fbpx
/

Nova školska godina: Modeli nastave, mjere zaštite i vakcinacija nastavnog osoblja

Ljetni raspust se polako, ali sigurno bliži svom kraju, što je svakako znak učenicima da treba da se spreme za nove školske uspjehe.

I dok je prije početka pandemije koronavirusa jedno od glavnih pitanja bilo: „Šta treba nabaviti kako bi dijete bilo spremno za polazak u školu?“, prioritet je sada dobilo pitanje o načinu realizacije nastave, te o zaštiti djece i nastavnog osoblja od potencijalne zaraze. Kao što to obično biva u Bosni i Hercegovini, odgovori na ova pitanja zavise od entiteta, odnosno od kantona u kojem se škole nalaze. Iako pojedini nadležni, još uvijek, nisu donijeli odluku o načinu realizacije nastave, odnosno nisu odgovorili na naš upit, istražili smo šta su odlučili oni koji su već pregovarali o ovom pitanju. Aspekt smo stavili na način realizacije nastave, zaštitu učenika i nastavnog osoblja, kao i na vakcinaciju.

Prema podacima iz nadležnog Ministarstva, nastava će u Tuzlanskom kantonu (TK) početi prvog dana mjeseca septembra po redovnom planu i programu, uz obavezno poštovanje važećih naredbi i preporuka nadležnih.

Bit će planirani i modeli održavanja nastave za đake koji moraju biti u samoizolaciji, kao i za roditelje i đake koji spadaju u ugrožene skupine, te su utvrđene i preporuke za sigurno održavanje nastave u kontekstu COVID-19 infekcije – izjavio je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Plan je da se izvrši analiza o ukupnom broju uposlenih po ustanovama, broju vakcinisanih s jednom ili obje doze, kao i broju onih koji su prebolovali COVID-19 u posljednjih šest mjeseci, ali i broju onih koji nisu niti vakcinisani, niti su prebolovali COVID-19. Analiza stanja bit će urađena polovinom septembra, te će tada, u skladu s epidemiološkom situacijom, biti donesena odluka o nastavku i modelu obrazovanja. Istaknuto je i to da je online model nastave opcija ukoliko za tim bude potrebe.

Nadležni u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) imaju slične planove. Naime, nastava za 40.000 školaraca počinje 1. septembra, a izvodit će se u školskim prostorijama, dok će čas trajati 45 minuta.

Spremno je, ukoliko dođe do značajnijeg porasta broja oboljelih od koronavirusa, da se pređe na jedan od modela nastave koji smo koristili tokom prošle školske godine, uključujući i potpuni prelazak na online. Ja se nadam da neće doći do toga i vjerujem da ćemo, na taj način, popraviti stanje kvaliteta izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama – ističe resorni ministar obrazovanja prof. dr. Spahija Kozlić koji ne krije da je prošlogodišnja nastava dovela do određenog pada kvaliteta u obrazovanju.

Nastava će se odvijati u skladu s epidemiološkim mjerama, koje predviđaju dezinfekciju svih prostorija. Ministarstvo je, napominje Kozlić, ranije uputilo preporuku prosvjetnim radnicima da se vakcinišu, a do kraja sedmice škole imaju obavezu da im dostave i podatke o broju vakcinisanih.

U BPK Goražde nastava će početi 1. septembra, a novina je to da za vrijeme trajanja nastave učenici i nastavnici neće morati nositi zaštitne maske.

Nastava će se odvijati po A modelu, što znači da će učenici ići redovno u školu, čas će trajati 45 minuta, dok je stabilna epidemiološka situacija koju ćemo pratiti i u narednom periodu i u skladu s tim i prilagođavati nastavu. Cilj je da učenike što više zadržimo u školskim klupama i da školsku godinu provedemo u školi – izjavila je ministrica obrazovanja Biljana Begović i dodala da su spremni za prelazak na drugačiji model nastave ukoliko za tim bude potrebe.

Školska godina u Unsko-sanskom kantonu (USK) počinje u ponedjeljak, 6. septembra. Planira se i priprema za redovno odvijanje obrazovnog procesa u školama, međutim, odluka o tome donijet će se nakon detaljne analize zdravstveno – epidemiološke situacije i konsultacija sa Kriznim štabom.

Naš je stav da bismo se trebali vratiti „starom“ načinu odvijanja obrazovnog procesa, odnosno omogućiti povratak djece u škole na časove u trajanju od 45 minuta. Ipak, s obzirom da je najavažnije zdravlje djece i prosvjetnih radnika, odluku ćemo donijeti  u konsultaciji sa Kriznim štabom i na osnovu pokazatelja o zdravstveno-epidemiološkoj situaciji. Trenutno se vakcinisalo između 30 i 40 posto zaposlenog osoblja u osnovnim i srednjim školama, što je definitivno bolja situacija u odnosu na prošlu godinu -riječi su ministra obrazovanja USK Almina Hopovca.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) nastava bi trebala početi 6. septembra.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta se zalaže da školska godina počne u punom kapaciteti na način da se djeca i nastavnici vrate u školske prostorije, ali je Krizni stožer taj koji donosi preporuke i odluke za epedemiološku situaciju i Ministarstvo će te preporuke pratiti kao i dosad – rekao je ministar Rašid Hadžović.

Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS rekla je da će ovo ministarstvo predložiti Vladi Republike Srpske da nastava u Republici Srpskoj započne 1. septembra u školskim klupama, uz trajanje časova od 45 minuta i bez podjele odjeljenja na grupe. To znači da će nova školska godina početi na način na koji se odvijala prije pojave koronavirusa. Ministrica je rekla da bi učenici trebalo da imaju mali i veliki odmor kao i ranije, a da će u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije škole nastavu organizovati u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Sve škole i đački domovi su pristupili pripremama svojih objekata, dezinfekciji prostora, obezbjeđenju dezinfikatora i sredstava za higijenu, kako bi se nesmetano započela nova školska godina.  Institut za javno zdravstvo propisao je preporuke za organizaciju nastavnog procesa, preporuke za zaposleno osoblje i preporuke za učenike u uslovima pandemije kojih će se učenici i nastavnici, kao i do sada, morati pridržavati – istakla je ministrica.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Prostor samo za njih: Zavirite u kućicu za igru djece Kourtney Kardashian

Naredna priča

Nastava u KS počinje 1. septembra: Što više učenika što češće u školskim klupama

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->