fbpx

Strahinja Ćalović za Kidsinfo: Roditeljstvo je i ljepše i napornije nego što sam očekivao

Instagram profil koji je brojnim korisnicima adresa kada su u potrazi za simpatičnim objavama, punim humora svakako je „Tatin dnevnik“. Naime, riječ je o digitalnom dnevniku koji svjedoči o avanturama i svakodnevici četverogodišnjeg Vukana i trogodišnje Višnje, a iza kojeg stoji njihov tata Strahinja Ćalović.

Strahinja za Kidsinfo govori o porodici, s posebnim aspektom na ulogu oca. Na početku razgovora otkriva koliko je izazovno odgajati djecu koja su generacijski bliska s obzirom na činjenicu da je razlika između Vukana i Višnje 16 mjeseci.

Strahinja: Ako mene pitate, a pitate jer je ovo intervju sa mnom, vrlo je izazovno. Glavna prednost je to što imaju nekoga kraj sebe i što se Vukan ni ne sjeća perioda kada je bio jedinac. Navikli su jedno na drugo i vjerujem da će im to kasnije u životu biti korisno da imaju prisnije kontakte s bliskim ljudima i da lakše zasnivaju odnose na međusobnom povjerenju.

Ne priča se o psihološkim problemima roditelja i djece. Tu već zaostajemo za razvijenim svijetom, a podjednako je bitno kao i fizičko zdravlje

Kidsinfo: Vukan je u, takozvanom, todlerskom uzrastu. Šta je ovaj uzrast Vama i Mariji kao roditeljima donio?

Strahinja: Osim što je todler, Vukan je todler u doba novih tehnologija i to je možda najveći izazov trenutno. Iako se trudimo, kao i svi roditelji, da djeci ograničimo vrijeme pred ekranima uopšte, to postaje sve teže. Vrlo je lako zaključiti da su impulsi koje dobijaju sa digitalnih platformi, bilo da je to TV, računar ili konzola za igrice, dosta jači od svih ostalih impulsa koje mogu da dobiju ako ne računamo one koji podrazumijevaju i fizičku aktivnost. Pored toga, iako je razlika mala, Vukan svakako ide par koraka ispred Višnje pa mu je često dosadno da se igra samo s njom, a opet ni mi odrasli mu nismo previše zanimljivi u svakom trenutku. I to je OK.

Kidsinfo: Sigurno je da Vi njih učite većini stvari, no šta je ono čemu Vukan i Višnja svakodnevno uče Vas i suprugu?

Strahinja: Uče nas da budemo kreativni i da svijet posmatramo iz njihove vizure. To je jako zabavno, a  nerijetko i duhovito. Osim toga, oboje spadaju u emotivce pa nas često grle i ljube i onda se sjetimo da to može da se radi na redovnoj bazi bez povoda.

Kidsinfo: U kojim situacijama Vas najlakše izbace iz takta?

Strahinja: Vukan kada luta u mislim i ne sluša šta mu pričam iako je u pitanju nešto krajnje jednostavno, a Višnja kada želi da u svemu bude prva, od pranja zuba do izlaska iz lifta (smijeh).

Kidsinfo: Koje su Vam bile najveće zablude o roditeljstvu prije nego što ste se ostvarili u ovoj ulozi?

Strahinja: Nisam imao neke velike zablude niti sam roditeljstvo doživljavao mnogo drugačije nego sada. S druge strane, ono što mogu da kažem je da je istovremeno i ljepše i napornije nego što sam očekivao. Naporno u smislu da pauze nema dok ne odrastu, a kako čujem od starijih, ni tada. Ovo ljepše ne moram da objašnjavam.

Kidsinfo: Šta za Vas znači biti otac i šta ste novo naučili o sebi od trenutka kada ste postali otac?

Strahinja: Kada dobijete dijete od tog trenutka više sigurno niste najbitniji na svijetu jer postoji jedno biće koje zavisi od vas i zavisiće bar naredne dvije decenije. U suštini biti otac znači nikada ne biti na prvom mjestu, ali ne mislim da je to nešto loše, već u smislu da se pojavio prioritet koji će zauvijek  biti na pijedestalu u odnosu na ostale.

Kidsinfo: Kakav tata želite i nastojite biti?

Strahinja: Neskromno, trenutno sam prilično zadovoljan odnosom koji sam, za sada, izgradio s djecom. Volio bih da imam više strpljenja za njih na kraju dana, kada smo već svi umorni, a oni vrlo raspoloženi za igru.

Kidsinfo: Kako su očevi i očinska uloga percipirani u današnjem društvu? Jesmo li i dalje skloni onom tradicionalnom pristupu koji podrazumijeva da je mama zadužena za „sve“?

Strahinja: Skloni jesmo, ali moram da istaknem da očevi iz moje generacije to mijenjaju. Sve češće ih viđam svuda, od parkova na otvorenom do igraonica za djecu. Vjerujem da je to trend i da će samo jačati u narednim godinama.

Kidsinfo: O kojim stvarima vezanim za roditeljstvo se ne priča puno, a trebalo bi?

Strahinja: Ne priča se o psihološkim problemima roditelja i djece. Tu već zaostajemo za razvijenim svijetom, a podjednako je bitno kao i fizičko zdravlje.

Kidsinfo: Bliži nam se sezona ljetnih godišnjih odmora. Kakvi su Vam planovi kada je riječ o putovanjima ovog ljeta?

Strahinja: Plan nam je da odemo bilo gdje na ljetovanje. Bukvalno. I da sve bude kako treba, kao i inače. Mislim da je to za ovu godinu, koja je naslijedila onu onakvu, sasvim dovoljno.

Kidsinfo: Kojim parametrima se inače vodite kada birate destinacije koje ćete posjetiti s Vukanom i Višnjom?

Strahinja: Lično volim, odnosno volimo da to bude što veće mjesto u slučaju nekih bolesti ili nepredviđenih okolnosti. Dakle, što civilizovanije okruženje, sve dok ne dođu do dobi tinejdžera.

Neskromno, trenutno sam prilično zadovoljan odnosom koji sam, za sada, izgradio s djecom. Volio bih da imam više strpljenja za njih na kraju dana, kada smo već svi umorni, a oni vrlo raspoloženi za igru

Kidsinfo: Porodični život u stvarnosti u odnosu na ono što se može vidjeti na IG profilu „Tatin dnevnik“. Koliko se jedno razlikuje od drugog?

Strahinja: Ne razlikuje se mnogo. Zapravo, Tatin dnevnik jesu crtice iz života, ali one zabavne. Uživo postoje one još zabavnije, ali naravno ne može se svaki trenutak zabilježiti, a i ne treba. Više se smijemo nego na objavama, ali tada nam telefoni nisu ni na kraj pameti.

Kidsinfo: Zbog prirode posla imate mogućnost da radite od kuće, a svjedoci smo da je brojnim roditeljima rad od kuće donio određenu vrstu frustracije tokom lockdowna. Šta biste savjetovali roditeljima koji se nađu u situciji da rade od kuće?

Strahinja: Moj prijedlog je da rade u naletima. Da probaju da optimizuju svoje radno vrijeme tako da ono ne bude skroz fiksno, a da posao rade kada su najenergičniji ili u naletu produktivnosti. Zato što će sigurno biti i perioda u toku dana kada nisu produktivni ili zbog djece ne mogu da budu.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Magistrica pedagogije Aida Čorbo za Kidsinfo: Važna i jednostavna pravila u odgoju djece

Naredna priča

Marija Hudolin za Kidsinfo: Majčinstvo je postalo najteži posao modernog vremena

Najnovije iz RODITELJI

-->