fbpx

Učiteljica Lemana Terzimehić za Kidsinfo: Priprema djeteta za polazak u 1. razred

Lemana Terzimehić je Danijeva mama, Aldinova supruga i učiteljica koja se, kako ističe, nada da uspješno balansira između privatnih i poslovnih obaveza, prijateljskih i društvenih odnosa, te svih drugih uloga koje su joj po rođenju ili sticajem okolnosti pripale. Za naš portal piše o jednoj od najljepših, ali i, kako često možemo čuti, najtežih životnih uloga, onoj roditeljskoj.

S obzirom na činjenicu da je učiteljica, Lemana je u današnjem tekstu otkrila kako roditelji mogu djeci olakšati polazak u prvi razred.

Polazak djeteta u prvi razred veliki je događaj i za dijete i za roditelje. Svojevrsna je to prekretnica u psihičkom, ali i fizičkom smislu.

Dijete ulazi u potpuno novi svijet. Upoznaje nove autoritete, modele i obrasce ponašanja, stiče nove obaveze i uči kako da se nosi s njima. Upoznaje nove vršnjake, uči da dijeli prostor, te da uvažava druge i drugačije. Odvaja se od roditelja. Djeca koja su išla u vrtić lakše podnose separaciju od djece koja nisu, pa je to još jedan značajan stresor u cijeloj toj priči. I za roditelje to zna biti izuzetno stresan period. Polaskom u školu dijete prestaje da bude „beba“, nije više „malo“, ono sada ima novi socijalni krug, razvija nove odnose, treba vrijeme i koristi vrijeme bez roditelja. No, iako se čini da to može i treba biti samo stresno, nije tako. Kvalitetnom i pravovremenom pripremom, možemo, koliko-toliko, olakšati taj proces. O tome šta dijete treba naučiti prije polaska u školu, pisala sam u jednom ranijem tekstu koji možete pročitati ovde.

Ovom prilikom govorit ću više o samoj pripremi za polazak u prvi razred.

Evo nekoliko stvari koje možete zajedno uraditi:

1. Odaberite jedan dan i zajedno s djetetom idite u kupovinu školskog pribora. Prije polaska se dogovorite šta vam treba i šta ćete kupiti. Napravite spisak neophodnih stvari, odredite koliko novca imate ili možete potrošiti (učite ih racionalnom korištenju i raspolaganju novcem, te odgovornom ponašanju). U kupovini se držite dogovora i budite dosljedni.

2. U sobi ili stanu odredite prostor za rad i učenje. Zajedno složite pribor, sveske i ostale materijale neophodne za nastavu. Pokušajte što više osamostaliti dijete da samo slaže i sprema svoje stvari. Objasnite da je sada „veliki/a“ i da ima nove obaveze i odgovornosti.

3. Prošetajte do škole, razgledajte okolni prostor i upoznajte dijete sa okolinom. Ukoliko dopuštaju, uđite i u samu školu. Pokažite mu prostorije koje će koristiti (učionicu, sportsku salu, kuhinju, biblioteku i sl.). Nemojte ga plašiti. Učinite mu školu bliskom. Objasnite koliko će vremena provoditi, šta će raditi, kako će izgledati radni dan, koliko će časova imati, kada su pauze/odmori i koliko traju, kada jedu užinu, koriste toalet i sl.  Razgovarajte o novim drugarima, o tome kako će se družiti, ali i zajedno učiti. Ukoliko poznajete neku djecu koja će, također, krenuti u prvi razred, dogovorite s njihovim roditeljima druženje u školskom dvorištu. Ponesite loptu, vijaču ili nešto drugo. Neka školu dožive kao svoj prostor, kao nešto što će im vremenom postati blisko.

4. O učiteljici/učitelju govorite realno. Nemojte njome/njime da plašite dijete: “A, vidjet ćeš ti kad dođeš kod učiteljice/učitelja. Sredit će ona/on tebe!“ Time razvijate strah od učiteljice/učitelja i dijete može stvoriti otpor prema školi. Također, nemojte idealizirati učiteljicu/učitelja. Objasnite im šta je to što ona/on radi, čemu će ih učiti, kako će provoditi slobodno vrijeme i sl.

5. Ukoliko se dijete nije ranije odvajalo od roditelja, ostavite ga sat-dva kod nekoga kod koga obično nije ostajao (rodbine, prijateljice, komšinice i sl.). Dijete se treba navikavati na osobe koje ne poznaje dovoljno dobro, kako ga susret sa učiteljicom/učiteljem ne bi dodatno stresirao.

6. Veoma je važno što više razgovarati s djetetom, da biste upoznali njegove strahove, očekivanja i sl. Objasnite da je uredu biti zabrinut, imati strah i sl., ali i to da je škola mjesto u kojem će se i smijati, uživati, igrati i zabavljati.

7. Temu škole približite kroz čitanje priča ili pjesmica o školi. Ilustrujte pročitano. Neka dijete nacrta kako vidi/zamišlja svoju školu, ruksak, učitelja/učiteljicu.

8. Zajedno odaberite odjeću za prvi dan škole. Svojevrstan je to praznik i za dijete i za roditelje. Isplanirajte taj dan. Dogovorite neku šetnju ili nešto drugo nakon svečanog prijema. I najvažnije, budite nasmijani. I dijete će lakše podnijeti tu promjenu u svom životu.

9. Ukoliko taj strah izaziva neke ekstremne oblike ponašanja (što se može desiti), pa dijete na samo spominjanje škole vrišti, baca stvari oko sebe, čupa kosu, ne želi prići školi i sl., nemojte oklijevati potražiti stručnu pomoć.

Polazak u I razred najčešće prođe bez problema. Djeca, ali i roditelji slave taj dan kao jedan veliki početak. Raduju se novim iskustvima, s nestrpljenjem očekuju prvi susret sa učiteljicom/učiteljem i s osmijehom koračaju dalje. Neka budućim prvačićima to životno putovanje bude prilika za neprestano učenje i usavršavanje, sticanje i razvijanje univerzalnih ljudskih vrijednosti neophodnih za stvaranje boljeg društva.

Sretno.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Zavidna figura u sedmoj deceniji: Lepa Brena otkrila na čemu zasniva ishranu

Naredna priča

Prostor samo za njih: Zavirite u kućicu za igru djece Kourtney Kardashian

Najnovije iz VIJESTI

-->