fbpx
/

Izazovi roditeljstva iz ugla poznatih bh. mama

Nije tajna da roditeljstvo, uz svu sreću koju podrazumijeva, sa sobom donosi i brojne izazove.

S poznatim bh. mamama smo razgovarali o ovoj temi, a u nastavku pročitajte šta su nam odgovorile na pitanje: “Koji su to, po Vašem mišljenju, najveći izazovi roditeljstva danas?”.

Berina Stambol

Mislim da društvene mreže danas imaju veliki uticaj na svakog čovjeka, pa i na roditelje. Svi, uključujući i mene, na društvenim mrežama sa svojim pratiteljima dijelimo samo one najljepše trenutke. Što je po meni i dobro. Treba širiti pozitivnu energiju i radovati se lijepim stvarima. Međutim, iza svega toga vrlo često stoje roditelji koji se suočavaju s različitim problemima u svoja četiri zida. Biti roditelj je velika odgovornost. Sa roditeljstvom se javljaju i različiti strahovi. Nisu ni sva djeca ista. Ima tu i mnogo suza, razočarenja, potištenosti, brige… I to je dio roditeljstva. I taj period prolaze, ja sam sigurna, svi roditelji. Veliki je izazov sačuvati svoje dijete, odgojiti ga u dobrom pravcu, biti mu zaštita, oslonac i uzor – rekla nam je Berina.

Irma Čamdžić-Patković

Istina je da onaj ko nije rodio ne može znati breme roditeljskog života. Najteže stvari su, po meni, ukazati djeci na dobre i loše strane života. Najteže je pokazati djetetu da ne smije nikad biti bahato i podcjenjivati druge ljude, ali ga naučiti da se zna postaviti i zaštiti kada majke nema tu. Sva se djeca rode neiskvarena, ali roditelji preslikaju ponašanje, lik i svoja djela na njih. Sve ono što si ti, to postane i tvoje dijete. Najljepše stvari su da, s vremenom i njihovim odrastanjem, postanete ponosni na njih i svu ljubav koja postoji u vašem domu – kazala je Irma.

Nermina Smajić-Duradbegović

Svi želimo da imamo sretno dijete, ali je u ovom vremenu to jako teško jer smo radi njihove sigurnosti primorani da im ograničavamo razne stvari koje oni ne razumiju. Uzet ću za primjer korištenje mobitela koji daju djeci mogućnost da se druže sa svijetom, ali postoji i negativna strana moderne tehnologije, poput aplikacija i internet stranica koje nisu primjerene njihovom uzrastu. Djeca nisu svjesna opasnosti virtuelnog svijeta, te smatraju da im korištenje mobitela i tableta branimo bez razloga. To je nešto sa čime se danas svaki roditelj mora susresti i boriti. S obzirom na to da današnji roditelji mnogo rade na odgoju djece, smatram da je izazovno odgojiti djecu na najbolji mogući način, a pri tom sačuvati živce i ostati priseban. Kada pogledam našu djecu i to kako smo do sada postupali s njima, mislim da smo odradili dobar posao. Nastavit ćemo i truditi se da radimo s njima kako bi odrasli u dobre i sposobne ljude – kazala nam je Nermina.

Ajla Šabanović

Kako kažu: “Malo dijete, mala briga”. Mislim da će biti teže kako Una bude starija, zahtjevnija i znatiželjnija. Udovoljiti njenoj znatiželji, a postaviti granice, to mi je neka misija. Iskreno, najviše me plaše nove tehnologije i zaluđenost djece njima. Kako to izbalansirati? Već sad razmišljam o tome. Una ih još uvijek ne koristi ni na koji način i smatram da je jako štetno ovako malom djetetu dati u ruke mobitel. Treba da ima djetinjstvo, da razvija maštu kroz igračke i igru. Kada je o tome riječ, već sada slušam savjete ljudi koji su iz struke – objasnila je Ajla.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Uživa u trudničkim danima: Ilda Humić otkrila pol i ime koje su izabrali za bebu

Naredna priča

Recepti: Cheesecake sladoled na štapiću

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->