fbpx
/

Pedagoginja Zada Agić za Kidsinfo: Pripremite dijete za dolazak novog člana porodice

Zada Agić je 24-godišnja pedagoginja, buduća magistrica, koja ima skoro šestogodišnje iskustvo kada je riječ o radu u pedagoško-psihološkoj domeni. Osnivačica je edukativne stranice za djecu i roditelje “Asr_edu” na kojoj objavljuje članke i sadržaje, a sa ciljem pružanja podrške, savjeta i prijedloga.

Zada za naš portal piše o dolasku novog člana porodice, te savjetuje roditelje kako da starije dijete pripreme na to.

Dolazak novog člana u obitelj je promjena koja iziskuje mnogo pripreme, strpljenja, međusobne saradnje i razumijevanja.  Kada govorimo o promjenama to shvatamo kao inovaciju strukture u obitelji i prilagođavanja novonastaloj situaciji.  

Često je velika dilema i strah roditelja kako pripremiti starije dijete za taj događaj i kako smanjiti ljubomoru i neželjene oblike ponašanja.  Priprema za dolazak novog člana u obitelj zahtijeva osmišljene korake,  ulaganje i kontinuitet. Sama spoznaja treba biti kreativna, kroz neku igru ili priču čime će se djetetu objasniti kako preuzima novu ulogu brata/sestre, te to da njegovi roditelji trebaju podršku u svemu što slijedi.

U prvom koraku će se pojaviti mnogo pitanja, na koja je potrebno odgovarati konkretno i jasno, bez mnogo zadiranja u maštu.

Evo nekoliko savjeta:

– Kroz svakodnevne sadržaje (crtane filmove, šetnje, društvene igre i priče) nastojte da pričate o dolasku novog člana obitelji, 

– U pripremama sa djetetom obavljajte zajedničke aktivnosti poput kupovine, kako igračaka tako i opreme za bebe uz rečenice: ‘’Da li želiš da zajedno biramo igračke za tebe i bebu?’, ‘’Hajde izaberi igračku / odjeću za brata/sestru…’’ 

– Organizujte zajedničko spremanje kutka i krevetića za bebu,  

– Praktikujte razgovor djeteta sa bebom, naglasite da beba sve čuje što starije dijete uputi i time ćete probuditi želju djeteta i nestrpljenje  da vidi svog brata/sestru. 

– Kod odabira imena za bebu konsultujte se sa starijim djetetom, pitajte za njegovo mišljenje i želje.  

Alarm za ljubomoru i nepoželjna ponašanja se pojavljuje kada dijete ne osjeća dovoljno pažnje kao ranije, te u tom trenutku kao jedini razlog tome smatra novog člana obitelji. Zato je važno da rituali, intenzitet aktivnosti i posvećenog vremena, kao i ponašanje prema djetetu ostanu isti i u kontinuitetu, a ovo je bitno naglasiti i ljudima u okolini. 

Kada  beba dođe na svijet i dijete dobije ulogu starijeg brata ili starije sestre, važno je da to shvati kao posebno priznanje uz količinu odgovornosti što znači da se treba brinuti i pomagati, te da beba treba njegovu pažnju. Zato je važno da majka dijeli poslove sa djetetom i organizuje zajedničke aktivnosti (npr. prilikom presvlačenja ili kupanja). U ovom periodu bi trebalo izbjegavati veće promjene i preokrete u smislu odvajanja kod nane ili dede, u neku predškolsku ustanovu, ili čak u drugu sobu jer sve ovo može vezati za dolazak novog člana obitelji u negativnom kontekstu.  

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Slavica Delibašić: O godinama, zdravlju i ljepoti

Naredna priča

Nutricionistkinja Marizela Šabanović: Da li je sirova prehrana zdravija od kuhane hrane?

Najnovije iz RODITELJI

-->