fbpx

Psihologinja Asima Bratanović: Kada je dijete dovoljno zrelo za ljetovanje bez roditelja

Putovanje bez roditelja, posebno ono prvo, djeci donosi neizmjernu sreću, a roditeljima još veću brigu. Naime, nerijetko se nameću dileme oko toga da li je dijete spremno i dovoljno zrelo za razdvajanje od roditelja, a s vremenom i za samostalno putovanje bez nadzora odrasle osobe.

Na ova, ali i druga pitanja kada je riječ o ovoj temi, za naš magazin odgovara psihologinja i psihoterapeutkinja Asima Bratanović.

Kidsinfo: Kako možemo znati da je dijete spremno za prve vrtićke i školske izlete i ekskurzije koje, u većini slučajeva, podrazumijevaju i prvo duže razdvajanje od roditelja?

Asima: Vjerovatno su sve ekskurzije i putovanja koja se organizuju u vrtiću, pa onda i u osnovnoj školi, primjerena uzrastu u kojem su djeca generalno spremna da odlaze bez roditelja na kraća putovanja. Već dosta ranije počinje lagani proces separacije djeteta od roditelja i već tada roditelji imaju priliku da s djetetom prođu kroz iskustva odvajanja u kojima će se dijete osjećati zaštićeno i sposobno da ostane s nekim drugim, a roditelj će, s druge strane, biti siguran u to da je dijete OK i da ima kapacitete da funkcioniše normalno bez njihovog prisustva. Ukoliko dijete ne pokazuje strah, neizvjesnost i nesigurnost prilikom pripreme za odlazak na izlet ili ekskurziju, te ne pokušava da na neki način izbjegne, to može biti dovoljan znak roditeljima da je spremno i sposobno za kraće putovanje bez njihovog nadzora.

Kidsinfo: Kako pogrešan pristup temi odvajanja može uticati na dijete?

Asima: Pogrešan pristup bi bio ukoliko roditelji ne pripremaju dijete spontano i prirodno na samostalnost i izlazak iz simbioze već ga previše štite, plaše se za njega i ne vjeruju da se može snaći samo u bilo kojoj situaciji, a nakon toga razgovaraju s djetetom o tome kako treba da negdje ide samo i ponaša se odgovorno i sposobno. S druge strane, dijete se može ponašati i odgovorno, ali to će raditi samo iz osjećaja potrebe da zadovolji roditeljska očekivanja i zahtjeve, a pri tom neće uživati u druženju s prijateljima i u putovanju. Roditelji svojim vjerovanjem u sposobnost djeteta, odnosno nevjerovanjem, reflektuju svoje osjećaje na dijete, a da bismo vjerovali u njih i njihove mogućnosti, potrebno je da im pružimo priliku u kojoj će nam to i pokazati na primjeru.

Kidsinfo:  Kako da znamo da je naše dijete dovoljno zrelo da ide samo na putovanje s drugovima bez nadzora odrasle osobe?

Asima: Djetinjstvo i odrastanje u kojem je dijete i ranije imalo priliku da boravi bez roditelja (da spava kod nane i djeda, kod prijatelja, da odlazi u šetnje i park s drugim odraslima ili s djecom) i na taj način samo istražuje granice svoje samostalnosti i osjećaja sigurnosti bez roditeljskog nadzora doprinose tome da i kada malo poraste dijete odlazi na kraća putovanja bez roditelja, a da pri tom nema osjećaj i želju da konačno osjeća slobodu da radi sve što mu roditelji ne dozvoljavaju ili još gore da se ponaša neodgovorno i prelazi granice svojih mogućnosti u želji za uživanjem slobode. Ranije situacije u kojima je dijete boravilo samo bez roditeljskog nadzora i kontrole, pružaju savršenu priliku u kojoj će roditelj imati uvid u dječije kapacitete i znati koliko je samostalno, odgovorno i u mogućnosti da brine o sebi i donosi odluke koje su primjerene.

