fbpx
/

Sertifikovana savjetnica za ishranu i suplementaciju Ilhana Miketek za Kidsinfo: Vodič za uvođenje nemliječne ishrane bebama

Ilhana Miketek, sertifikovana savjetnica za ishranu i suplementaciju, na svom Instagram profilu @hanamamakana govori o ishrani beba. Upravo toj oblasti pripada i tema o kojoj piše za Kidsinfo, a fokus je stavila na savjete kada je riječ o uvođenju nemliječne ishrane

Uvođenje nemliječne ishrane pred mnoge majke stavlja dileme. Kome vjerovati? Kada početi? Sa čime početi?

Ukoliko pedijatar, zbog zdravstvenih razloga, ne odluči drugačije, preporučujem da s uvođenjem nemliječne ishrane počnete s navršenih šest mjeseci bebinog života. Prema posljednjim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, bebi možete uvesti sve namirnice odmah na početku nemliječne ishrane. Također, ne odgađa se uvođenje alergena i fermentisanih mliječnih proizvoda.

Moje iskustvo, do kojeg sam došla kroz pisanje Planova ishrane za bebe, je pokazalo da majke, većinom, bebi prvo daju pirinčanu kašu, što je, po mom mišljenju, velika greška. Moja preporuka je da na početku nemliječne ishrane bebi date lako varljivo, sezonsko i ukoliko je moguće domaće, netretirano voće i povrće.


Kada su u pitanju femrentisani mliječni proizvodi, s obzirom na to da oni ometaju apsorpciju željeza, moja preporuka je da njihovo uvođenje odgodite do desetog mjeseca bebinog života.

Kako i sa čime početi?

– Namirnica treba da bude prikladna dobi djeteta (šest mjeseci bebine starosti)

– Ukoliko dojite bebu, namirnica treba da je dio vaše svakodnevne ishrane

– Namirnica treba biti trenutno u sezoni

– Ukoliko je moguće, namirnica treba imati poznato porijeklo, odnosno da je riječ o domaćem, netretiranom voću i povrću

– Počnite sa lako probavljivim povrćem (naprimjer tikvica)

Trebate znati da se svaka nova namirnica uvodi tri dana. Samo se prva namirnica daje sama, a sve ostalo se kombinuje s već uvedenom namirnicom. Nova namirnica se uvijek daje u kasno prijepodne, podne ili rano poslijepodne, kako bi se do večernih sati ispratila moguća alergijska reakcija.

Beba ima jedan obrok, tačnije doručak tokom prvih mjesec i po do dva. Nakon toga se uvodi ručak, a večera se uvodi mjesec i po do dva od uvedenog ručka. Važno je zapamtiti da je majčino mlijeko ili adaptirana formula osnovna hrana tokom prve godine dana, te u slučaju faze odbijanja hrana majka ne bi trebala da brine.

Na šta treba obratiti pažnju?

– U prvoj godini djetetovog života nemojte koristiti šećer i so.


– Kada su u pitanju jogurt i sir važno je da u sastavu nemaju mlijeko u prahu, ni dodanu so.

– Kada kupujete suho voće, bitno je da ono bude bez sumpora i konzervansa.

– Žitarice i mahunarke su specifične zbog toga što se potapaju zbog sadržine fitinske kiseline. Žitarice cijelog zrna se potapaju minimalno dva sata prije kuhanja, a grašak i boranija, odnosno mahune, se ne potapaju.

Kada bebi uvesti vodu?

Beba do šestog mjeseca treba isključivo da doji ili da pije adaptiranu formulu. Kada bebi uvedete nemliječnu ishranu počnite joj davati vodu iza obroka, kao i tokom dana. Preporučeni dnevni unos sa šest mjeseci bebine starosti je 60 mililitara. Svaki mjesec povećavajte unos vode za 10 mililitara, tako da sa 12 mjeseci beba pije 120 militara na dan. Kada je u pitanju beba koja doji, sve dok doji na zahtjev nije zabrinjavajujuće ako popije manju količinu vode od preporučene.

Kako sigurno hraniti bebu?

Hranite bebe isključivo u sjedećem položaju i to tako da uvijek može da vidi lice osobe koja je hrani, a poželjno je da beba jede za vrijeme obroka ostalih članova porodice.

Ukoliko beba još nije samostalno sjela, hranite je tako što vi sjednete u „turski“ položaj, a bebu stavite da sjedi vama u krilu. Bebu nemojte hraniti dok plače, leži, hoda, trči, priča ili se igra.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Naida Kundurović Zečević poslala važnu poruku o dojenju: Uradite najbolje za vaše dijete

Naredna priča

Zabava iz snova: Zavirite na prvi rođendan kćerke Amne Branković

Najnovije iz BEBE

-->