fbpx

Magistrica pedagogije Aida Čorbo za Kidsinfo: Kako povećati samopouzdanje kod djece?

Aida Čorbo je magistrica pedagogije, ali i majka troje mališana. Za Kidsinfo piše o odgojnim principima koji će vam pomoći ukoliko imate neke roditeljske dileme.

U nastavku pročitajte njen tekst.

Samopouzdanje proizilazi iz osjećaja kompetentnosti, tako da samopouzdano dijete može pozitivno i realno razumjeti svoje sposobnosti koje proističu iz njegovih malih i velikih postignuća. Roditelji, vaše ohrabrujuće riječi mogu pomoći u izgradnji samopouzdanja vašeg djeteta, posebno kada usmjerite pažnju na njegov trud i specifične sposobnosti.

Pozitivan osjećaj koji svako dijete treba imati prema sebi jedan je od najljepših darova koje roditelji daju svojoj djeci u cijelom života. Kako biste na pravi način pomogli svome djetetu u tom smjeru trebate odigrati učinkovitu ulogu, zato ćemo vam pomoći u tome kroz savjete o podizanju samopouzdanja kod djece.

● Dajte djetetu priliku da bira. Ovakva prilika u kojoj djeca biraju i donose odluke ključ je samopouzdanja. To im daje osjećaj hrabrosti i osnažuje njihovo samopouzdanje. Započnite s treningom donošenja odluka na osnovnom nivou i postupno to unapređujte. Naprimjer zamolite dijete da odabere šta će jesti za doručak. Kada želite izaći u park pripremite mu nekoliko odjevnih kombinacija i pitajte ga koju želi obući. Odabir između jednostavnih stvari od malih nogu ojačat će s vremenom njegovu moć odlučivanja. Na ovaj način dijete se priprema da u budućnosti može sa velikim povjerenjem odlučivati o složenim pitanjima.

● Odvojite se po strani. Roditelji koji čine sve za svoju djecu i brinu se o svim njihovim osobnim problemima, ni na koji način nisu postupili u njihovu korist. Budite strpljivi i prepustite djetetu da radi svoje. Na primjer, roditeljima je mnogo lakše i brže odjenuti malo dijete (prije školske dobi), ali bolje je odstupiti i djetetu pružiti priliku da nauči nove vještine. Što se sa više izazova dijete suočava od najranije dobi to će se njegove sposobnosti snažnije razvijati. Jedan od najočitijih rezultata koji uvećava samopouzdanje kod djece je kada vide da mogu sami uraditi nešto bez vaše pomoći.

●  Jasno objasnite djetetu da niko nije savršen. Djeca, posebno ona školske dobi bivaju pod stresom i počinju osjećati tjeskobu pokušavajući se natjecati sa svojim vršnjacima. Zapravo, oni traže način da dokažu da imaju različite prednosti u odnosu na svoje vršnjake. Vi kao mudar i razuman roditelj, morate svoje dijete osvijestiti da niko na ovom svijetu nije savršen i da niko od njega ne očekuje da će ono biti savršeno. Način na koji ćete postupiti sa djetetom kada pogriješi odredit će njegovo buduće ponašanje kao i nivo samopouzdanja. Zato kada se suočite sa njihovim pogreškama nemojte se ponašati tako da oni pomisle da je njihova vrijednost zanemarena zbog tih pogrešaka. Razgovarajte sa svojim djetetom o ovome.

● Dijete ne treba hvaliti bez potrebe. Nemojte dijete uvjeravati da je nešto dobro uradilo, ako to nije tako.

● Dijete treba zamoliti da vam pomogne u kućanskim poslovima, jer pomaganje u kućnim poslovima, naravno onima koji su u skladu sa uzrastom djeteta, daje osjećaj kompetentnosti djetetu.

● Nemojte ga uspoređivati sa drugom djecom. Umjesto toga prepoznajte i vrednujte talente i egzistencijalnu prirodu djeteta.

● Provodite vrijeme sa svojom djecom jer stvaranje snažnog odnosa sa djetetom jamčit će mu samopouzdanje u svim fazama njegovog života.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Naomi Campbell otkrila kako se ostvarila u ulozi majke

Naredna priča

Interijer: Porodični dom Rickyja Martina

Najnovije iz VIJESTI

-->