fbpx

Istraživanje u BiH: Polovina poremećaja mentalnog zdravlja nastaje prije 14. godine života

Polovina poremećaja mentalnog zdravlja nastaje prije 14. godine života, a većina ne bude na vrijeme otkrivena.

Istraživanje koje je proveo UNICEF pokazuje da 1 od 4 djece doživljava više simptoma lošeg mentalnog zdravlja. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, depresija je vodeći uzrok bolesti mladih dok je samoubistvo vodeći uzrok smrti mladih između 15 i 29 godina.

Od pojave COVID-a, situacija sa mentalnim zdravljem mladih je postala alarmantna. Loše mentalno zdravlje ometa sve aspekte njihovog zdravlja uključujući emocionalnu dobrobit i socijalni razvoj. Mladi se osjećaju društveno izolirani, nesigurni u međuljudskim odnosima i u budućnost i neodovoljno jaki da se izbore s tim. U Bosni i Hercegovini ne postoji posebna strategija koja regulira zaštitu mentalnog zdravlja mladih što usložnjava postojeću tešku situaciju.

Naime, institucije koje djeluju u oblasti mentalnog zdravlja, obzirom na porast potreba, vrlo često nemaju dovoljno kapaciteta. Istovremeno, mladi uglavnom nemaju ni jasnu ideju kome i gdje se obratiti ali također nemaju ni dovoljno povjerenja u sistem. Posebno zabrinjavajuće je što je stigma vezana za mentalno zdravlje mnogo jača od straha kojeg mladi ljudi proživljavaju svakodnevno boreći se sa svojim poteškoćama.

U posljednje vrijeme pojavile su se i aplikacije gdje mladi, na njima blizak način, mogu dobiti prvu podršku i savjet, što je važan dio pomoći. Ipak, mladi koji se bore sa poremećajima mentalnog zdravlja trebaju pristup dosljednoj i dugoročnijoj podršci. Direktan kontakt je neophodan i nezamjenjiv u pružanju podrške kada je mentalno zdravlje u pitanju.

Udruženje Amica Educa, ulaže financijske resurse, znanje i iskustvo kako bi pružili podršku, osnažili i educirali mlade ljude i smanjili društvenu stigmu vezanu za mentalno zdravlje. U okviru projekta „Mladi/e agenti/ce društvenih promjena“, mladi su dobili priliku da prisustvuju radionici„Mentalno zdravlje mladih“ na kojoj su stekli osnovna znanja o najčešće prisutnim poteškoćama mentalnog zdravlja, oblicima (stručne) podrške kao i načinima pružanja pomoći sebi i drugim mladim osobama koji se suočavaju sa poteškoćama – navodi program direktorica Udruženja Amica Educa, Ivona Erdeljac.

Jedna od sudionica projekta izjavila je da joj je važno bilo shvatiti da je mentalno zdravlje mnogo širi pojam od samih mentalnih bolesti.

Ako na vrijeme reagiramo i obratimo se za pomoć, mnoge stvari možemo popraviti u svom životu. Isto tako, osvijestila sam kolika je povezanost između mog fizičkog i psihičkog zdravlja, koliko je važno znati upoznati sebe i naučiti se brinuti o svim aspektima svog zdravlja. Ovo nije bila obična radionica, ovo je bilo učenje za život! – kazala je ona.

Radionica Mentalno zdravlje mladih je samo jedna od niza aktivnosti koja se realizira u okviru projekta „Mladi/e agenti/ce društvenih promjena“. Nakon obuke, volonteri projekta imaju priliku za kreiranje online materijala koje objavljuju na društvenim mrežama a koje se mogu pogledati na Facebook stranici projekta. Više informacija o projektu i Udruženju možete naći na web stranici Udruženja i Facebook stranici Udruženja Amica Educa.

(bljesak.info, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Knjige za djecu uzrasta do 18 mjeseci

Naredna priča

Beauty tajne Jelene Blagojević Harbinja: Našminkajte se za 5 minuta

Najnovije iz Zdravlje

-->