sanjive i nježne sobe za bebu

Uređenje sobe za bebu može biti pravi izazov. Čak i ako znate kako želite da ova prostorija u vašem domu izgleda, nekada je teško napraviti razliku između stvari koje vam trebaju i onih koje su lijepe, ali često nefunkcionalne.

Kroz iskustvo uređenja sobe za bebu nedavno je prošla Amila Lačević Ćoralić, portparolka u jednom federalnom ministarstvu koja u slobodno vrijeme uživa u druženju sa ženama koje je okupila na svom Instagram profilu @shmeezla. Amila je u avgustu na svijet donijela sina Isaka, a otkriva nam u čemu je pronalazila inspiraciju kada je riječ o uređenju njegove sobe.

Inspiraciju sam pronašla u želji da napravim prostor u kojem ćemo uživati. Željela sam da to bude prava soba za novorođenče, sanjiva i nježna, u neutralnim bojama. Da ispunjava svrhu, bude funkcionalna, ali i estetski zanimljiva. Bilo mi je bitno da komadi namještaja koje stavljam unutra budu praktični i da ispunjavaju svoj zadatak, ali i da se stilski uklapaju, te da na kraju sve bude jedna cjelina. I zaista je tako, kada uđete u njegovu sobicu kao da ste kročili u drugi svijet – kaže ona.

Objašnjava nam šta svaka bebeća soba treba da ima.

Kolijevku ili krevetac, koji mi za spavanje planiramo koristiti samo tokom dana, dok ćemo noći provoditi zajedno. Za početak smo uzeli kolijevku koju će koristiti tokom prvih šest mjeseci, a koju potpisuje švedski brand Baby Bjorn. Zatim je bitno da ima ormar jer naša dječija sobica nije baš velika, tako da je bilo jako bitno napraviti jedan ozbiljan kutak za odlaganje, te prostor za presvlačenje. Nekako sam željela da mi je sve na dohvat ruke, a da nas ničim ne „zatrpam“. Bilo mi je bitno i da sve bude svijetlo i prozračno – objašnjava Amila.

Otkriva nam da li im se, do sada, neki komad namještaja  pokazao kao nepotreban ili nefunkcionalan.

Još uvijek je suviše rano da bih vam mogla odgovoriti na to pitanje i za sada se sve pokazalo krajnje funkcionalno. Nema ni puno prostora za grešku jer je u sobi nekoliko osnovnih komada, tačnije ormar, komoda koja je u isto vrijeme i prostor za presvlačenje, kolijevka i nešto ukrasnih detalja poput baldahina, zidnih tapeta i polica. Imamo prostor za kadicu koju postavimo svaku noć pred kupanje i onda je sklonimo i to je to. Smanjili smo mogućnost greški na minimum – kaže.

Roditeljima koji tek opremaju sobu za bebu Amila savjetuje da uživaju u procesu.

– Treba da se prepuste emocijama i da uživaju u procesu jer svaka od sitnica, koju stavljate na svoje mjesto s najvećom ljubavlju u najljepšem mogućem iščekivanju, zaista donosi nevjerovatnu radost. Predivni su svi ti momenti koje budući roditelji provode zajedno u pripremi. Nikada kačenje zavjesa, zakucavanje polica i zavrtanje šarafa nije bilo, niti će biti praćeno s toliko smijeha i poljubaca – zaključuje.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Napravite krempitu po receptu Tijane Dapčević

Naredna priča

Istraživanje: Kako i zašto ekološka anksioznost utiče na odluke o potomstvu?

Najnovije iz BEBE

-->