fbpx

Časovi muzike i pjevanja za djecu iz SOS porodica

Svjetska omladinska orkestralna Fondacija, u partnerstvu sa SOS Dječijim selima BiH, pokrenula je projekat WYO4CHILDREN u Bosni i Hercegovini kroz koji će djeca tokom godine  dana biti uključeni u aktivnosti  časova pjevanja. Projekat se realizuje uz podršku Fondacije za kulturu i umjetnost – instrumentalnog tijela Fondacije Terzo Pilastro – Internazionale.     

 – Umjetnost igra vodeću ulogu u kulturnom i duhovnom rastu osobe i razvoju kolektivne svijesti zahvaljujući kojoj nestaju sve razlike, a nastaje konstruktivni dijalog među ljudima. Čak i više u ovom trenutku trajne globalne krize, projekat WYO4CHILDREN Svjetskog omladinskog orkestra u potpunosti odražava duh koji animira rad Fondacije Terzo Pilastro – Internacionalne i Fondacije za kulturu i umjetnost. Prije svega da trenira mlade talente koji favorizuju razvoj njihove kreativnosti, a istovremeno omogućava umjetnicima da se bave muzikom u periodu u kojem je koncertna aktivnost obustavljena. Poruka univerzalne harmonije koju prenosi Svjetski omladinski orkestar danas je obogaćena još jednom porukom: muzika je melem za dušu i simbol ponovnog pokretanja života nakon COVID-19 – kaže prof. dr Emmanuele FM Emanuele, predsjednik Fondacije Terzo Pilastro

Djeca do 14 godina zajedno sa mentorom Latifom Moćevićem tokom godine će kontinuirano kroz 160 sati pohađati časove pjevanja i hora. 

Vjerujemo da je obrazovanje ključno za osnaživanje djece i mladih kao i cijele zajednice. SOS Dječija sela u Bosni i Hercegovini uvijek ističu važnost obrazovanja za budućnost djece i njihov individualni razvoj. Prošla godina nije bila laka za djecu, jer su učenje na daljinu i socijalna izolacija donijeli mnoge izazove. Projekt Fondacije svjetskog omladinskog orkestra zaista je prekrasna prilika za mlade ljude da uče i ponovo uspostavljaju veze s vršnjacima kroz muziku i umjetnost. Zahvalni smo na ovoj prilici i radujemo se saradnji u budućnosti sa našim novim prijateljima iz WYOF-a – kazao Adnan Alikadić, programski direktor SOS Dječijeg sela Sarajevo.

Svjetski omladinski orkestar radi na širenju poruke mira i razumijevanja među ljudima, ali ove godine naše opredjeljenje poprima još dublje značenje. Umjetnost, ključna hrana za ljudsku dušu, zapravo je snažno sredstvo za suočavanje sa trenutnom situacijom – rekao je Maestro Damiano Giuranna, osnivač i muzički direktor WYO-a. 

Dva puta godišnje Orkestar uključuje oko 100 talentovanih mladih muzičara sa glavnih univerziteta, konzervatorija i akademija, koji predstavljaju pet kontinenata. Ove godine odlučili su pomoći dječacima i djevojčicama iz SOS Dječijih sela BiH. Više informacija o Fondaciji možete pronaći na stranici i ovde, a kako možete podržati rad SOS Dječijih sela BiH možete saznati na web stranici.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Dječiji rođendani u domovima poznatih

Naredna priča

Pedijatrica Maja Karač: Majčino mlijeko je nezamjenjiva hrana u prvih šest mjeseci života bebe

Najnovije iz VIJESTI

-->