fbpx

Počela nova školska godina: Evo šta će dočekati djecu u klupama

U većini osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj danas počinje nova školska godina, a nastava će se odvijati u školskim klupama uz trajanje časova od 45 minuta.

Početak nastave biće odgođen u jednoj osnovnoj i dvije srednje škole u Srpskoj zbog uređenja školskih objekata, dok su u ostalim školama stvoreni uslovi za nesmetan početak nastavnog procesa.

U školskoj 2021-2022. godini počinje da se primjenjuje novi nastavni plan i program u osnovnim školama.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, školsku 2021-2022. godinu u Republici Srpskoj pohađaće 85.500 osnovaca i 36.000 srednjoškolaca.

U Republici Srpskoj ima 187 osnovnih i 95 srednjih škola, od kojih 89 javnih i šest privatnih srednjih škola.

Institut za javno zdravstvo izdao je preporuke za nošenje zaštitnih maski u školama, prema kojima svi učenici u Srpskoj obavezno treba da nose zaštitne maske prilikom ulaska u školu i izlaska iz škole, odlaska u toalet i u svim drugim situacijama kada su izvan svog razreda, odnosno na mjestima gdje se susreću sa djecom iz drugih odjeljenja/razreda.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uputilo je ranije svim osnovnim i srrednjim školama zvanične preporuke za odvijanje nastave u školama za školsku 2021/22. godinu koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Pored opštih preporuka za organiazciju nastavnog procesa, Institut je propisao i preporuke za zaposleno osoblje i preporuke za učenike u uslovima pandemije, kao i preporuke za upotrebu maski.

Direktori škola su dužni da sprovode mjere bezbjednosti za zaštitu zdravlja učenika i nastavnika i njihove sigurnosti u školi u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast osnovnog vaspitanja i obrazovanja i u skladu sa preporukama Instituta.

U drugi razred uveden je novi predmet “Digitalni svijet”, a digitalizovano je još 18 udžbeničkih sadražaja koji su nastavnicima i učenicima dostupni na platformi Ministarstva prosvjete i kulture.

Sve preporuke možete pročitati OVDJE.

Podsjetimo da će ove godine učenici osnovnih škola sa područja grada Banjaluka dobiti besplatne udžbenike.

– U cilju ušteda i smanjenja troškova za nabavku udžbenika tokom narednih godina, a po uzoru na mnoge razvijenije i ekonomski stabilnije gradove, roditelji pri preuzimanju kompleta udžbenika potpisuju revers, kako bi one udžbenike koji budu očuvani mogli da vrate i kako bi oni mogli biti iskorišteni za neku od narednih godina. To se ne odnosi na radne sveske i slične udžbenike koji se popunjavaju u toku nastavnog procesa, već na udžbenike koji su se i ranijih godina mogli koristiti više puta – rekli su iz Gradske uprave.

Dodaju da u slučaju da djeca oštete, izgube ili pošaraju udžbenike, roditelji neće plaćati odštetu, niti snositi bilo kakvu drugu odgovornost. Takođe, udžbenici koji nedostaju poput onih iz vjeronauke, biće dostavljeni naknadno.

Grad je prvobitno planirao nabavku udžbenika učenicima od trećeg do devetog razreda, a nakon odluke Vlade Republike Srpske da finansira udžbenike za treći i četvrti razred u svim opštinama Republike Srpske, kako se ne bi duplirali udžbenici, Grad Banja Luka finansira nabavku udžbenika od petog do devetog razreda.

S obzirom na to, sredstava koja je Grad prvobitno predvidio za udžbenike za treće i četvrte razrede u iznosu od oko 300.000 KM, biće  usmjerena za drugi vid podrške za osnovce i srednjoškolce, jer Grad priprema set podrške koji se odnosi na pronatelitetnu politiku.

Upravo zbog toga, cilj je da se što više udžbenika očuva i iskoristi bar dvije, tri godine, kako bi svake naredne godine iznos za kupovinu besplatnih udžbenika bio manji, a kako bi se novac prusmjerio u sufinansiranje prevoza đaka, gradnju igrališta, dvorana ili za druge vidove podrške mladima.

(buka.com, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Savjeti za uređenje teen sobe: Fokus na funkcionalnosti, udobnosti i ličnom pečatu

Naredna priča

Naomi Campbell otkrila kako se ostvarila u ulozi majke

Najnovije iz VIJESTI

-->