Kidsinfo: Ukoliko smo odlučili da pustimo dijete na ljetovanje s društvom, kako bismo se trebali postaviti kada je o kontroli riječ?

Asima: Pretjerana kontrola najčešće, prije ili kasnije, dovodi do pobune ili do toga da dijete sve više stvari krije od roditelja. Ona će dovesti do toga da dijete ne uživa u putovanju i ne druži se na način na koji bi željelo, već ispunjava roditeljske zahtjeve na daljinu ili do toga da radi sve što želi nesigurno ili neprimjereno, a da pri tome roditelje izvještava o potpuno drugačijoj situaciji.

Kidsinfo: Kakav razgovor bi svaki roditelj trebao obaviti s djetetom prije nego što ono ode na ljetovanje sa društvom?

Asima: Djetetu, sada već odrasloj osobi, je potrebno dati neke generalne smjernice i izraziti svoja očekivanja kao roditelja, ali potpuna kontrola nad njegovim ponašanjem kada otputuje je potpuno nemoguća i roditelji toga trebaju biti svjesni. Iz tog razloga se ne preporučuje da dijete, kojem do sada nismo dozvoljavali da ispunjava svoje potrebe za slobodom, samostalnošću i razonodom, odjednom pustimo na ljetovanje s društvom i da očekujemo njegovu odgovornost i samostalno snalaženje.

Kidsinfo: Kako djetetu objasniti odluku da mu ne dopuštamo da ljetuje s društvom?

Asima: Ukoliko djetetu branimo stvari koje su dozvoljene većini njegovih prijatelja i generalno djeci ili mladima njegovog uzrasta, rizikujemo da sve to što branimo dijete odluči raditi poslije ili čak da, iz želje da nadoknadi sve propušteno, ulazi u rizične situacije nepromišljeno, iz bunta ili da gradi odnos nepovjerenja i prešuti stvari za koje vjeruje da ih roditelji ne odobravaju ili da će ga za njih kritikovati. Negdje uvijek treba postojati granica koju su roditelji postavili, ali roditeljstvo se ne dešava samo u određenom uzrastu, ono počinje s djetetovim rođenjem i svaki period razvoja i roditeljskog odnosa je važan i predstavlja temelje za sve što dolazi kasnije.

Kidsinfo: Preporučuje li se komunikacija s roditeljima djece koja su optutovala s našim djetetom?

Asima: Ukoliko je dijete otputovalo samo s društvom na ljetovanje to podrazumijeva da je ono već punoljetno, a to znači i dovoljno odraslo da se ponaša odgovorno i da umije samostalno donositi odluke. Ukoliko ga kontrolišete stalnim pozivima i pitanjima to u njemu može izazvati bunt ili razočarenje zbog roditeljovog nepovjerenja u njegove odluke i obrasce ponašanja. Povremeni pozivi i komunikacija, jednom ili dva puta dnevno, na početku i kraju dana, preko koje će roditelji znati da je sve u redu, da dijete uživa i da se ne dešava ništa što ih može zabrinuti je sasvim dovoljna. Roditelj može da komunicira i s drugim roditeljima, ali ukoliko osjeća sigurnost i ima odnos povjerenja s djetetom, onda je komunikacija s roditeljima ostalih prijatelja na putovanju suvišna. Kontakt se može ostvariti prije samog ljetovanja kako bi za svaki slučaj razmijenili kontakte. Ukoliko smo ga pustili na ljetovanje bez ranijih slučnih iskustava u kojima je dijete imalo priliku da samostalno i odraslo odlučuje i pravi izbore, onda ljetovanje za njega može biti preveliki izazov i situacija u kojoj se neće snaći, a ni roditelj neće osjećati sigurnost i osjećaj kontrole nad situacijom.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Nakon laboratorijske analize: Zabranjen uvoz kineskih igračaka u našu zemlju

Naredna priča

Recept Sanje Kužet: Kolač sa šljivama koje će oduševiti sve članove porodice

Najnovije iz TEEN

-->