fbpx

Magistrica pedagogije Aida Čorbo za Kidsinfo: Važna i jednostavna pravila u odgoju djece

Aida Čorbo je magistrica pedagogije, ali i majka troje mališana. Uz svoj redovni posao, Aida je posvećena i hobiju, tačnije YouTube kanalu koji je pokrenula usljed želje da roditeljima pomogne da, kako ističe, roditeljstvo shvate kao ogroman blagoslov, te da im pokaže kako uz jednostavne savjete mogu uspostaviti veoma lijepu vezu sa svojom djecom. Uz to, Aida ima i Facebook stranicu na kojoj piše o osjećanjima i odgoju.

Ona za sebe kaže da je veoma ispunjena majka u svakom smislu, a za Kidsinfo portal ovaj put piše važnim i jednostavnim pravilima koja se odnose na odgoj djece.

Postoji nekoliko važnih i jednostavnih pravila u odgoju djece. Ukoliko ih se budemo pridržavali olakšat ćemo ulogu roditelja i postići ćemo željene rezultate, tačnije odgojit ćemo zdrave i ispunjene ličnosti.

Pravila glase:

 • Ljubite i grlite mnogo svoju djecu. Kada poljubimo naše dijete taj čin smanjuje agresivnost i poboljšava raspoloženje, a oslobađa se i višak energije kod djeteta. Ljubljenje djece poboljšava emocionalnu vezu djeteta i roditelja, a dijete se u tom trenutku osjeća zaštićeno, sigurno i spokojno. Kada ljubite svoje dijete to utječe pozitivno i na njegov apetit, te će bolje jesti. Praktikujte da ljubite dijete prije spavanja jer će to uticati pozitivno na kvalitet dječijeg sna. Ljubljenje djeteta smanjuje strah i povećava djetetovo samopouzdanje. Važna stavka je da kada ljubimo naše dijete mi mu u tom trenutku možemo govoriti neke odgojne stvari ili ga poučiti nečemu korisnom, jer je u tim trenucima djetetova pažnja na visokom nivou.
 • Budite milostivi prema njima i poštujte ih. Kada dijete plače posebno budite milostivi, spustite se na koljena i gledajte dijete u oči jer kontakt očima je veoma važan, a zatim ga pitajte zbog čega plače. Nekada će kazati da plače bez razloga, nekada će navesti neki razlog. Ponašajte se kao da je veoma važno to što vam govori jer na ovaj način vaša veza će postati jača i ono će imati potpuno povjerenje u vas. Kako poštujete svoje prijatelje, svoje goste, tako isto poštujte i svoje dijete. Znate kako se kaže; “Što želiš sebi, poželi i drugom.” Vi želite da vas djeca poštuju, poštujte i vi njih.
 • Odvojite posebno vrijeme za njih, neka to bude šetnja, igra, ili nešto što vole. Ukoliko ste u toku dana bili zauzeti poslom i obavezama, onda pred spavanje odvojite 15 minuta za svoje dijete. Pitajte ga kako je provelo dan? Šta bi željelo sutra raditi? Ispričajte mu priču za laku noć, mazite ga i ljubite.
 • Čitajte im priče ili im izmišljajte priče. Dozvolite im da i oni sami izmisle priču i ispričaju vam.
 •  Kada vam nešto govore pažljivo ih saslušajte.
 • Naučite ih strpljenju i da nekada ne mogu odmah dobiti to što žele.
 • Igrajte se sa svojom djecom.
 • Dopustite im da plaču kada im se plače i neka vam ispričaju razlog zbog kojeg plaču. Dopustite i dječacima da plaču. Nemojte im nikada govoriti da muškarci moraju biti jaki i da ne trebaju plakati. Ohrabrite svoju djecu bez obzira na spol da iskažu svoje emocije i nemojte ih u tome sputavati nego im budite “rame za plakanje” i oslonac.
 • Naučite ih da materijalne stvari ne mogu nikada zamjeniti ljubav niti je nadomjestiti.
 • Ukoliko imate više djece budite pravedni prema njima. Ako poljubite jedno dijete, poljubite i ostale. Ako date jednom djetetu slatkiš, dajte svima. Ukoliko nemate dovoljno slatkiša za sve onda jednostavno nemojte nikome davati slatkiše.
 • Ukoliko imate djevojčicu i dječaka, poklon uvijek prvo dajte djevojčici, pa onda dječaku, jer su one dosta nježnije i to treba poštovati. Dječaci inače neće kazati: “Zašto si dala prvo sestri poklon?” Dok će djevojčice odmah primjetiti kome ste prvo dali, koja je boja papira i sve ostale detalje.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Ljubica Katava Crnogorčević za Kidsinfo: Radujemo se proširenju porodice

Naredna priča

Strahinja Ćalović za Kidsinfo: Roditeljstvo je i ljepše i napornije nego što sam očekivao

Najnovije iz VIJESTI

-->